Tăriceanu a „felicitat-o” pe Dăncilă pentru scrisoarea trimisă Comisiei Europene și are un mesaj foarte clar pentru Bruxelles: MCV-ul e o ingerință

Tăriceanu a „felicitat-o pe Dăncilă pentru scrisoarea trimisă Comisiei Europene și are un mesaj foarte clar pentru Bruxelles: MCV-ul e o ingerință
Publicat: 22/03/2018, 15:22

„Aseară am discutat și cu doamna prim-ministru, ne-am întâlnit la concertul lui Tudor Gheorghe. Am felicitat-o pentru scrisoarea pe care a trimis-o președintelui Comisiei Europene în legătură cu lista neagră întocmită de funcționarii de la Bruxelle în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a declarat Tăriceanu, la Paralament.

Referitor la faptul că tonul scrisorii trimisă de către Dăncilă Comisiei Europene este mai blând în limba engleză decât în română, președintele Senatului a precizat că tonul este aspectul secundar în această chestiune.

„E vorba de o chestiune extrem de serioasă, și mie mi se pare că… N-am știut de acea scrisoare, până în momentul în care a apărut în presă. (…) Sunt lucruri care dovedesc că unii din funcționarii de la Bruxelles, așa cum am spus-o și în trecut, nu înțeleg că între Comisia Europeană și România trebuie să fie o relație de parteneriat și unii o văd altfel, nu înțeleg că România este o țară independentă și suverană și fac astfel de scrisori și demersuri și cred că, de aceea, o clarificare este absolut necesară”, a precizat Tăriceanu.

Acesta a adăugat că nu există o schimbare de ton între România și Comisia Europeană, în urma acestei scrisori.

„Există o necesară clarificare a modului în care unii funcționari de la Comisie, nu Comisia cu președintele Comisiei. Eu sunt convins că domnia sa nu face astfel de confuzii, dar unii dintre funcționarii de acolo și-au asumat un rol care nu este normal, un fel de rol de tătic, de tutore al autorităților române. Mecanismul, vă aduc aminte, se numește de cooperare și verificare, cooperare întâi, și verificare. În cadrul mecanismului de verificare, acest demers, așa cum a fost el formulat, reprezintă o ingerință nepermisă care afectează independența justiției, pentru că acest gen de scrisori care au fost circulate la Ministerul Justiției, au ajuns la CSM, la Înalta Curte de Casație și Justiție, induc în mod clar o presiune asupra magistraților care afectează independența justiției și mi se pare inacceptabil așa ceva. Și de aceea cred că e nevoie de o clarificare, nu este nimic anormal. Important este ca pe viitor asemenea atitudini să nu se mai întâlnească”, a conchis Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis scrisoarea președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în document aceasta solicitând ca forul european să spună dacă documentul din 2012 ce presupune ingerințe în justiție e unul autentic. Dăncilă afirmă că informările lui Tudorel Toader arată că era o practică repetată.

Dăncilă cere, în scrisoarea transmisă lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, clarificarea adresei din 2012, transmisă de CE ministrului Justiției de la acel moment, Mona Pivniceru, și care conține 21 de cerințe adresate guvernului, inclusiv solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale.

Este vorba despre un document din 10 octombrie 2012, adresat Guvernului României, care prezintă o listă de 21 de cerințe ale Comisiei Europene în legătură cu MCV, prezentat de Antena 3.

Unul dintre puncte prevede descrierea situaței si stabilirea pașilor de urmați în cazuri de corupție cunoscute, fiind date și nume: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!