VIDEO. Klaus Iohannis l-a propus premier pe Ludovic Orban. Audieri prin teleconferință și vot RAPID cu mănuși în Parlament, sâmbătă!

Publicat: 13/03/2020, 15:14
Actualizat: 13/03/2020, 18:07

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, vineri, că propunerea sa pentru funcţia de premier al României este Ludovic Orban, el fiind singura propunere pe care a primit-o de la partidele politice, în urma consultărilor.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-o declarație de presă de la Cotroceni, că Guvernul Orban a lucrat foarte bine și foarte serios de când a început criza legată de coronavirus și că are promisiuni de la toate partidele că se  vor implica în Parlament pentru a trece noul Executiv.

UPDATE. Votul urmează să fie dat sâmbătă, printr-o procedură specială. La ora 9.00 vor avea loc audierile prin teleconferință sau telefon, iar votul se dă la ora 11.00

Fiind o situație excepțională, conducerea Parlamentului a stabilit deja o procedură fără precedent, care a fost aprobată în ședința BPR la ora 17.00.

Ziua începe la ora 8.00 cu testarea de coronavirus a aleșilor. Urmează audieri-fulger, iar votul va avea loc la ora 11, într-o sală specială. Toți aleșii vor purta mănuși, iar o parte dintre ei au opțiunea votului electronic, de acasă. În acest sens, deputații și senatorii vor primi tablete speciale.  

De mâine dimineață, într-o singură sală, cu membri de la toate partidele (în funcție de comisie vor mai intra și alții) vor fi audiați miniștrii; iar cei aflați în carantină vor fi audiați prin sistemul video.

Votul de învestitură se va da într-o sală dezinfectată, unde va intra unul câte unul și va vota. Toată lumea va purta echipament de protecție și va fi testată. Presa nu va avea acces, susțin surse parlamentare.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Am finalizat runda de consultări cu partidele. Având în vedere situația specială generată de coronavirus am decis și am făcut consultările sub formă de teleconferință

Pot să trag câteva concluzii. Prima: toate discuțiile au fost foarte bune, constructive. Toate abordările politicienilor au fost mature, constructive, toată lumea a înțeles situația foarte specială, de criză, în care nu e loc de răfuieli politice, ci de soluții foarte urgente

Am primit o singură propunere pentru o persoană desemnată și revin imediat. Avem acum un guvern în funcțiune, guvernul Orban, care a lucrat foarte bine și foarte serios. Acest guvern a lucrat foarte bine de când a început criza legată de coronavirus, avem relativ puține cazuri de infecție

Este imposibil de imaginat ca în timpul acestei lupte, unde noi formăm o echipă serioasă, să schimbăm totul peste noapte, pentru că nimic nu ar mai funcționa. Am promisiuni de la toate partidele că se vor implica în Parlament pentru a trece cu mare celeritate prin toate procedurile parlamentare pentru ca în cel mai scurt timp, posibil deja mâine, să avem votul de învestire a guvernului Orban, un vot care se va da în condiții foarte speciale

Mă aștept de la toate partidele, toți politicienii responsabili, să fie parte a acestui efort comun de rezolvare a situației, de finalizare a crizei politice, ca să ne putem concentra 100% pe combaterea infecției cu coronavirus„.

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis vineri liderilor politici, la consultările făcute prin teleconferință, că îl va desemna pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, transmit surse politice apropiate consultărilor.

Informația a fost confirmată de șeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu care a relatat că, în cadrul consultării cu președintele, Klaus Iohannis a spus că se gândește la o renominalizare din partea PNL, și anume pe Ludovic Orban. „Președintele a mai spus că formula guvernului va fi apropiată de cea din prezent”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE se opune, însă, unei noi nominalizări a șefului PNL, Ludovic Orban, în condițiile în care CCR a luat o decizie de respingere a acestei numiri. Între timp, liderul PNL Ludovic Orban este izolat la Vila Lac 2.

Conducerea Parlamentului se reunește de la ora 17 pentru a stabili o procedură rapidă pentru audierea miniștrilor și votul de învestitură.

PSD votează Guvernul PNL

Liderul PSD Marcel Ciolacu și-a anunțat printr-un mesaj colegii din PSD că mâine va fi dat votul pentru un nou guvern, urmând ca președintele Klaus Iohannis să îl propună tot pe Ludovic Orban.

Conform mesajului obținut de Digi24, Ciolacu le transmite parlamentarilor PSD să voteze Guvernul Orban 2 și avertizează că de săptămâna viitoare este posibil ca activitatea Parlamentului să fie suspendată.

„Stimați colegi, este absolut necesar ca mâine să învestim un Guvern cu puteri depline, având în vedere că Parlamentul probabil își va suspenda activitatea în scurt timp. Vă rog să fiți mâine de dimineata în București și să participați la ședință. Vă asigurăm că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a fi protejați. Vom intra pe rând în sală, în grupuri mici și nu înainte de a face cu toții testul COVID-19. Să fim responsabili și să ne gândim că în aceste momente grele pentru țară punem mai presus de noi sănătatea și siguranța oamenilor”, le-a transmis Ciolacu colegilor din partid.

Toți membrii din conducerea PNL, în izolare

Toți membrii PBN al PNL se vor izola la domiciliu, a anunțat vineri Ludovic Orban. Premierul Ludovic Orban a anunțat că toți senatorii PNL au obligația să se autoizoleze și că el se va izola la Vila Lac 2.

Senatorul constănţean Vergil Chiţac (57 ani) şi soţia acestuia au fost depistaţi pozitiv cu coronavirus.  Senatorul a fost prezent luni la şedinţa conducerii PNL unde a interacţionat cu mai mulţi colegi de partid.

CORONAVIRUS. Ludovic Orban se izolează la Vila Lac și nu mai merge la consultările de la Cotroceni. Liderii PNL, în autoizolare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”