Senatul a decis: comisie de anchetă în cazul interceptărilor magistratului Corneliu Bîrsan

Senatul a decis: comisie de anchetă în cazul interceptărilor magistratului Corneliu Bîrsan
Senatul a aprobat înființarea Comisiei de anchetă pentru interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu 103 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" și 9 abțineri.
Publicat: 08/04/2013, 20:10
Actualizat: 31/07/2014, 14:01

Senatul a aprobat înființarea Comisiei de anchetă pentru interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu 103 voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” și 9 abțineri. Inițiativa le-a aparținut liberalilor Sorin Roșca Stănescu și Corneliu Dobrițiu, care au reușit să strângă 76 de semnături pentru înființarea comisiei.

Cu toate că inițativa a fost susținută în primă fază, mai mulți senatori și-au exprimat nemulțumirea față de înființarea acestei comisii, motivând că pentru astfel de proceduri există Comisia comună pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

„Ar fi de dorit ca această comisie specială – de control al SRI – să-și continue și să-și finalizeze investigația pe această direcție, până atunci nu suntem de acord cu instituirea comisiei de care un număr de 79 de senatori fac vorbire în acest proiect de hotărâre”, a declarat liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

De aceeași părere a fost și senatorul PPDD, Tudor Barbu.

„Ar trebui să luăm și varianta lăsării comisiei de specialitate să lucreze pe acest subiect și să vedem dacă nu este optimă. Nu este normal ca noi să formăm acum o comisie specială ca să verificăm interceptările, mai ales când avem deja o altă comisie care se poate ocupa de acest lucru”, a spus pepededistul.

Totodată, și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a menționat că o altă problemă cu care s-ar putea confrunta ar fi și lipsa certificatului ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat), ceea ce i-ar împiedica să aibă acces la documentele clasificate.

„Dacă vrem să facem, atunci sigur, facem temeinic, ardelenește. Dacă vrem să o facem așa, ca să facem impresie, să zică presa că am făcut noi ceva extraordinar după o lună de zile sau două să venim și să ne recunoaștem falimentul”, a susținut Sârbu.

În replică, senatoarea PPDD Ruxandra Jipa le-a răspuns că nici măcar toți judecătorii nu dețin acest act.

În final, după discuțiile în contradictoriu dintre senatori, președintele Senatului, Crin Antonescu a supus la vot înființarea comisiei, după ce liderii grupurilor au făcut propunerile necesare. Astfel, din comisie fac parte 12 membri: Sorin Roșca Stănescu, care va fi și președinte, Corneliu Dobrițiu, Victor Ciorbea și Sorin Ilieșiu, propuși de PNL, Georgică Severin, Dan Tătaru, Ovidiu Donțu, Alexandru Frătean și Mitu Augustin, din partea PSD, Corneliu Popescu și Agrigoroaei Ionel, din partea PPDD, iar conservatorii l-au propus pe Niță Mihai. Grupurile PDL și UDMR au refuzat să facă propuneri de membri ai comisiei de anchetă.

Mai precis, obiectivele comisiei de anchetă privesc „inventarierea și studierea tuturor documentelor oficiale vizând acest caz, verificarea modului în care s-a dat aprobarea acestor interceptări și temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul în care au fost respectate deciziile CEDO în materie”, comisia urmând să prezinte raportul până pe 30 iunie 2013

Soția lui Corneliu Bîrsan, judecătoarea Gabriela Bîrsan de la Înalta Curte de Casație și Justiție, este cercetată de procurorii DNA pentru corupție, după ce discuțiile ei personale cu soțul ei, Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO, au fost interceptate. Mai mult, magistratul de la Drepturile Omului a contestat demersul procurorilor, spunând că atât el, cât și soția sa beneficiau de imunitate. În plus, din documentele prezentate la Senat, reiese că cei doi au fost interceptați în baza unui mandat de siguranță națională, în urma căruia s-a declanșat o cercetare și o acțiune penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?