• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Știrbu, propus în locul lui Barbu. Prima greșeală a lui Gigel de la Cultură: „Sunt extraordinar de mândru de numele CARE mi l-au dat părinții mei”

Știrbu, propus în locul lui Barbu. Prima greșeală a lui Gigel de la Cultură: „Sunt extraordinar de mândru de numele CARE mi l-au dat părinții mei”
În primele declarații făcute după nominalizarea sa la funcția de ministru al Culturii, deputatul PNL Gigel Știrbu a făcut și o primă greșeală gramaticală.

În primele declarații făcute după nominalizarea sa la funcția de ministru al Culturii, deputatul PNL Gigel Știrbu a făcut și o primă greșeală gramaticală.

Întrebat ce părere are despre afirmația lui Andrei Pleșu, care a spus că „un alt Gigel în plus nu mai contează”, Știrbu a arătat că este „extraordinar de mândru de numele care (în loc de , n. red) mi l-au dat părinții mei”.

În ceea ce privește inițiativa legislativă controversată, care modifică legea drepturilor de autor și care ar permite „includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”, Știrbu a precizat că, în realitate, este vorba despre o normă europeană pe care România trebuie să o implementeze.

„Nu e vorba despre plagiat”, a afirmat deputatul, subliniind că inițiativa legislativă aparține Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Totuși, pentru moment, aceasta a fost retrasă, susține Gigel Știrbu: „Am depus solicitarea de a fi retrasă această inițiativă legislativă pentru ca cei care nu s-au documentat suficient să aibă ocazia să o facă”.

În ceea ce privește experiența și studiile care îl recomandă pentru funcția pe care ar putea să o ocupe, deputatul PNL a  declarat că „nu trebuie neapărat să fii deținătorul a două premii Nobel pentru a fi ministrul Culturii”.

Biroul Permanent al PNL a votat, vineri, nominalizarea deputatului PNL Gigel Știrbu pentru a ocupa postul de ministru al Culturii în locul lui Daniel Barbu. Acesta din urmă și-a depus demisia joi, după ce recent a făcut o serie de declarații jignitoare la adresa bolnavilor de HIV/SIDA, spunând că reprezintă „un flagel hidos al epocii noastre”.

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii”, a afirmat Barbu în timpul unei dezbateri desfășurate la Craiova, în cadrul manifestărilor „SpectActor”. „Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înțeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a continuat acesta.

După acest moment, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, președintele instituției Csaba Asztalos arătând că declarațiile lui barbu vor fi analizate într-o ședință viitoare a Colegiului director, sub aspectul discriminării și încălcării demnității persoanelor infectate cu HIV.

De asemenea, președintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta trebuia să îl demită imediat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu.

„Unui om care spune așa ceva nu poți să-i pretinzi să-și dea demisia, pentru că el este cu handicap sufletesc. Un astfel de om, că-i politician, că-i om simplu, este un om care are handicap sufletesc, deci nu te poți aștepta la un astfel de individ să aibă responsabilitatea gestului demisiei. Dar premierul trebuia să îl demită imediat”, a spus șeful statului, în timpul unei emisiuni televizate, relatează Mediafax.

Daniel Barbu fusese numit în funcție în decembrie 2012.

Inchide