Situația Adinei Florea rămâne NELĂMURITĂ. Colegiul CNSAS, în pragul BLOCAJULUI: 6 din cei 11 membri îl ACUZĂ pe președintele instituției de acțiuni ILEGALE

Publicat: 10/01/2019, 16:38
Actualizat: 25/03/2019, 23:08

Cei șase i-au transmis o scrisoare președintelui Constantin Buchet prin care îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj.

Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de președintele Iohannis), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) și Adrian Cioflâncă (numit de PSD),Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâț (numită de USR).

Membrii colegiului CNSAS îi reproșează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situația verificării Adinei Florea și a altor patru persoane, „ridică grave probleme de ordin legal”. De asemena, aceștia îl acuză pe președintele CNSAS că și-a depășit atribuțiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calității Adinei Florea și a altei persoane de colaborator al Securității.

„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existența adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care ați transmis-o CSM și ați semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de președinte al CNSAS. Documentul face referire la situația verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana și Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-ați remis CSM, în numele întregii instituții, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-ați depășit atribuțiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, ați dat verdictul cu privire la lipsa calității doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securității în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcționare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator/lucrător al Securității, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet, obținută de Mediafax.

Colegiul CNSAS, în pragul BLOCAJULUI. Foto: MediafaxFoto

Cei șase membri îi atrag atenția președintelui CNSAS asupra faptului că doar Colegiul, întrunit în ședință în prezența a cel puțin opt membri și cu votul majorității, poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator al Securității.

„V-ați antepronunțat cu privire la calitatea de colaborator/ lucrător al Securității în privința a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care ați gestionat situația, în condițiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsați să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.

Prin urmare,până clarificați în scris și în mod public această situație fără precedent în care ați atras instituția, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnații,vă solicităm să nu includeți pe ordinea de zi a ședințelor Colegiului nota de constatare și avizul Direcției Juridice cu privire la doamna Adina Florea.Lipsa unei reacții din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituțional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu și-l dorește”, conchid semnatarii scrisorii.

Propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror șef al DNA a fost respinsă, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentația nu conține dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Colegiul CNSAS, în pragul BLOCAJULUI. Foto: MediafaxFoto

„Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, i-a transmis președintele Klaus Iohannis ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a propus-o inițial pe Adina Florea pentru șefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie președintele a anunțat că o respinge pentru că documentația nu conținea adeverința CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...