Sprijin de la liderii europeni pentru Kovesi. PSD: Încetați POLITIZAREA!

Sprijin de la liderii europeni pentru Kovesi. PSD: Încetați POLITIZAREA!
Publicat: 19/02/2019, 02:03
Actualizat: 25/03/2019, 23:16

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut luni seară continuarea eforturilor anticorupție în România și a lăudat activitatea Laurei Codruța Kovesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și candidat pentru postul de procuror-șef european.

„Ritmul acțiunilor anticorupție din România nu trebuie redus. Nu trebuie să existe amnistie pentru politicienii corupți care au fost condamnați. Eu am fost destul de brutal cu românii despre acest lucru și voi continua să fiu clar în această privință”, a declarat Frans Timmermans, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de Twitter al postului Euronews.

„Și cred că, în lupta anticorupție, din experiența mea, domnișoara Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor, deci, este un procuror foarte bun. Singurul lucru pe care îl pot mărturisi este că am văzut-o lucrând și cred că este un procuror excelent, a făcut o treabă foarte curajoasă în România”, a subliniat Frans Timmermans.

Laura Codruța Kovesi se numără printre candidații favoriți pentru postul de procuror-șef european. Ea urmează să fie audiată, pe 26 februarie, în Comisia pentru Libertăți civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European.

ALDE cere intervenția președintelui Parlamentului European

Liderul ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, i-a transmis o scrisoare președintelui PE, Antonio Tajani, în care îi solicită să protejeze integritatea procesului de selecție pentru desemnarea șefiei Parchetului European și să garanteze participarea pe deplin a Laurei CodruțaKovesi.

„În contextul atacurilor Guvernului român la adresa LaureiKovesi, Sophie in’t Veld și cu mine i-am scris astăzi președintelui Parlamentului European, cerându-i să protejeze integritatea procesului de selecție pentru desemnarea procurorului-șef european și să garanteze că doamnaKovesipoate participa deplin„, a scris Guy Verhofstadt pe Twitter.

Redăm integral scrisoarea trimisă de liderul ALDE din PE către președintele Parlamentului European:

„Suntem consternați de atacurile la adresa unuia dintre candidații selectați efectuate de autoritățile române și suntem preocupați că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecție. A fost șocant să aflăm că citația care i-a fost trimisă doamneiKovesiimediat după ce a fost selectată printre favoriți ar putea-o împiedica să participe la audierile din Parlamentul European.

Această Cameră parlamentară are obligația de a nu afecta rezultatul audierilor care sunt programate la sfârșitul lunii februarie și de a garanta o procedură corectă pentru toți cei trei candidați.

Prin urmare, am vrea să vă cerem să interveniți pentru apărarea integrității procedurii de selecție și să îndemnați autoritățile române să garanteze că doamnaKovesipoate participa deplin la audieri și poate merge în Parlamentul European. Atât timp cât nu a fost pusă sub acuzare pentru nimic, ca să nu mai spunem că nu a fost condamnată, nu poate fi privată de drepturile pe care le are”.

Liviu Dragnea: Suntem la Eurovision?

Președintele PSD Liviu Dragnea a refuzat să comenteze dacă România ar trebui să o susțină pe Laura CodruțaKovesila Parchetul European, și respinge acuzațiile că s-ar afla în spatele acțiunii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție împotriva Laurei Codruța Kovesi.

„Dar ce?Suntem la Eurovision? Nu știu ce va face Guvernul. Evit să fac comentarii pentru că ar fi o dublă măsură. Nefiind Eurovision, nu pot să comentez. Tocmai de aceea trebuie să fie candidați respectabili,” a declarat, luni, Dragnea.

„Nu comentez prostiile celor din Opoziție. Eu nu cred că vreun om politic poate să fie în spatele unei structuri a parchetului, care poate e singura care nu a fost numită politic. Resping categoric asemenea afirmații, pentru că nu poate nimeni, nici eu, să influențeze acea structură a Parchetului. Eu nu am habar cum a fost selectată, cum a fost selectați oamenii de acolo”.

PSD: Încetați politizarea!

Cei care contestă integritatea noii secții de investigare a magistraților contestă integritatea întregului sistem de Justiției, avertizează PSD pe pagina de Facebook, unde face un apel să înceteze să politizarea anchetei penale împotriva Laurei CodruțaKovesi.

„Cei care contestă integritatea noii Secții de investigare a magistraților contestă de fapt integritatea întregului sistem de Justiție din România. Noua Secție este formată din procurorii care deja existau în sistemul judiciar. Ei au fost selectați și numiți de magistrații din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii – organism independent de influențele politice. Deci dacă procurorii noii Secții nu sunt în regulă, atunci nimic din ce s-a întâmplat în sistemul nostru de justiție nu a fost în regulă. Încetați politizarea anchetei penale împotriva doamneiKovesi! Lăsați probele să vorbească! Dacă d-naKovesieste nevinovată, lăsați-o să demonstreze acest lucru în fața instanței de judecată!” scriu social-democrații în mesajul lor.