SUPERIMUNITATEA parlamentarilor. Ce schimbări pregătesc senatorii și deputații pentru statutul respins de Băsescu

SUPERIMUNITATEA parlamentarilor. Ce schimbări pregătesc senatorii și deputații pentru statutul respins de Băsescu
Publicat: 05/02/2013, 22:14
Actualizat: 09/08/2015, 17:18

Cu statutul întors în Parlament de președintele Traian Băsescu pe motiv de superimunitate, aleșii fac planul pentru legea pe care vor să o trimită din nou la Cotroceni. „Trebuie să punem doar niște virgule”, susține președintele Comisiei pentru statut, pesedistul Gabriel Vlase. „Să tăiem niște drepturi bănești și să anulăm celelate modificări”, este de părere colegul său Toni Greblă.

Patru lucruri de modificat a identificat și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. „Sunt de formă, nu de fond”, spune el declarându-se dezamăgit că nu găsește ONG-uri care „să înțeleagă procedurile parlamentare”. „Ce ONG se pricepe la comitologie”, s-a întrebat Zgonea.

Comisia de statut va discuta cererea de reexaminare miercuri și trebuie să dea un raport până joi, 7 februarie, când va fi votat în plenul reunit. Indiferent de forma în care iese din comisie, dacă nu e contestată la Curtea Constituțională, președintele Traian Băsescu este obligat să o promulge. Șeful statului a respins varianta care trecuse de parlament pe motiv că creează posibilitatea ca un deputat sau senator incompatibil să rămână cu mandatul, fie că nu contestă decizia ANI, fie că la judecata colegilor trece testul de integritate.

Zgonea: „Care ONG se pricepe la comitologie?”

„Sunt de modificat patru lucruri, care sunt de formă, nu de fond, dintre care trei sunt de tehnică legislativă și unul singur este un text care nu afectează capacitatea ANI de a-și exercita singurul instrument din România pentru a controla incompatibilitățile și conflictele de interese ale demnitarilor”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. El a adăugat că și-ar fi dorit ca acest statut să intre în dezbatere publică, însă nu există ONG-uri care să se priceapă la „comitologie”.

„Care ONG se pricepe la comitologie? Care sunt acele organizații neguvernamentale care înțeleg procedurile parlamentare? Mi-ar face plăcere să avem acele organizații care să cunoască procedurile parlamentare din toate statele europene”, a arătat Zgonea.

Președinele Comisie Juridice de la Senat, Tudor Chiuariu, care, la dezbaterile inițiale, a cerut eliminarea unei prevederii potrivit cărea mandatul se pierde dacă decizia ANI nu e contestată, permițând astfel parlamentarilor incompatibili să rămânăîn funcție, acum susține că nu el este cel care a făcut această modificare, ci „doar a făcut o sesizare de neconstituționalitate”.

„Nu eu am depus acest amendament, eu doar am vrut să-mi ajut colegii să înțeleagă că forma textului de lege era neconstituțională, eu doar am sesizat acest aspect. Nu e vorba că îmi convine sau nu o un statut, e vorba dacă este constituțional sau neconstituțional. Vechea formă era neconstituțională pentru că un parlamentar putea să nu afle la timp de constatarea de incompatibilitate făcută de ANI și astfel își putea pierde mandatul, iar forma actuală este constituțională”, a declarat Chiuariu, contactat de gândul.

Vlase: „Trebuie puse doar niște virgule”

„Nu sunt mari modificări de făcut, cererea președintelui de reexaminare se referea doar la formă, nu și la fond. Este o chestiune foarte simplă, trebuie să punem niște virgule pe ici, pe colo și atât, iar astea se rezolvă repede. Mâine ne întâlnim în comisie, votăm și poimâine intră în plen”, a declarat președintele Comisiei pentru statut, pesedistul Petru Gabriel Vlase.

De aceeași părere este și deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, care a participat și la negocierile pe statutul parlamentarilor întors acum de Băsescu. Acesta mizează pe aducerea de noi îmbunătățiri, susținând că, de fapt, sesizarea președintelui ține „de o lipsă”, și precizând că este nevoie de mai multe explicații.

„Președintele a atacat o lipsă, deci noi trebuie să acoperim acea lipsă. Forma actuală a statutului este mai bună decât cea veche, i-am adus îmbunătățiri. Noi acum nu trebuie să eliminăm aceste îmbunătățiri și să ne întoarcem la forma veche, ar fi o greșeală, ci trebuie să aducem o altă îmbunătățire. Mai exact, trebuie să facem toate precizările, să dăm toate explicațiile astfel încât să înțeleagă toată lumea, și spunem clar că parlamentarul care nu află de raportul ANI prin care se constată incompatibilitatea, fie că i-a fost trimis la adresa greșită, fie că era în comă, să existe posibilitatea repunerii în termen și să conteste în instanță”, a declarat Nicolicea, contactat de gândul.

Greblă: „Să tăiem din niște drepturi bănești și să anulăm celelalte modificări aduse”

Pe de altă parte, există și parlamentari care acum vor să renunțe la toate modificările făcute la statutul senatorilor și deputaților. Chiar din tabăra puterii, vicepreședintele Comisiei juridice de la Senat și membru în Comisia pentru statut, Toni Greblă, sugerează că statutul ar trebui să revină la forma inițială, cu excepția modificărilor care țin de buget.

„După părerea mea, pentru că suntem și într-o criză de timp, pentru că până la urmă adoptarea bugetului este strâns legată de adoptarea noului statut al senatorilor și deputaților, cred că ar trebui să facem acele modificări care sunt strict necesare adoptării bugetului, adică să tăiem din niște drepturi bănești și să anulăm celelalte modificări aduse”, a spus Greblă, pentru gândul.

Deși în opoziție, liderul deputaților UDMR, Marton Arpad, merge pe aceeași idee ca senatorul Toni Greblă.

” Această modificare a statutului a fost necesară din cauza restricțiilor bugetare, deci să ne limităm la acest lucru, în rest să uităm de ele. toate amendamentele care vizau altceva decât restricțiile bugetare să dispară din textul de lege. Dacă se dorește în continuare modificarea statutului în acest sens, să se discute cu societatea civilă și să se rezolve la modificarea Constituției. E posibil să-l trimită în aceeași formă, e dreptul Parlamentului. Oricum, e vorba despre un joc politic al președintelui pentru că din punctul meu de vedere aceste amendamente oricum nu întăreau imunitatea, ci o scădea. E pe invers, dar e mai bine să rămână așa cum a fost”, a susținut Marton Arpad, pentru gândul.

Fenechiu: „Trebuie să analizăm foarte serios”

Nici liderii PPDD nu se feresc în a-și exprima o poziție pe acest subiect, reprezentatul lor în Comisia pentru statut, juristul Daniel Fenechiu, spunând că situația statutului trebuie analizată foarte serios pentru că „este în atenția instituțiilor europene”.

„Modificările la statutul deputaților și senatorilor reprezintă o problemă foarte importantă pentru că este în atenția instituțiilor europene. Consider că punctele subliniate de președintele României trebuie analizate concret și serios ca să nu avem alte probleme. Însă nu se poate nici cum era înainte, că ANI poate să comunice peste gard că ești incompatibil, iar tu să nu afli și așa să-ți pierzi mandatul, nu se poate printr-un act administrativ. Iar la problema cu imunitate, parlamentarul poate fi ușor transformat în victimă. Dacă ești în Opoziție, te-au săltat a doua zi. De aceea imunitatea ar trebui să fie doar în vederea cercetării, nu și a arestării. Trebuie să analizăm serios ce modificări vom face la statut, nu să punem doar virgule și atât”, a declarat Fenechiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte