Tăriceanu: Justiția trebuie să iasă de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră

Tăriceanu: Justiția trebuie să iasă de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră
Publicat: 09/10/2016, 19:13
„Suntem de acord într-un singur punct: este nevoie de o reformă reală în Justiție. După 20 de ani, justiția din România este condusă, din păcate, securistic, controlată de oamenii din vechiul sistem sau școliți de aceștia. Ne deosebește, însă, total modul de abordare. Doamna Prună are școala anti-democratică care se conduce după dictonul „drepturile cetățenilor sunt un lux”. Eu cred că Justiția din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituții de forță care fac jocurile din umbră, iar justiția să fie pusă să lucreze în interesul cetățeanului”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
În viziunea sa, „orice schimbare de legislație sau orice reformă a unui domeniu trebuie să înceapă cu o serie de principii fundamentale”.
„1. drepturile și libertățile cetățenilor reprezintă baza pentru reforma Justiției. Nu există justiție cu adevărat, dacă aceste drepturi sunt încălcate sau există constrângeri față de cetățeni. O justiție echitabilă este cea care nu lasă loc de interpretări și abuzuri din partea statului. Reforma justiției realizată de instituțiile statului trebuie făcută pentru a proteja cetățeanul, nu pentru a da liber la încălcări ale drepturilor acestuia.
2. șefii instituțiilor cheie din justiție trebuie aleși democratic. Trebuie să schimbăm o dată pentru totdeauna numirile făcute netransparent și discreționar, iar factorul politic trebuie înlăturat din numirile din justiție. Justiția nu poate fi făcută prin interpuși ai persoanelor aflate la un anumit moment într-o funcție de conducere în România, ci trebuie să existe numiri pe bază de competență și experiență.
3. fără ofițeri acoperiți în Justiție și fără echipament de ascultare în tribunale și birourile magistraților. Din acest punct de vedere, România se aseamănă mai mult cu un stat totalitar, și nu o spun doar eu, au spus-o judecătorii din sistem. Justiția nu trebuie să mai fie „câmpul tactic” al serviciilor, ci ea trebuie să fie independentă de orice influență venită din alte surse.
4. fără promovări netransparente și procurori care devin peste noapte judecători; pentru că în acest mod nu mai există posibilitatea de a avea un proces echitabil, ci doar procese cu final decis înainte de analiza probelor. Judecătorii nu trebuie sa fie partenerii procurorilor, ci ei trebuie sa fie independenți și imparțiali. Judecătorul nu este apărătorul statului, ci el face justiția, iar orice pact intre judecător si procuror, reprezentantul statului, înseamnă ca cetățenii nu mai au nicio șansă la un proces corect”, a detaliat Tăriceanu.
În final, șeful Senatului afirmă că Raluca Prună „este datoare față de români cu o serie de răspunsuri la întrebările privind urmărirea și ascultarea românilor”.
„Poate în al 25-lea ceas va dovedi că în România drepturile cetățenilor nu sunt un lux, iar doamna Prună va acționa măcar o dată ca un ministru al Justiției dintr-un stat democratic, nu dintr-unul totalitar”, încheie Tăriceanu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare