• Publicat:
Politică

Siegfried Mureșan va coordona poziția de raportor al PE privind planul de investiții al Pactului Ecologic European

Siegfried Mureșan va coordona poziția de raportor al PE privind planul de investiții al Pactului Ecologic European
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European, informează PPE. El va coordona poziția PE privind planul de finanțări al acestui pact, care ar urma să genereze investiții 1.000 miliarde de euro în următorii 10 ani.

„Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European. În calitate de raportor, Siegfried Mureșan va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Popular European, remis, miercuri, Mediafax.

Conform sursei menționate, aceste plan ar urma să genereze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani.

„Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finanțarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, mă voi asigura că planul de investiții al pactului va duce la creștere economică în paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor să locuiască în orașe verzi, nepoluante, dar în care să poată găsi și locuri de muncă. Prin acest pact, trebuie să le oferim oamenilor ambele lucruri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

El a menționat că unele regiuni din țară au nevoie de sprijin consistent de la bugetul UE.

„Un alt obiectiv este să sprijinim cu prioritate țările și regiunile mai puțin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finanțare europeană pentru a ajunge la o economie verde. Acest lucru este foarte important pentru noi fiindcă în România sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia și Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decât cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene”, a argumentat eurodeputatul.

Siegfried Mureșan a spus că prin acest pact, în următorii ani, vor fi generate investiții de 100 miliarde de euro.

„De aceea, este foarte bine că, în planul de investiții al pactului, Comisia Europeană a inclus un Mecanism European al Tranziției Juste dedicat tocmai acestor țări și regiuni. Mecanismul va genera investiții în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii 7 ani și de 143 de miliarde de euro în următorii 10 ani, prin intermediul fonduri europene nerambursabile, dar și prin linii de creditare special create”, a precizat acesta.

Mureșan susține că are ca obiectiv sprijinul IMM-urilor, ca mai târziu, acestea să creeze locuri de muncă.

„Eu mă voi lupta ca fondurile europene nerambursabile din acest mecanism să fie investite în dezvoltarea economică durabilă a acestor regiuni. Trebuie să sprijinim întreprinzătorii și întreprinderile mici și mijlocii care, mai departe, să creeze noi locuri de muncă. Nu trebuie să mergem doar pe vechile programe de recalificare profesională care, am văzut cu toții, nu au avut efecte de durată în trecut”, a mai zis el.

Liberalul consideră că „este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde într-adevăr este nevoie de ei”.

„În ceea ce privește accesul la liniile de creditare, voi cere ca România și celelalte regiuni cu nevoie ridicată de finanțare să beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeană, de la Banca Europeană de Investiții și de la experți europeni. Experiența ne-a arătat că țările care vor avea cea mai mare nevoie de finanțare au cea mai mică experiență în a atrage împrumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare”, a explicat Mureșan.

Un alt aspect urmărit de eurodeputatul PNL este ce fel de surse de energie vor putea fi finanțate în următorii ani.

„Eu voi cere la nivel european ca proiectele privind producția de energie pe gaz să fie eligibile a fi finanțate din fonduri europene. Energia pe gaz ne poate ajuta în tranziția spre o economie verde, ceea ce este un lucru bun pentru noi fiindcă România are resurse mari de gaz. De asemenea, trebuie să se recunoască la nivel european rolul pe care energia nucleară îl joacă în atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare să fie pus sub semnul întrebării în planurile Comisiei Europene”, a completat eurodeputatul român.

 

×
Inchide