Tăriceanu: „Mi s-a propus să preiau șefia PNL. Ofertele au început să vină ca la licitație”. Reacția lui Iohannis

Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau șefia PNL. Ofertele au început să vină ca la licitație. Reacția lui Iohannis
Publicat: 16/12/2016, 16:58
Actualizat: 16/12/2016, 17:11

„În campania electorală am anunțat clar că după alegeri vom merge către un Guvern de coaliție cu PSD. Ținând cont de rezultatul alegerilor, împreună putem să facem majoritatea necesară pentru a forma viitorul Guvern. Deci subliniez, cred că e de obligația noastră să respectăm voința majoritară a cetățenilor acestei țări. Orice altă formulă politică, așa-numita încercare de realizare a unei coaliții de centru-dreapta, ar veni să înfrângă voința electoratului exprimată clar, formulă din care noi considerăm că nu avem cum să facem parte”, a declarat Tăriceanu, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la sediul ALDE.

Copreședintele ALDE a susținut că i s-a propus să preia șefia PNL, însă că nu poate lua în calcul această opțiune. El a precizat că i-a invitat pe liberali alături de ALDE.

„Au încercat să ne convingă să ne raliem unei astfel de formule de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început să vină ca la licitație. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar doar ne vor convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mișcării liberale nu e un lucru care să mă lase indiferent. Mi s-a propus să preiau conducere PNL Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă și nu vreau să introduc cuțitul mai adânc în rană, nu vreau să vorbesc în termeni peiorativi despre ce i s-a întâmplat PNL”, a mai spus Tăriceanu.

Mai mult, Tăriceanu a precizat că a participat, împreună cu Daniel Constantin, la o discuție cu Klaus Iohannis, adăugând faptul că „anumite contacte” nu ar trebui să surprindă în această perioadă.

„Am văzut astăzi știri că m-am întâlnit cu președintele Iohannis. Astăzi, în niciun caz, pentru că, din câte știu, președintele e la Bruxelles. În această perioadă poate anumite contacte nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Am avut o discuție, dar nu la Cotroceni. Am avut o discuție cu președintele și mai mult de atât nu am ce să vă spun”, a detaliat Tăriceanu, precizând că discuția nu a fost solicitată nici de el, nici de Daniel Constantin.

„Nu am plecat de la nicio premisă, pentru că eu nu am solicitat, nici Daniel Constantin această discuție. Am avut o discuție cu președintele”, a punctat Tăriceanu.

Pe de altă parte, copreședintele ALDE a afirmat că va negocia programul de guvernare cu PSD, precizând că sunt anumite „chestiuni” la care ține foarte mult, precum „restabilirea suveranității depline a României”, respectiv „restabilirea ca prioritate 0 a ceea ce se numește interesul național”.

„Prea mult am văzut o Românie euroconformă. Interesul nostru național pare să se fi transferat la Bruxelles. România trebuie să fie capabilă să își susțină și promoveze interesul național. Echipa care a guvernat România în ultimul an ne-a dovedit că e o echipă care înțelege să se plece în fața a aceea ce se decide la Bruxelles”, a mai spus Tăriceanu.

Klaus Iohannis: „Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu. Nu s-a referit la PNL”

La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că a purtat o discuție cu Tăriceanu, dar că nu a vizat PNL.

„Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu, informală, politică și nu s-a referit la PNL”, a subliniat Iohannis.

Ulterior, întrebat dacă i-a făcut o ofertă copreședintelui ALDE, în contextul în care Tăriceanu nu a participat la consultările de la Cotroceni, Iohannis a răspuns: „Nu doresc să intru în detaliile acelei discuții”.

Întrebat dacă consideră că are o vină pentru situația în care a ajuns PNL, Iohannis a precizat că nu știe, dar că își dorește un „PNL puternic”.

„Vină, nu știu, poate se numește altfel. Da, eu am participat la formarea noului PNL, din vechiul PNL și din PDL. În ceea ce privește buzunarul, eu nu am găsit niciun partid aici. Eu îmi doresc un PNL puternic. Dorința mea este să se transforme într-un partid foarte puternic”, a mai spus Iohannis.

Raluca Turcan: „Au fost discuții informale din partea unor colegi. Nu s-a urmărit oferirea funcției de președinte”

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a reacționat, la rândul său, declarând, în cadrul unei conferințe de presă, că la nivelul conducerii PNL nu s-a discutat nicio secundă despre oferirea funcției de președinte al PNL pentru Călin Popescu Tăriceanu, însă a admis că au existat niște discuții informale din partea unor colegi, care însă nu ar fi urmărit oferirea funcției de președinte liderului ALDE.

„Pentru a fi președinte al PNL trebuie să respecți PNL, să crezi în valorile liberale, să militezi pentru ele și să-i respecți pe cei care au militat pentru PNL. La nivelul conducerii PNL nu s-a discutat nicio secundă despre oferirea funcției de președinte al PNL pentru Tăriceanu. Au fost discuții informale din partea unor colegi, dar nu s-a urmărit oferirea funcției de președinte pentru Tăriceanu”, a spus Raluca Turcan.

Liviu Dragnea: „Am fost suprins. Mi s-a părut puțin ciudat ca în paralel cu consultările oficiale să aibă loc și aceste întâlniri informale”

O reacție a venit și din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, care s-a declarat surprins de întâlnirea informală care a avut loc între Tăriceanu și Iohannis, precizând că nu a insistat ca liderul ALDE să îi dea detalii, în acest sens.

„Trebuie să recunosc că am fost suprins. Mi s-a părut puțin ciudat ca, în paralel cu consultările oficiale, să aibă loc și aceste întâlniri informale. Nu am insistat să îmi spună detalii. Ce am înțeles e că a rămas consecvent alianței cu PSD, ceea ce era și greu să nu se întâmple. Am văzut invitațiile făcute domnului Tăriceanu, de a intra într-o pseudo-alianță și într-un fel de construcție, mergând până la a i se oferi postul de președinte al PNL. Îmi pare rău că sunt oameni în România care nu reușesc să înțeleagă ce s-a întâmplat duminică”, a declarat președintele PSD, în cadrul unei conferințe de presă la Alexandria.

Cele mai importante declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu:

„Sunt câteva subiecte pe care dorim să le abordăm. Prima remarcă este că e o perioada în care firesc partidele stau și își fac evaluările rezultatelor după alegeri. Rezultatul ALDE e o dovadă că ne-am atins obiectivul strategic să fim reprezentanți în ambele camere.

Al doilea element: este că sigur că ne gândim care e viitorul. Desemnarea viitorului politic pentru noi nu poate să se disocieze de votul pe care l-au dat cetățenii. Suntem consecvenți cu poziția de a avea o colaborare politică în Guvern și în Parlament cu PSD. Acest lucru nu l-am ascuns în niciun moment. Această colaborare s-a păstrat.

În campania electorală am anunțat clar că după alegeri vom merge către un Guvern de coaliție cu PSD. Ținând cont de rezultatul alegerilor, împreună putem să facem majoritatea necesară pentru a forma viitorul Guvern. Deci subliniez, cred că e de obligația noastră să respectăm voința majoritară a cetățenilor acestei țări.

Orice altă formulă politică, așa-numita încercare de realizare a unei coaliții de centru-dreapta, ar veni să înfrângă voința electoratului exprimată clar, formulă din care noi considerăm că nu avem cum să facem parte.

Au încercat să ne convingă să ne raliem unei astfel de formule de centru-dreapta. Pentru acest lucru ofertele au început să vină ca la licitație. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar doar ne vor convinge să acceptăm. Pentru mine, reunificarea mișcării liberale nu e un lucru care să mă lase indiferent. Mi s-a propus să preiau conducere PNL Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă și nu vreau să introduc cuțitul mai adânc în rană, nu vreau să vorbesc în termeni peiorativi despre ce i s-a întâmplat PNL.

Orice opțiune politică trebuie să plece de la voința electoratului. Nu voi face concesii acolo unde nu e nevoie. Aceste propuneri care au venit din partea PNL nu le putem lua în considerare. Le-am zis colegilor de la PNL care vor să ni se alăture, sunt bineveniți.

Sigur că suntem în discuții cu cei de la PSD, negociem programul de guvernare, cum e și firesc pe baza programului lor. Sunt chestiuni la care ținem mult. Restabilirea suveranității depline a României, restabilirea ca prioritate 0 a ceea ce se numește interesul național.

Prea mult am văzut o Românie euro-conformă. Interesul nostru național pare să se fi transferat la Bruxelles. România trebuie să fie capabilă să își susțină și promoveze interesul național. Echipa care a guvernat România în ultimul an ne-a dovedit că e o echipă care înțelege să se plece în fața a aceea ce se decide la Bruxelles.

Eu sunt un om care sunt convins de valoarea proiectului european și care am muncit ca România să adere la UE (…) Vreau ca toți să înțeleagă, să pună pe primul loc interesul național. România trebuie să își reclădească profilul politic în Europa și în regiune.

Relațiile cu UE, cu Statele Unite vor rămâne la fel de puternice”.

Întrebări

Cine v-a făcut oferte din PNL?

„Această chestiune mi se pare de importanță secundară”.

V-ați pronunțat asupra propunerii de premier cu cei de la PSD?

„Nu, în momentul în care vom mergem la Cotroceni, fiți convinși că vom merge cu o propunere comună”.

V-a propus Klaus Iohannis să preluați șefia PNL?

„Nu pot să vă răspund la această întrebare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?