SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI. Curtea Constituțională a hotărât: Crin Antonescu este președinte interimar al României

Curtea Constituțională a validat, în această seară, suspendarea lui Traian Băsescu, validându-l în același timp pe Crin Antonescu drept președinte interimar al României. Imediat după decizia CC, liderii USL au susținut o conferință de presă. În locul lui Crin Antonescu a venit președintele interimar al PNL, Daniel Chițoiu.

Curtea Constituțională a validat, luni seară, suspendarea lui Traian Băsescu, recunoscându-l în același timp pe Crin Antonescu drept președinte interimar al României. De asemenea, CC a respins sesizările privind hotărârile prin care Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați din fruntea Senatului, respectiv a Camerei Deputaților. Curtea Constituțională ia în discuție, marți, sesizările PDL legate de reprezentarea la UE, revocarea Avocatului Poporului și modificarea Legii referendumului.

Imediat după decizia CC de luni seară, liderii USL au susținut o conferință de presă. În locul lui Crin Antonescu a venit președintele interimar al PNL, Daniel Chițoiu.

GĂSEȘTI MAI JOS DESFĂȘURAREA TUTUROR EVENIMENTELOR, PRECUM ȘI DECLARAȚIILE OAMENILOR POLITICI, LIVE TEXT.

UPDATE 23:58 CC dezbate marți sesizările PDL privind reprezentarea la UE și revocarea Avocatului Poporului.

UPDATE 23:51 Guvern: Parlamentul, președintele interimar și Executivul trebuie să țină cont de recomandările CC.

UPDATE 23:47 Ponta: După decizia CC, fac apel ca denigrările la adresa României să înceteze.

UPDATE 23:30 Victor Ponta: „Lovitura dată de CCR face cât zece lovituri ale USL”. Aici găsești toate declarațiile lui Victor Ponta și ale noului președinte PNL, Daniel Chițoiu, despre decizia CCR.

UPDATE 22:35 Curtea Constituțională a decis că legea prin care era exclusă de la controlul hotărârilor Parlamentului este neconstituțională.

UPDATE 22:29 Victor Ponta și Crin Antonescu susțin o conferință de presă.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI TEXTUL INTEGRAL AL COMUNICATULUI DE PRESĂ AL CCR

UPDATE 22:14 Curtea Constituțională a validat suspendarea președintelui Băsescu. Crin Antonescu este președinte interimar al României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a hotărât:
1. Constată că procedura privind suspendarea din funcția de Președinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată.
2. Constată existența împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României.
3. Constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul George-Crin-Laurențiu Antonescu”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizările privind hotărârile prin care Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați din funcțiile de președinte al Senatului, respectiv Camerei Deputaților.

UPDATE 21:45 Ședința Curții Constituționale s-a încheiat.

Curtea Constituțională s-a întrunit astăzi pentru a se prononunța asupra sesizărilor referitoare la revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților, Vasile Blaga și Roberta Anastase, precum și a conflictului constituțional reclamat de președintele Traian Băsescu în relația cu Parlamentul, după suspendarea din funcție.

De asemenea, pe ordinea de zi a fost și modificarea legii referendumului, hotărârea de revocare a Avocatului poporului, legea de modificare a CCR, precum și legea prin care parlametul poate decide cine reprezintă România în relația cu UE.

Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Vasile Blaga și Roberta Anastase, au sesizat Curtea Constituțională după ce au fost revocați din funcție la cererea grupurilor parlamentare ale USL.

Potrivit procedurii anterioare a Curții Constituționale, revocarea din funcție a președintelui Senatului sau al Camerei Deputaților se poate face la cererea grupului parlamentar care l-a propus.

Președintele Traian Băsescu a sesizat vineri, 6 iulie, Curtea Constituțională în privința unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și Parlament.

Șeful statului a declarat, totodată, a luat notă de avizul dat de magistrați în privința cererii de suspendare și că s-a bucurat că CCR nu a constat nicio abatere a președintelui care să justifice suspendarea, așa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituția României”.

„Am luat notă de avizul Curții Constituționale și m-am bucurat constatând că în acest aviz Curtea Constituțională nu constată nicio abatere a președintelui care să justifice suspendarea așa cum ea este prezentată în articolul 95 din Constituția României”, a spus Traian Băsescu.

Inchide