Șeful CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, arestat la domiciliu și în dosarul Centrului Militar

Șeful CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, arestat la domiciliu și în dosarul Centrului Militar
Publicat: 26/02/2015, 13:54

Tribunalul Constanța a judecat, miercuri, solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv că acesta ar fi comis mai multe infracțiuni de la data instituirii controlului judiciar în cazul său, instanța amânând pronunțarea pentru joi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul a hotărât să înlocuiască controlul judiciar în cazul lui Nicușor Constantinescu cu arestul la domiciliu.

Decizia de joi a instanței nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Potrivit procurorilor anticorupție, în 8 ianuarie 2015 Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, a emis o dispoziție prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din CJ, retrăgându-i totodată acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

Anchetatorii au precizat că prin această decizie Nicușor Constantinescu „a provocat o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”.

În replică, Nicușor Constantinescu a spus că nu a provocat niciun prejudiciu în momentul în care a emis dispoziția privind retragerea vizei de control financiar directorului Direcției Economico-Financiare din Consiliul Județean Constanța, Felicia Tăicuțu, deoarece ea nu mai exercita acest atribut din anul 2011. Mai mult, în perioada respectivă Felicia Tăicuțu se afla în concediu medical, în prezent fiind în concediu de odihnă, iar după ce va reveni la muncă urmează să fie suspendată din funcție deoarece este inculpat într-un alt dosar în care este cercetat Constantinescu.

De asemenea, procurorii DNA îl acuză pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța că în 12 februarie a introdus pe ordinea de zi a ședinței CJ mai multe proiecte de hotărâri privind finanțarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi și asociații sportive din județ. Procurorii susțin că în acest fel s-a urmărit prejudicierea bugetului unității administrativ teritoriale și obținerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

La rândul său, Nicușor Constantinescu a afirmat, în fața instanței, că a retras proiectele respective deoarece a cerut lămuriri la Ministerul Finanțelor privind cadrul legislativ pentru finanțarea cluburilor sportive respective, iar pentru că răspunsul primit chiar în ziua ședinței Consiliului Județean a fost ambiguu a decis retragerea proiectelor în cauză până când situația ar fi fost clarificată.

Constantinescu a mai fost acuzat de procurorii DNA care au solicitat arestarea preventivă a sa în dosarul Centrului Militar Zonal și că a făcut plăți în valoare totală de peste 340.000 de lei către SC Soti Cable Neptun și către Conpress Holding SRL, la care este asociat Sorin Strutinksy, cu care Nicușor Constantinescu se află în relații comerciale la alte societăți.

Nicușor Constantinescu a recunoscut că este prieten cu Sorin Strutinsky de mai bine de 30 de ani, că este asociat cu aceasta la diverse firme, dar nu în cele care fac obiectul acuzației DNA.

El a precizat că cele două plăți sunt legale, fiind realizate în urma unor contracte încheiate între Consiliul Județean Constanța și SC Soti Cable Neptun, respectiv Conpress Holding SRL, pe baza unor licitații.

Constantinescu a cerut Tribunalului Constanța să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal.

El a menționat că nu a încălcat prevederile controlului judiciar dispuse de Curtea de Apel Constanța, dar nici pe cele ale Curții de Apel București.

Constantinescu a mai spus că a respectat toate prevederile, s-a prezentat la sediul Poliției Județene Constanța când i s-a cerut, precum și la toate termenele din instanță, dar și la alte solicitări ale anchetatorilor.

Tot miercuri, magistrații Curții de Apel Constanța au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicușor Constantinescu, în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Județean Constanța cu diverse firme, decizia instanței fiind definitivă.

Nicușor Constantinescu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Constanța, marți, printr-un ordin emis de către prefectul județului, Ion Constantin.

Constantinescu a fost arestat preventiv, în 20 februarie, de Tribunalul Constanța, pentru mai multe infracțiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese și coruperea alegătorilor.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu – trei infracțiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat, coruperea alegătorilor – două infracțiuni, conflict de interese – zece infracțiuni, din care cinci în formă continuată, și tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanța de reținere se arăta că, în cursul anului 2012, Nicușor Constantinescu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal cheltuieli cu activitățile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive.

Președintele Consiliului Județean a mai fost suspendat din funcție și în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanțare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanța a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

Nicușor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la perchezițiile de anul trecut, 15 cartușe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi