Social-democrații au decis cum votează în cazul Cabinetului Nicolae Ciucă. Sorin Grindeanu: PNL face tot ce poate pentru a sabota Guvernul pe care l-a propus

Publicat: 01/11/2021, 15:44

Conducerea Partidului Social Democrat, care deține cele mai multe mandate în cele două Camere ale Parlamentului, a decis că aleșii săi vor vota împotriva Guvernului Nicolae Ciucă, unul minoritar format de Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu susținerea minorităților naționale. Decizia, luată cu unanimitate de voturi în ședința Consiliului Politic Național al PSD, de luni, a fost anunțată de prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

„Am avut un Consiliul Politic Național și PSD a decis astăzi în unanimitate să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. Așa cum am mai spus, orice Guvern minoritar fără o susținere serioasă în Parlament nu reprezintă o soluție viabilă pentru a combate în mod real pandemia și nici pentru a gestiona economia”, a spus Sorin Grindeanu.

„PNL a arătat că românii nu contează”

„Este clar că dezastrul în care guvernele conduse de PNL au aruncat țara nu poate fi reparat de aceiași oameni care au condus până acum sau de unii chiar mai răi decât aceștia.  Încă o dată, PNL a arătat – chiar prin programul de guvernare depus în Parlament – că românii nu contează. Nu există nicio măsură de creștere a veniturilor, dimpotrivă vedem doar măsuri care vor conduce la scăderea lor! Mai mult, niciuna dintre cele 10 măsuri propuse de PSD, ce aveau ca obiect atât creșterea veniturilor populației, cât și gestionarea coerentă a pandemiei, nu a fost luată în calcul”, a afirmat prim-vicepreședintele PSD.

Potrivit reprezentantului PSD, actualii guvernanți au crescut taxe. „În schimb, pregătesc taxarea microîntreprinderilor, categoria cea mai afectată de criza economică produsă de pandemie. Vor de asemnea să impună o taxă crâncenă pentru transportatori, aflați deja într-o situație precară, asta după ce le-au impozitat deja diurnele șoferilor. Nu îi iartă nici pe românii din afara țării, ci îi jupoiae pe românii din Diapora cu taxe consulare, majorate aberant, pentru servicii inexistente, taxe pe care PSD le-a scos când a fost la guvernare”, a spus Sorin Grindeanu.

În toată această perioadă, a conchis Sorin Grindeanu, PSD a tratat cu responsabilitate provocările din această criză, în timp ce „PNL face tot ceea ce îî stă în putință pentru a sabota acest Guvernul pe care ei l-au propus, nici măcar ei nu-și doresc ca acest guvern să treacă. Ei vor să rămână doar pe funcții, chiar și interimari, cum sunt acum. Puțin le pasă de costurile pe care românii trebuie să le plătească pentru asta”.

Programul de guvernare propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă, depus, sâmbătă, în Parlament, nu include niciuna dintre cele zece măsuri considerate urgent de implementat, a scris, duminică, Marcel Ciolacu, pe contul de Facebok.

Acestea au fost transmise lui Nicolae Ciucă de liderul PSD, așa cum a confirmat și președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu. Premierul desemnat a spus sâmbătă că programul de guvernare propus este continuarea celui actual. Florin Cîțu a confirmat, lunea trecută, că PSD a transmis premierului desemnat lista cu cele 10 priorități, dar a precizat că acestea însumează un impact bugetar de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB, ceea ce arată, în actualul context dificil, „neseriozitate sau iresponsabilitate”.

Care este procedura

Conform calendarului agreat, marți, 2 noiembrie, au loc audierile miniștrilor propuși, iar miercuri, de la ora 10:00, este programată şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde aleșii urmează să își exprime opțiunile.

Guvernul Ciucă are nevoie de 234 de voturi pentru a trece la vot, număr care nu însumează mandatele PNL, UDMR și ale minorităților naționale din cele două Camere ale Legislativului.

Dacă nu trece de vot, fiind a doua oară când se cere încuviințarea Parlamentului, șeful statului poate demara procedura constituțională de dizolvare a Legislativului și alegeri anticipate

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

  • PSD – 110 membri
  • PNL – 91 membri
  • USR – 55 membri
  • AUR – 30 membri
  • UDMR – 20 membri
  • Minorități – 18 membri
  • Neafiliaţi – 6 membri

Senat:

  • PSD – 47 membri
  • PNL – 40 membri
  • USR – 25 membri
  • AUR – 13 membri
  • UDMR – 9 membri
  • Neafiliaţi – 2 membri

La PNL pe lista de la Camera Deputaților nu sunt incluse decât două dintre cele 12 retrageri recente anunțate public din grupul parlamentar, Ludovic Orban și Alexandru Kocsis-Cristea (din 26 și 27 octombrie), astfel că numărul membrilor liberali este mai mic.

Conform calcului pe baza acestor liste, Nicolae Ciucă ar avea, teoretic, dacă toți membrii grupurilor ar vota, 178 de voturi, respectiv cu 56 mai puține decât numărul minim necesar.

Total voturi pe partide:

  • PSD – 110+47 = 157
  • PNL – 91+40 = 131
  • USR – 55+25 = 80
  • AUR – 30+13 = 43
  • UDMR – 20+9=29
  • Minorități – 18
  • Neafiliați – 6+2 = 8
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari