Senatorul Valer Marian a depus la DNA denunțul la adresa lui Liviu Dragnea

Senatorul Valer Marian a depus la DNA denunțul la adresa lui Liviu Dragnea
Publicat: 16/07/2013, 17:15
Actualizat: 01/02/2019, 01:01

Senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus, marți, la DNA un denunț la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, un document conținând acuzațiile fiind deja dat publicității de sâmbătă.

Senatorul le-a dat jurnaliștilor documentul care, potrivit acestuia, ar fi denunțul în cazul lui Liviu Dragnea, arătând că procurorii DNA trebuie să obțină probe și să facă o cercetare a cazului.

La ieșirea din sediul DNA, Valer Marian a declarat că pe lângă explicațiile pe care le-a oferit în cazul denunțului făcut împotriva lui Liviu Dragnea, ar mai fi dat o declarație, în calitate de martor, într-un alt dosar, în care ar fi vizați procuorri, oameni politici și de afaceri din Satu Mare.

Totodată, acesta a arătat că are încredere că procurorii DNA vor trata cu seriozitate denunțul său.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că procurorii anticorupție au primit și înregistrat un denunț formulat de senator.

Până la ora transmiterii acestei știri, Liviu Dragnea nu a putut fi contactat.

Valer Marian a anunțat de la sfârșitul săptămânii trecute că va depune acest denunț, premierul Victor Ponta dând de înțeles luni, când a fost întrebat de ziariști, că senatorul ar avea probleme de sănătate. „Știți că, de fapt, e…., nu?”, le-a răspuns el jurnaliștilor care l-au întrebat cum comentează acuzațiile lui Valer Marian.

„Domnul Valer Marian și pe Mihai Răzvan Ungureanu și pe mine ne-a descoperit ca suntem agenți străini, homosexuali, nu mai știu… ucigași… Hai să fim serioși, să îi urăm sănătate domnului Valer Marian”, a spus Victor Ponta. Liviu Dragnea a apreciat că Valer Marian este un om „cu grave probleme de sănătate”, „nefericit”, „nervos” și „furios” pentru că a fost exclus din PSD și pentru că, la formarea Guvernului, nu a fost desemnat ministru al Justiției. „Dacă studiați toate declarațiile lui din ultimii ani, plecând de la faptul că ba e terorizat de SRI, ba că e urmarit de niste motocicliști, ba că e urmarit de niște americani cu elicopterele și declaratia despre referendum face parte din același registru”, a spus Dragnea.

Valer Marian arată în denunț că, duminică 22 iulie 2012, între orele 9.00 și 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis să se prezinte, în calitate de președinte al Organizației PSD Satu Mare, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, și cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El menționează în actul pe care spune că l-ar fi depus la DNA că Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter și că la întâlnirea la Hotel Dacia au mai venit președinții organizațiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Căprar, și Timiș, Titu Bojin.

Valer Marian a mai arătat, în documentul citat, că, la un moment dat, Dragnea le-a cerut să lase telefoanele în sala în care erau, apoi au ieșit toți pe hol, lângă o toaletă, unde Dragnea le-a spus că „pentru a realiza în duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni bănești, cât mai mulți președinți de secții de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezență cu 25 de alegători în plus față de cea reală”.

Senatorul a precizat că Dragnea le-ar fi spus că această decizie a fost luată la cel mai înalt nivel politic în USL, întrucât Uniunea Europeană ar agrea demiterea președintelui Traian Băsescu. El a mai arătat că, din ce știe, Dragnea ar mai fi avut în acea zi astfel de întâlniri și la Sibiu și Cluj-Napoca.

În denunț, Valer Marian arată că a doua zi a aflat de la președintele Consiliului Județean Satu Mare, Mihai Adrian Ștef, vicepreședinte județean al PNL, că și liderii PNL din zonă au avut o întâlnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea covrumului de participare la referendum, „să aranjeze cu președinții secțiilor de votare să raporteze o prezență cu 50 de alegători mai mare decât cea reală la orele stabilite”. El a mai menționat în document că a conștientizat natura penală a acestor directive, motiv pentru care nu s-a implicat în aceste „operațiuni frauduloase”.

Potrivit acesuia, Mircea Vasile Govor, care era în relații mai apropiate cu Liviu Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia și, împreună cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Mihai Ștef, și cumnatul acestuia, Ovidiu Silaghi, președintele organizației județene a PNL și ministrul Transporturilor în perioada respectivă, „au căutat să transpună în practică directiva USL”.

„Ulterior, numitul Mircea Vasile Govor a afirmat că au pus la bătaie pentru referendum 200 de mii de lei, sumă primită la negru de la societatea Tehnica Asist SRL Botoșani (firmă favorizată și abonată la contracte de asfaltare cu Consiliul Județean), căreia i s-ar fi promis în schimb atribuirea de lucrări de către Ministerul Transporturilor condus de Silaghi”, mai arată Valer Marian în denunțul său. Acesta a menționat că, „în perioada respectivă, secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numiții Ovidiu Silaghi, Adrian Mihai Ștef și Mircea Vasile Govor să fie transferată prin hotărâre de guvern suma de 54 de milioane de euro alocată pentru reabilitarea aeroportului Baia Mare, aeroportului Satu Mare, urmând ca lucrările aferente să fie atribuite unei firme clientelare”.

Senatorul a precizat că, în a doua parte a anului trecut, Dragnea „a exercitat, în mod direct sau prin intermediul lui Mircea Vasile Govor, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Costei Dorel Coica, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamț, cu punct de lucru în Alexandria, controlată de un om de casă al lui Dragnea (pe atunci și președinte al Consiliului Județean Teleorman), o lucrare în valoare de șapte milioane de euro din cadrul programului ISPA pentru apă și canalizare în municipiul Satu Mare, în valoare totală de 108 milioane euro”.

„Primarul Coica nu s-a conformat, licitația fiind câștigată de o altă firmă, dar societatea 3T Construct a făcut o contestație, care a fost admisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Vasile Mircea Govor a afirmat că soluționarea favorabilă a contestației ar fi fost aranjată de către Dragnea la CNSC”, mai scrie Valer în denunțul său.

El a arătat că Primăria municipului Satu Mare a atacat la Curtea de Apel Oradea decizia CNSC, iar pentru acest „afront”, Dragnea l-ar fi amenințat pe primarul Coica cu ocazia unei vizite făcute la Satu Mare în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012 și ar fi refuzat să-l primească în audiență în calitate de vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale la începtul lunii februarie 2013, respectiv a doua zi după aniversarea a doi ani de la înființarea USL.

Valer Marian a mai scris în denunț că Mircea Vasile Govor ar fi afirmat că s-a întâlnit de mai multe ori „cu omul de casă a lui Dragnea”, la Satu Mare, pentru a rezolva câștigarea licitației în cazul societății 3T Construct, dar și pentru a pune la cale alte afaceri. „Pentru obendiența manifestată, Dragnea l-a promovat pe Govor în funcția de președinte al organizației județene Satu Mare a PSD”, potrivit denunțului lui Valer Marian.

Într-o notă post-scriptum, Valer Marian a menționat că la întrunirea PSD de la Murighiol, județul Tulcea, din septembrie 2012, Victor Ponta le-a cerut președinților de organizații județene PSD să se solidarizeze cu secretarul general Liviu Dragnea și să completeze fiecare câte un autodenunț către DNA, fiindu-le înmânat un formulat tipizat.

„Subsemnatul nu am completat formularul întrucât nu am putut să mă asociez cu fărădelegea. După un an de guvernare USL am constatat că Liviu Dragnea se încadrează în arhetipul de politician demagog, rapace, corupt, nefast și demonic pe care l-a întruchipat cu succes președintele Traian Băsescu, cu care are de altfel aceleași rădăcini politice în PD”, arată Valer Marian în finalul denunțului pe care spune că l-a depus la DNA.

Valer Marian, fost membru PSD, a câștigat la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de senator la Baia Mare, fiind candidat USL.

În 6 septembrie, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a președintelui, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

După ce procurorii au anunțat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, președintele PSD, Victor Ponta, declara că el și toți membrii BPN și CExN au semnat autodenunțuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.

Procurorii DNA anunțau că au început urmărirea penală față de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de președinți și membri ai unor secții din Teleorman, Vrancea și Gorj și 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupție precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activități legate de desfășurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea și Gorj, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?