Sorin Roșca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporații i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles

Sorin Roșca Stănescu îl atacă din nou pe Băsescu: Corporații i-au livrat bani care ajung în conturi în Seychelles
Publicat: 05/11/2013, 11:18
Actualizat: 02/08/2014, 03:23

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a continuat marți atacurile la adresa președintelui Traian Băsescu, avertizându-l să fie atent la conturile pe care le-ar avea în Seychelles, după ce șeful statului l-a dat în judecată pe liberal pentru acuzațiile că ar fi luat mită pentru a susține proiectul RMGC.

„Celui care ieri m-a dat în judecată pentru că am spus, în calitate de senator PNL, câteva adevăruri scandaloase vizând legăturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation în afacerea Roșia Montană, îi atrag astăzi atenția asupra propriilor sale conturi. Din străinătate. Depozite de bani în sucursale bancare situate în Seychelles. Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporații. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communcations, Upetrom Trading, Astalvi, Technostrate și, fără doar și poate, RCS-RDS”, a susținut Sorin Roșca Stănescu într-o declarație politică făcută în plenul Senatului.

Senatorul PNL a menționat că, atunci când se referă la depozitele bancare care ar fi deținute de Traian Băsescu, se gândește nu doar la milioanele de euro din Mauritius Commercial Bank, dar și la depozitele care ar fi deținute de Elena Udrea în aceeași sucursală și chiar de Marius Daniel Morar.

„Una din plățile importante făcute anul trecut, în valoare de zeci de milioane de dolari – echivalent euro – au provenit de la Newmont Mining Group, iar beneficiar a fost domnul Traian Băsescu”, a susținut liberalul.

Sorin Roșca Stănescu a mai arătat că îi aduce lui Traian Băsescu nu numai „acuzații de complicitate la acte și fapte de o gravitate exceptională legate de afacerea Roșia Montană” și că „în calitate de principal beneficiar al activității comunităților serviciilor secrete desfășurate cu mari eforturi și pe bani publici, a știut, a tolerat și a protejat toate faptele ilegale care, până în prezent, au fost devoalate Comisiei Roșia Montană”, dar și acuzația că „el însuși se află în spatele unora dintre operațiunile ilegale”.

„Iată (…) unul dintre traseele acestor fonduri: banii lichizi ai firmelor din România, reprezentând în ultimă instanță evaziune fiscală, ajung în nord-estul Italiei, în localitățile Madonna del Capiglio, Malle sau Dimaro, de obicei, prin intermediul unui autorurism Audi negru, cu număr de înmatriculare BC – 69 – FGC. Aici, o persoană, fost membru al unui serviciu secret, preia transportul de bani și îl transmite unui reprezentant Eurotrend Investment S.A., societate elvețiană. Din Elveția, banii ajung în băncile din Seychelles. Aproape fiecare firmă care a livrat bani în beneficiul lui Traian Băsescu ori a acoliților acestuia are trasee asemănătoare și doar intermediarii sunt diferiți”, a mai afirmat Stănescu.

Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roșca Stănescu, după ce senatorul PNL a declarat că președintele ar fi primit mită pentru susținerea proiectului minier de la Roșia Montană.

Soluția în acest proces urmează să o dea magistrații de la Judecătoria Sectorului 2. Instanța nu a stabilit, deocamdată, când va fi primul termen din dosar.

În plângerea înaintată de Traian Băsescu, se arată că „acuzațiile făcute de curând comportă o gravitate deosebită întrucât asociază persoana subsemnatului în calitate de demnitar public cu o activitate infracțională”. „Este limpede că astfel de acuzații sunt de natură să creeze suspiciuni și insecuritate față de activitatea subsemnatului având urmări deosebit de dăunătoare pentru desfășurarea mandatului încredințat”, se mai spune în plângere.

Șeful statului îi cere senatorului liberal despăgubiri modice în valoare de 100 de lei.

Sorin Roșca Stănescu a declarat, în repetate rânduri, faptul că Traian Băsescu ar fi primit mită de la Roșia Montana Gold Corporation.

„Evidența politicienilor mituiți, a unei bune părți, nu chiar a celor mai importanți, o are Corina Vințan, care a fost purtător de cuvânt în Ministerul de Externe, mâna dreaptă a lui Răzvan Ungureanu, care și-a făcut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primește sume uriașe de bani care apoi, de la doamna Vințan, în baza unor contracte, sunt virate în beneficiul unor politicieni”, a spus senatorul în cadrul unei emisiuni televizate.

Senatorul liberal a precizat că în această listă figurează și președintele țării, „care azi ține un discurs în favoarea proiectului Roșia Montană și cu două zile înainte de o afirmație de genul ăsta, crește, cineva cumpără acțiuni”.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roșia Montană, de către Roșia Montană Gold Corporation. Legea prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri și autorizații de construcție.

Inițiatorii proiectului sunt miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este așteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputații și senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Manifestație la Palatul Cotroceni. Surpriză neplăcută pentru Klaus Iohannis
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
VIDEO. Șocul momentului. Explozie uriașă, sunt 16 răniți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....