Tăriceanu, despre protestul din Parlament: Manifestări de tip fascist

Tăriceanu, despre protestul din Parlament: Manifestări de tip fascist
Publicat: 20/06/2018, 23:43
Actualizat: 26/03/2019, 00:54

„Aceste manifestări sunt manifestări de tip fascist. Așa a început fascismul și totalitarismul în Europa. Și comuniștii după război la fel s-au comportat, prin violență, să acapareze puterea. Atâta vreme cât eu sunt președinte al Senatului, vă spun că nu sunt dispus să închid ochii, să mă fac că nu văd și să tolerez astfel de atitudini”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că parlamentarii USR nu pot fi sancționați pentru că le-au înlesnit protestatarilor accesul în Parlament, dar că el va cere modificarea Regulamentului Senatului.

„Accesul persoanelor străine nu poate fi interzis în Parlament și nici nu vrem. Dar dacă aceste prevederi sunt folosite pentru a introduce în Parlament oameni al căror comportament este cel pe care l-am văzut, vom discuta să luăm niște măsuri pentru a preveni pe viitor situații similiare. (…) Dacă USR asta înțelege prin politică, atunci va trebui să luăm niște măsuri care să însemne anumite restricționări, nu ale activității parlamentare, ci ale celor care au alte preocupări și care sunt preocupări specifice străzii. Dacă vor să le importe în Parlament, eu vă spun că nu putem să transformăm Parlamentul din loc de dezbatere în loc de bătălie fizică, să-l transformăm în ring de box”, a mai spus președintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că protestul de miercuri, din Parlament, i-a adus aminte de manifestațiile din 28 ianuarie 1990.

„Am retrăit pentru câteva minute ziua de 28 ianuarie 1990, când, la inițiativa organizații de tineret ale partidelor istorice, PNL și PNȚ, solicitasem să avem o întâlnire cu reprezentanții noii puteri instalate, adică a FSN. Ne duceam la guvern. În Piața Victoriei, în fața guvernului ne aștepta o contramanifestație organizată de FSN cu muncitori aduși de la IMGB și alte unități reprezentative ale economiei socialiste. Exact aceeași atmosferă de agresivitate dusă la extrem, de intoleranță pe care am văzut-o atunci, am reîntâlnit-o azi promovată de USR și simpantizanții, membrii aduși în parlament. Eu nu am crezut că în Parlament vom asista vreodată, eu cred că suntem caz unic – nici în Ucraina, unde se iau la bătaie în ședința de plen, nu am văzut așa ceva. USR vrea să doboare noi și noi recorduri triste pentru democrație”, a mai afirmat Tăriceanu.

Un protest a avut loc, miercuri, în Palatul Parlamentului, în timp ce premierul Viorica Dăncilă ținea un discurs despre stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a președinției Consiliului UE din ianuarie 2019.

Parlamentarii USR au fost acuzați că lăsat protestatarii să intre în Parlament, deși regulamentul intern nu permite acest lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase