Spotul „USL trăiește”, interzis de la difuzare de către CNA

Spotul USL trăiește, interzis de la difuzare de către CNA
Publicat: 22/05/2014, 15:02
Actualizat: 30/03/2019, 00:31

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, joi, spotul „USL trăiește”, difuzat pe mai multe posturi de televiziune, printre care Antena 3 și B1 TV.

Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus că pentru desființarea unei alianțe politice trebuie să existe o plângere la tribunal. „Tribunalul să pună pe rol această situație și să constate că USL nu mai există ca alianță politică și, în baza acestei sentințe definitive a tribunalului, într-adevăr alianța din punct de vedere juridic să fie denunțată, să fie validată inexistența ei”, a spus acesta. De asemenea, acesta a precizat că „Autoritatea Electorală Centrală nu s-a pronuțat asupra acestei spețe și nu există o decizie la nivel național”.

Totodată, Răsvan Popescu, un alt membru al CNA, a cerut în ședința de joi să se vizioneze un alt spot, „USL nu mai trăiește”, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, precizând că acel clip există pe o rețea de socializare și a fost preluat de televiziuni în dezbaterile electorale. „În dezbateri a fost prezentat ca un răspuns al PNL, dar nu există spoturi cu acest conținut”, a mai spus Iorga.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că „au existat nenumărate intervenții ale președintelui PNL, Crin Antonescu, prin care spune că această sintagmă („USL trăiește”, n.r.) este o minciună”. „Dacă, așa cum spunea Radu Călin Cristea, o parte spune că a murit și o parte spune că trăiește și domnia sa merge pe ce spune legea, anume că nu s-a desființat USL, eu spun că merg pe ce spune o parte dintr-o alianță”, a completat aceasta.

„Este o informație falsă, transmisă prin intermediul unui spot publicitar politic, care trebuie să intre în legalitate începând de astăzi (joi, n.r.), având în vedere că mai sunt trei zile de campanie”, a mai spus Narcisa Iorga.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a întrebat dacă există o sesizare din partea vreunei instituții sau părți care consideră această sintagmă ca fiind incorectă. „Din partea Biroului Electoral Central am primit vreo informare? (…) Nu au existat. Vă reamintesc că decizia Birourilor Electorale Județene (BEJ, n.r.) se referă strict la afișe, așa spune legea. Legea nu vorbește de spoturi audio-video, respectiv deciziile BEJ. Atâta vreme cât nu avem informare din partea Biroului Electoral Central că alianța aceasta nu are voie să folosească această sintagmă, nu înțeleg de unde este vorba de informare incorectă”, a spus Gubernat.

Narcisa Iorga a precizat că existat declarația președintelui PNL, Crin Antonescu, și a reprezentanților liberali privind ieșirea PNL de la guvernare și desființarea USL. „Nu cred că trebuie să punem la îndoială că USL nu mai trăiește în sensul de alianță politică între PSD și PNL pentru guvernare. S-a retras PNL de la guvernare”, a mai spus aceasta.

Astfel, Narcisa Iorga a propus intrarea în legalitate a spotului, sancțiunea fiind aprobată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda și Cristina Trepcea) și trei „împotrivă” (Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea).

Sancțiunea a fost aplicată în baza articolului 93 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă și de durată, principiile de protecție a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnității umane, de asigurare a unei concurențe loiale”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri