Ședință BEx convocată de urgență la PNL. Nicolae Ciucă își depune mandatul: „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”

Ședință BEx convocată de urgență la PNL. Nicolae Ciucă își depune mandatul: „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”
Nicolae Ciucă este al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern / Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 01/11/2021, 20:05
Actualizat: 01/11/2021, 22:01

Conducerea executivă a PNL se întâlnește într-o ședință de urgență luni seara, de la ora 20:00, pentru a discuta flexibilizarea mandatului de negociere al premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unei majorități parlamentare, spun surse din PNL.

UPDATE 20:15 Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, în ședința Biroului Executiv PNL, că își va depune mandatul, potrivit unor surse din partid. Acesta a spus, la sosirea la sediul liberalilor, că „PNL ar avea mai multe șanse dacă ar relua negocierile”.

Liberalii nu exclud ca Ciucă să-și depună mandatul pentru a câștiga timp de negociere. Totodată, filiala PNL Satu Mare a anunțat susținerea continuării discuțiilor pentru formarea unei majorități și propune ca premierul desemnat să-și depună mandatul, scrie digi24.

Ședinta BEx PNL a fost convocată pentru luni la ora 20:00

Surse din partid susțin, pentru Digi24.ro, că va fi discutată flexibilizarea mandatului de negociere pentru formarea unei majorități parlamentare. Liderii liberali nu exclud ca premierul desemnat Nicolae Ciucă să își depună mandatul pentru a câștiga timp de negociere.

Biroul Permanent Județean al PNL Satu Mare a decis susținerea continuării discuțiilor și negocierilor politice pentru realizarea unei majorități în Parlament și formarea unui nou Guvern.

Filiala PNL din Satu Mare susține ca primă variantă un guvern cu USR și UDMR iar o altă opțiune este un cabinet cu PSD

„Situația complicată în care se află țara reclamă înțelepciune și rațiune. Nici alegerile anticipate, nici suspendarea președintelui și nici o guvernare vulnerabilă nu sunt soluțiile pe termen lung pentru țară. România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament. Criza sanitară, scumpirea energiei și a prețurilor la materialele de construcții sunt doar câteva dintre problemele care trebuie rezolvate în regim de urgență.

PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024. De asemenea o altă opțiune este un guvern împreună cu PSD care deține peste 30% din Parlament și putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin.

Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetățenii României.

Ținând cont că din deciziile luate oficial de PSD și USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susținere politică și nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-și depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu același premier desemnat sau cu altul, susținut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiției să fie din partea Partidului Național Liberal.

Suntem convinși că Biroul Executiv al PNL va lua decizii de deblocare a actualei situații politice și va veni cu o soluție viabilă în cel mai scurt timp. România are de implementat programe extrem de importante în perioada care vine și e nevoie de un guvern activ, competent și care să răspundă actualei stări de fapt prin care trecem.

Data 01.11.2021. Adrian Felician Cozma, Președinte PNL Satu Mare”, arată o scrisoare deschisă.

Nicolae Ciucă mai are la dispoziție două zile pentru a găsi o majoritate parlamentară

Nicolae Ciucă mai are la dispoziție două zile pentru a găsi o majoritate parlamentară, adică 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. PSD a decis oficial, luni dimineață, în ședința Comitetului Politic Național, să nu susțină Guvernul Ciucă la vot. De partea cealaltă, USR transmite că orice discuție pe care o va încerca Ciucă este inutilă pentru că nu vor susține un guvern minoritar.

În Partidul Național Liberal era vehiculat și numele lui Lucian Bode, cel care ar fi fost în cărți și după respingerea lui Dacian Cioloș, Bode fiind puternic susținut de „grupul de la Cluj”. Însă, o decizie trebuie luată în forurile de conducerea ale partidului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase