„STENOGRAMELE DURERII” din PSD. Vanghelie: „Nu mai suport să fiu urmărit de Ghiță”. Dragnea: „Dacă nu iese președinte Ponta, sigur nu vom mai fi pe aici la anul”

„STENOGRAMELE DURERII din PSD. Vanghelie: „Nu mai suport să fiu urmărit de Ghiță. Dragnea: „Dacă nu iese președinte Ponta, sigur nu vom mai fi pe aici la anul
Publicat: 22/10/2014, 11:13
Actualizat: 07/08/2015, 21:33

Pe vremuri la PSD, Ion Iliescu era imaginea „tătucului”, a „patriarhului PSD”. Acum, Victor Ponta s-a erijat de la intrarea sa pe ușa cea grea a sediului PSD în postura „tatălui”, care a uitat să-și mai viziteze familia. „Ordine și disciplină” sunt cuvintele care se aud din gura premierului la intrarea în sediu, în timp ce ușa, pe care au intrat în ultimii ani mulți președinți, scârțâie din toate încheieturile. Șova intră pe ușa din spate, nu dă nicio declarație, deși este așteptat de camerele de filmat și schițează doar un zâmbet la întrebările ziariștilor despre negocierile purtate pentru a prelua funcția de președinte al PSD. Vanghelie intră prin față, semn că a mai fost în asemenea situații dificile. Scoate o foaie de hârtie pentru a arăta cine este în spatele operațiunii de filaj la care a fost supus. Îl indică fără echivoc pe Sebastian Ghiță, deputat PSD și un apropiat al premierului Victor Ponta. În PSD, Sebastian Ghiță era o prezență discretă, cu gentuța în mână în fața Biroului Permanent în timpul mandatului lui Mircea Geoană, acum îl găsești în diferite birouri, fie la Parlament la Valeriu Zgonea, fie în Kiseleff. Azi lipsește, deși numele său este invocat în scandalul din PSD. Nu e prezent fizic, dar numele său răsună de multe ori în curtea însorită din PSD, dar și în spatele ușilor închise ale ședinței Biroului Politic Național.

Furtuna politică declanșată în PSD de stenogramele DNA în care sunt prezentate discuțiile Șova – Hrebenciuc, dar și izbucnirea nervoasă a lui Marian Vanghelie la adresa unor paparazzi, unde printre înjurături e menționat tandemul Ghiță – Ponta, încearcă să fie dezamorsate la partid. Liviu Dragnea a tăcut mult și se amuză cum contracandidații săi pentru șefia PSD se scot singuri din luptă. „Mare noroc că prostia nu este o infracțiune în România”, rostește pe sub mustață când intră în sediul partidului în care este numărul doi. Ioan Rus se roagă pentru sănătatea tuturor.

Partidul trebuie să dea din nou impresia de unitate, în pofida tuturor scandalurilor în care sunt implicați membrii săi. Se discută puțin despre subiectul Hrebenciuc, care a făcut de la prima oră un pas înapoi, și și-a dat demisia din Parlament. Nu se discută deloc despre socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, deși și el este implicat în scandalul retrocedărilor. Ecaterina Andronescu, Ioan Adam sunt menționați la Victor Ponta doar la categoria celor despre care nu s-a discutat. În rest, le cere tuturor parlamentarilor și aleșilor locali ai PSD să nu blocheze anchetele justiției. Ședința extraordinară a conducerii PSD începe. Prin fața sediului, trece într-o plimbarea cu bicicleta, Klaus Iohannis, principalul contracandidat al lui Victor Ponta la funcția de președinte.

În spatele ușilor închise

Ponta ia primul cuvântul. „Nu mai putem continua așa”, le spune premierul de la bun început potrivit unor surse participante la ședința BPN a PSD. „Eu mă feresc să fac pași greșiți și apar problemele acestea”, se plânge premierul în fața colegilor, spunându-le că este zilnic atacat, dar nu poate face față și problemelor create din interiorul partidului. Imaginea premierului, care este și prezidențiabilul PSD este în centrul discuțiilor. Principalii vizați Marian Vanghelie și Dan Șova, acuzați că prin acțiunile lor au vulnerabilizat candidatura lui Ponta la prezidențiale.

Vanghelie face un pas în spate. „Și-a cerut scuze, a spus că îi pare rău că a asociat numele premierului cu cel al lui Sebastian Ghiță”, au declarat pentru gândul mai mulți vicepreședinți PSD. „Nu mai suport să fiu urmărit de Ghiță”, a răbufnit Vanghelie în interiorul partidului. Nu toți sunt convinși că are dreptate și că este o victimă a lui Sebastian Ghiță, dar puțini intervin în discuție. Afară, după ședință, Vanghelie îl mai avertizează o dată pe Sebastian Ghiță că știe că el îl urmărește și că va mai exista viață și după alegerile prezidențiale.

În spatele ușilor, primarul Sectorului 5 arată că este dispus să facă un pas în spate și să se suspende din toate funcțiile deținute în partid.

Ioan Rus intervine și îl laudă pe Vanghelie că a dat dovadă de înțelepciune și a făcut ca acest conflict să se amplifice.

Al doilea incriminat, Dan Șova intră într-un conflict deschis cu președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Cei doi nu își mai vorbesc de câteva luni de zile, conflictul între cei doi declanșându-se înainte de Comitetul Executiv de la Orăștie, de la finele lunii iunie. Șova apare în stenogramele DNA cum negociază cu Viorel Hrebenciuc susținerea pentru funcția de președinte al PSD în epoca post-Victor. Funcția este vizată și de Dragnea, care nu îl iartă pe tânărul său coleg pentru modul în care își face campania internă.

„Eu am fost în prima linie în toate campaniile, am câștigat ultimele trei campanii, am fost în prima linie la referendum și tu îți faci campanie înainte de prezidențiale”, a fost reproșul lui Dragnea la adresa lui Șova în ședința PSD. Dragnea își avertizează colegii că dacă se continuă în acest mod se poate rata cel mai important obiectiv al partidului – câștigarea competiției prezidențiale.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Dan Șova s-a plâns în ședința PSD că DNA i-a interceptat o discuție privată cu Viorel Hrebenciuc. Și alți lideri PSD reclamă ultimele acțiuni ale DNA împotriva unor lideri ai partidului, dar toți susțin că trebuie evitate astfel de situații.

Fără prea multe comentarii, Ponta decide că toți cei implicați vor primi o pedeapsă unitară: suspendarea din partid. Vanghelie pentru că a înjurat paparazzi vorbind despre Ghiță și Ponta, Șova pentru că a negociat cu Hrebenciuc șefia PSD, iar Ghiță – șef peste PSD online pentru că a trimis un comunicat fără acceptul conducerii partidului în care cere suspendarea din partid a lui Șova și Hrebenciuc.
Concluzia întâlnirii o trage Liviu Dragnea: „dacă nu iese președinte Victor Ponta sigur cei de la această masă nu vom mai fi pe aici la anul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?