Statutul magistraților, adoptat pe articole. Aproape toate amendamentele opoziției, respinse. Când va avea loc votul final

Statutul magistraților, adoptat pe articole. Aproape toate amendamentele opoziției, respinse. Când va avea loc votul final
Publicat: 07/12/2017, 00:00

Camera Deputaților a adoptat, miercuri seara, noua formă a Statutului magistraților, la capătul a 11 ore de dezbateri aprinse. Deputații majorității parlamentare au respins toate amendamentele opoziției, singurule amendamente admise fiind cele care se referă la răspunderea magistraților în cazul erorilor judiciare.

Textul primului amendament adoptat cu 100 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” și 3 abțineri, este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase (PSD), a anunțat că data votului final asupra acestui proiect, precum și a proiectului de modificare a Legii ANI, va fi stabilită în următoarea ședință a Biroului Permanent.

Dezbaterile au avut loc într-o atmosferă tensionată, în care opoziția și-a exprimat protestul față de faptul că nu a putut să-și susțină în plen amendamentele. Deputații USR chiar au ocupat o vreme tribuna Camerei, Stelian Ion folosind o portavoce pentru a prezenta plenului amendamentele USR, iar deputații PNL părăsind sala în semn de protest.

Totodată, a avut loc un schimb de replici între deputatul Cosette Chichirău (USR) și senatorul Șerban Nicolae (PSD), venit la Cameră în calitate de coinițiator al proiectului, Chichirău acuzându-l pe pesedist că fură, iar senatorul catalogând-o „proastă” și „asistată social”.

În paralel, câteva sute de persoană s-au adunat la Palatul Parlamentului, la ieșirea dinspre Parcul Izvor pentru a protesta față de noua formă a Statutului magistraților, înregistrându-se și un incident între deputatul Ioan Terea (PSD), care încerca să plece din Parlament, și câțiva protestatari. Primul susține că mașina i-a fost lovită, iar protestatarii că Terea ar fi încercat să forțeze ieșirea din Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”