VIDEO | Florin Cîțu și-a depus demisia din funcția de președinte al PNL. Gheorghe Flutur preia interimar șefia partidului

Publicat: 02/04/2022, 11:36
Actualizat: 02/04/2022, 13:26

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a demisionat din funcție, sâmbătă, când convocase ședința Biroului Executiv al formaţiunii, în contextul în care mai multe filiale au solicitat, în ultimele zile, convocarea unui congres pentru schimbarea lui, ales în urmă cu o jumătate de an.

Președintele PNL a declarat, la final, că aceasta ședință BEx este singura statutară care a fost convocată în acest weekend, nu există alte ședințe, a spus Cîțu, precizând că rolul ei a fist de a avea o discuție față în față cu „colegii cu care am pornit la drum acum un an de zile pentru a avea un suflu nou în PNL”.

El a admis că, în ceea ce privește „compromisul cu PSD”, niciodată nu a fost confortabil cu acesta. „Ceea ce facem noi în acest moment, din păcate, chiar dacă spunem pentur stabilitate și pentru liniște, din contrăn, numai asta nu arată, dar este o decizie și colegii vor merge mai departe. Aș fi vrut să îmi prezint, bineînțeles, demisia în fața colegilor mei, nu s-a putut, nu au fost acolo, așa că doar am înregistrat-o la partid, din acest moemnt am demisionat din funcția de președitne al partidului”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă urmează să își dea demisia și din funcția de președinte al Senatului, el a infirmat: „Nu, acolo sunt alte discuții, vom vedea ce se întâmplă și acolo”.

El a spus că nu s-a pus în discuție dacă membrii PNL îl susțin în continuare pentru funcția de președinte al Senatului. Florin Cîțu a ocupat funcția după ce, conform înțelegerii din sânul coaliției PNL -PSD – UDMR – minorități naționale, și-a dat demisia de la șefia Guvernului, funcție pentru care a a fost susținut Nicolae Ciucă, iar liderii principalelor partide au preluat conducerea celor două camere ale Parlamentului.

„Și aici, nimeni nu mi-a cerut demisia din funcție, pentru că, vedeți se face un congres”, a adăugat el.

Întrebat dacă are să-și facă vreun reproș în privința activității de la șefia partidului, Florin Cîți a spus: „Este clar că această coaliție cu PSD pentru mine nu a fost un lucru natural, a fost greu de digerat. Tot ce am făcut în acestă funcție, de când am preluat funcția de minsitru al Finanțelor, premier și președinte al PSD, am luat decizii pentru binele României”.

Florin Cîțu, cu cele puțin peste șase luni de când a fost ales președinte, are cel mai scurt mandat la conducerea PNL, spun surse liberale, conform cărora el a fost schimbat pentru ca Nicolae Ciucă să fie propulsat în lupta  din alegerile prezindențiale. După decizia de azi, Gheorghe Flutur preia interimar șefia partidului, au spus surse liberale pentru Gândul.

„Voi anunţa mai multe lucruri”

Florin Cîțu a spus că şedinţa BEx de vineri, în care s-a decis convocarea Consiliului Naţional al PNL, nu a fost statutară, deoarece nu a fost convocată nici de el, nici de secretarul general.

„Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintelui partidului pentru solicitare de BEx. În partid avem o regulă. Eu voi respecta de fiecare dată aceste reguli cât sunt la PNL şi am convocat, conform regulilor din PNL, un BEx, mâine, la ora 12,00, cu prezenţă fizică, unde voi anunţa mai multe lucruri”, a declarat Florin Cîţu, vineri, la sediul central al partidului, potrivit Agerpres.

Liderul PNL a susţinut că a comunicat cu toată lumea din partid, declarându-de dezamăgit de actuala situație. Potrivit spuselor sale, în urmă cu şase luni a pornit un proiect alături de o echipă, iar acum a plecat în vizită oficială în SUA şi la întoarcere se confruntă cu o situaţie fără să se fi purtat în prealabil o discuţie în partid.

„Mâine avem un BEx, voi anunţa şi decizia mea, tot ce vom face. (…) Sunt dezamăgit de această situaţie, pentru că sunt oameni cu care am pornit la drum acum şase luni de zile. Am pornit pentru un proiect, plec în SUA reprezentând România cu câteva întâlniri foarte bune, mă întorc acasă cu această situaţie fără să avem o discuţie”, a spus Florin Cîţu.

Dan Vîlceanu, unul dintre oamenii cei mai apropiați de Florin Cîțu, a declarat vineri, că îşi va anunţa demisia sâmbătă, la şedinţa BEx. Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fost ministru al Finanțelor în ultima parte a Cabinetului Cîțu, este secretar general al PNL, funcție în care a fost ales în 26 septembrie 2021, la o zi după ce Florin Cîțu câștigase președinția partidului.

Dan Vîlceanu a făcut anunţul cu privire la depunerea demisiei după ce a stat jumătate de zi la sediul din Modrogan al PNL, acolo unde a avut discuţii cu Florin Cîţu. El a spus că azi nu a participat la şedinţă pentru că i s-a părut un „bâlci”. „La şedinţa de mâine eu îmi voi anunţa demisia. Nu vreau să particip la asta”, a subliniat Dan Vîlceanu, vineri. „Nu e vorba de sabotaj. E vorba de o situaţia absolut penibilă”, a adăugat acesta. Întrebat dacă urmează să-şi dea demisia şi Florin Cîţu, secretarul general al PNL a precizat: „Nu ştiu, e decizia preşedintelui Florin Cîţu. Eu vreau să vă spun că în situaţia aceasta, în care circulă mesaje la modul acesta, nu consider că e modalitatea prin care aplici statutul partidului”.

Totul vine în contextul în care mai multe filiale ale PNL au solicitat, în ultimele zile, convocarea unui congres extraordinar pentru înlocuirea lui Florin Cîţu de la şefia partidului.

Surse liberale au precizat, pentru Agerpres, că a fost convocat pentru duminică Consiliul Naţional al PNL. Pe ordinea de zi a CN al PNL va figura convocarea unui congres extraordinar al partidului. Consiliul Naţional al PNL ar urma să se reunească, la ora 12,00, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost mandatat de Biroul Politic al organizaţiei să solicite convocarea Consiliului Naţional şi a Congresului extraordinar.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”