SONDAJ IRES. Aproape două treimi dintre români nu-și cunosc parlamentarii și nici candidații la alegerile din 9 decembrie

Publicat: 27/11/2012, 19:52
Actualizat: 14/08/2015, 21:03

După patru ani de mandat, românii tot nu-și cunosc reprezentanții în Parlament, aproape două treimi dintre alegători spunând că nici măcar nu știu cum îi cheamă pe deputații și senatorii din colegiile lor. Când vine vorba despre actuala campanie electorală, lucrurile nu sunt foarte diferite. Nici de data această, electoratul nu doar că nu este interesat de campanie, ci nu știe cine candidează în colegiul său, doar 37% fiind hotărâți cu cine vor vota.

Potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), doar 38% dintre respondenți cunosc numele deputatului actual și 32% pe cel al senatorului. Când vine vorba de activitatea lor, doar aproximativ un sfert dintre cei intervievați au spus că sunt la curent cu ce fac parlamentarii aleși în colegiile lor.

CLIK PENTRU A MĂRI

FOTO: IRES

Astfel, sondajul arată că doar 27% cunosc activitatea deputatului, dintre aceștia fiind mulțumiți 55% și foarte mulțumiți 14%. În cazul senatorilor, situația diferă puțin, activitatea lor fiind cunoscută de 20% dintre cetățenii care l-au votat, iar 73% sunt mulțumiți și foarte mulțumiți. Chiar și așa, încrederea pe care o are alegătorul în parlamentarul ales nu depășește 21%, în cazul deputaților, și 23% în cazul senatorilor.

FOTO: IRES

Doar 16% dintre respondenți spun că l-au întâlnit pe senatorul ales în colegiul lor, iar pe deputatul care îi reprezintă 26%.

În ciuda acestor statistici, corelate cu nivelul la care a ajuns discursul anticorupție, 36% dintre respondenți îl consideră pe deputatul lor un om cinstit, iar 37% spun același lucru despre senator.

Cum își aleg reprezentanții în Parlament

Nici în campania actuală candidații care speră să prindă un loc în Parlament nu au un succes prea mare. Potrivit sondajului IRES, cu două săptămâni înainte de ziua votului, puțin peste o treime dintre respondenți cunosc polticienii care candidează în colegiul lor. 43% dintre cei intervievați spun că știu cine sunt candidații pentru postul de deputat, iar 38% îi știu pe cei care vor să fie senatori.

Din acest motiv, deși 72% au spus că vor merge la vot, doar 37% știu pe cine vor vota, 39% spunând că nu s-au hotărât încă (19% susțin că au o idee, dar că-și pot schimba opțiunea).

Deși atunci când își aleg reprezentantul în Parlament, alegătorii se ghidează în special după profesia candidatului (63%), prestanța lui în campanie (62%) și partidul din care face parte (60%), calitățile pe care ar trebui să le aibă sunt nu doar numeroase, ci și ușor utopice.

Astfel, candidatul ideal ar trebui să fie, în primul rând, sincer, comunicativ, serios, profesionist și un bun gospodar (peste 90%), pe ultimele locuri fiind criteriile bazate pe sex, etnie și religie (sub 52%).

FOTO: IRES

Mai mult, conform datelor furnizate de IRES, alegătorul nu se lasă influențat de campania electorală prea mult, opțiunile de la vechile alegeri din 2008 rămânând valabile (28% pentru deputați, 25% pentru senatori). Chiar dacă fiecare candidat care speră să intre în Parlament aruncă promisiuni electorale și luptă pentru votul cetățenilor, pentru aceștia competența, pregătirea și inteligența nu contează prea mult. Astfel, chiar dacă alegătorul ține cont de corectitudinea și sinceritatea candidatului (19%), sondajele arată că celelalte criterii, precum apropierea de cetățeni, programul electoral, seriozitatea, inteligența și competența, nu sunt importante (sub 4%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 21-22 noiembrie 2012, pe un eșantion de 1.397 de persoane majore, eșantionul fiind multi-stratificat, probabilist și reprezentativ la nivel național. Potrivit IRES, statisticile pot avea o eroare de maxim ± 2,67%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii