Tăriceanu, după întâlnirea cu reprezentanții ambasadelor SUA, Marii Britanii, Germaniei și Olandei: „Avem semnale îngrijorătoare că dosarele sunt însoțite de serviciile secrete”

Publicat: 13/05/2015, 20:16

Îngrijorarea partenerilor externi după încercarea parlamentarilor de a modifica Codului Penal și Codului de Procedură Penală i-a determinat pe aceștia să ceară o întâlnire cu conducerea forului Legislativ.

După ce săptămâna trecută, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o discuție de aproximativ jumătate de oră, în biroul său, cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, ambasada SUA i-a adresat o invitație și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Surse parlamentare susțin că acesta a refuzat să meargă la sediul ambasadei SUA și a invitat ambasadorii în Parlament.

La întâlnirea de astăzi au participat pe lângă președinții celor două Camere ale Parlamentului, reprezentatul ambasadei SUA și ambasadorul Marii Britanii, ambasadorul Olandei și un reprezentant al ambasadei Germanie.

Dean Thompson nu a dorit să facă declarații înainte de întâlnire, cum declarații nu au făcut nici Valeriu Zgonea și Călin Popescu Tăriceanu.

Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului a dezvăluit că întâlnirea trebuia să aibă loc la reședința însărcinatului cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, dar a refuzat acest format al întâlnirii, la care trebuiau să mai participe și co-președinții PNL, dar și președinții Comisiilor Juridice din Parlament. Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu s-au atins subiecte punctuale cum ar fi Codul Penal, dar s-a vorbit despre întărirea statului de drept.

„Am încercat să prezint chestiunile care se leagă de preocupările mai largi ale opiniei publice din România. Am făcut câteva precizări, pentru că foarte multă lume vorbește în România despre necesitatea consolidării statului de drept. Am făcut această precizare și reprezentanților diplomatici, stat de drept nu înseamnă întărirea instituțiilor represive ale statului, ci înseamnă instituții puternice care să fie capabile să apere drepturile și libertățile cetățenești în fața abuzurilor pe care, după cum vedem, unii le pot face la adresa cetățenilor în general, nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau miniștri, vorbesc de toți cetățenii, pentru că toți sunt egali în fața legii”, a declarat Călin-Popescu Tăriceanu după întrevederea cu patru diplomați acreditați la București.

„Am vorbit despre faptul că eu, și nu numai, am sesizat preocupări legate de modul în care funcționează diferitele faze ale cercetărilor penale (…) Vedem permanent acest spectacol deplorabil al cătușelor, vedem acest show mediatic în care oamenii sunt purtați încătușați de colo până colo, lucru care sigur că înlătură atât prezumpția de nevinovăție, cât și creează o senzație de transfer a justiției din sala de judecată în stradă. Odată ce oamenii sunt fără posibilitatea de a se apăra în mod corect și de a avea un echilibru în fața judecătorilor, ei se duc de foarte multe ori, practic, gata acuzați, gata vinovați”, a spus președintele Senatului.

El a explicat că trebuie „acele corecții necesare în așa fel încât justiția să nu se îndepărteze de la rolul esențial, de la rolul ei imparțial”.

„Avem semnale care sunt îngrijorătoare potrivit cărora dosarele celor care sunt acuzați sunt însoțite de serviciile secrete până în faza de instanță, lucru care, după părerea mea, e complet inacceptabil. Vedem o interferență și o presiune care probabil funcționează într-o manieră foarte subtilă asupra celor care sunt chemați să împartă dreptatea”, a spus Tăriceanu.

Reacția ambasadorul Marii Britanii

La finalul întrevederii, pe lângă președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, singurul care a dat declarații despre întâlnire a fost ambasadorul Marii Britanii. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Dean Thompson, cel care a convocat întâlnirea, nu a dorit să precizeze care au fost concluziile întâlnirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun