Tăriceanu: Probabil se dorește RUPEREA COALIȚIEI prin demersul DNA. Este o campanie de ȘTIRI FALSE. Nu am luat MITĂ în Dosarul Microsoft

Tăriceanu: Probabil se dorește RUPEREA COALIȚIEI prin demersul DNA. Este o campanie de ȘTIRI FALSE. Nu am luat MITĂ în Dosarul Microsoft
Publicat: 09/11/2018, 00:18
Actualizat: 28/03/2019, 00:55

În timpul mandatului său la conducerea guvernului, Tăriceanu spune că a primit mai multe scrisori din partea Microsoft, prin care corporația cerea autorităților române să intre în legalitate în ce privește licențele programelor folosite de instituțiile din administrația publică.

„Realitatea e că nu am luat niciun ban, niciun leu mită sau alte foloase din partea sau în cadrul acestei afaceri denumite Microsoft,”spune Călin Popescu Tăriceanu în interviul pentru Mediafax.

„Împotriva unei astfel de campanii de știri false, promovată de DNA, eu nu am cum să mă apăr dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că eu până în acest moment și cel mai probabil până săptămâna viitoare, nu am posibilitatea să consult dosarul „.

„Avem o situație în care un candidat la prezidențiale e anunțat. Poate că se dorește ruperea coaliției. E o încercare de care am mai auzit: încercarea „Guvernului meu nr. 2”, a mai spus Tăriceanu.

Redăm aici prima parte din interviul cu Călin Popescu Tăriceanu:

Mediafax: Să clarificăm situația din 2008 privind licitațiile Microsoft. Cum s-a ajuns atunci la emiterea hotărârii de guvern?

Călin Popescu Tăriceanu: Clarificăm situația, dar vreau să fac câteva precizări. Prima, la DNA nu s-a schimbat absolut nimic. Continuă să fie scurse informațiile către presă pe surse judiciare, se dau informații false, se fac tot felul de presiuni pentru condamnarea unei persoane în opinia publică, înainte de a fi judecată. Fenomenul pe care toți l-am denumit telejustiție este brevet marca DNA și se demonstrează și în cazul de față. Am aflat în ultimele 24 de ore, din surse bine informate, de la diferite canale de televiziune, că aș fi luat mită. Întâi, două milioane de euro, apoi 800.000 de dolari, după aceea 10% din comisionul din contract, după aceea 4 milioane. Ei bine, împotriva unei astfel de campanii de știri false, care este de fake news, promovată de DNA, eu nu am cum să mă apăr dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că eu, până în acest moment și cel mai probabil până săptămâna viitoare, eu nu am posibilitatea să consult dosarul și să văd care sunt acuzațiile care mi se aduc.

Prin urmare, sunt obligat, în condițiie în care DNA scurge ilegal informații, să mă refer la ceea ce a apărut în spațiul public. Realitatea e că nu am luat niciun ban, niciun leu, mită sau alte foloase din partea sau în cadrul acestei afaceri denumite Microsoft. Acum, sigur că sunt supărat și enervat pentru că nu am cum să demonstrez aceste lucruri, decât în măsura în care voi avea acces la dosar, dar tehnica aceasta de a scurge informațiile către presă, de a se crea o percepție defavorabilă, am văzut-o și în cazul precedentului dosar pe care l-am avut, de mărturie mincinoasă, în care am fost achitat.

Așadar, mă aștept și acum ca, în pofida faptului că s-a anunțat că sunt 72 de volume, deci probabil sute, dacă nu chiar mii de pagini, dosarul să fie subțire și să se bazeze pe „există suspiciuni rezonabile„, „sunt persoane care declară sub acoperire, sub identitate protejată”, cu presiuni asupra lor, doar, doar vor putea să însăileze ceva.

Și atunci fac precizările cu 2008 și hotărârile de Guvern. Atunci au fost emise patru hotărâri de guvern, în perioada în care eram premier. Prima Hotărâre 199 din 27 februarie- aceasta stabilește că obligațiile de derulare a contractului cu Microsoft trece de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicațiilor, pentru că acesta avea tangență cu domeniul. Fuseseră hotărâri anterioare, date încă de precedentul Guvern, prin care se stabilise că este Secretariatul General cel care urmează să deruleze contractele. Totuși, noi am considerat că trebuie făcut acest lucru la Ministerul Comunicațiilor.

A doua hotărâre, nr 634 din iunie 2008, i se dă Ministerului Comunicației competența de a semna un act adițional la contract, care făcea inventarul licențelor folosite în administrație, deci de toate instituțiilor publice. La nivelul anului 2006, erau 39.385, acesta este inventarul pe care îl face Ministerul Comunicațiilor și care se regăsește în hotărârea de guvern.

Pentru cei care nu sunt familiari, este vorba despre licențele Windows din calculatoarele care erau și sunt în funcțiune în ministere, cei care lucrau utilizau programele Windows, fără ca aceste programe să fi fost plătite. Știți că dacă mergeți la magazin, ori cumpărați calculatorul cu licența Windows înaiuntru, ori o plătiți separat.

Noi eram într-o situație de ilegalitate și această situație ne crea probleme, pentru că s-au primit – documentele nu le am, dar voi încerca să le obțin – s-au primit în decursul timpului, al mandatului meu, mai multe scrisori din partea Microsoft, prin care ni se cerea să intrăm în legalitate. Cu alte cuvinte, să onorăm contractul care a fost încheiat în anul 2004.

A treia Hotărâre adoptată de Guvernul pe care l-am condus este Hotărârea 1193 din 24.09, din care se constată, față de hotărârea anterioară, funcționarii au constat că prețul licențelor nu conținea TVA, asta era legislația. Trebuia și TVA plătit pentru că asta era legislația. Hotărârea adaugă la suma aferentă celor 39.385 de licențe și TVA. Ultima Hotărâre este 1451 din 12.11.2008, în care atribuie ministerului Comunicațiilor competența de a semna actul adițional nr. 4 pentru licențele folosite în anul 2007 și 2008, aproximativ 63.000 de licențe.

În toată perioada în care am fost premier pentru aceste licențe nu s-a plătit nicio sumă. Din câte știu, prima sumă a fost plătită abia în prima jumătate a anului 2009. Așa că despre ce vorbim? Aceste hotărâri de Guvern nu au creat niciun fel de avantaj firmei, din contră, ne-au scos pe noi, Guvernul României, dintr-o situație de nelegalitate în care foloseam licențele, deci trebuia să achităm pentru dreptul de proprietate intelectuală al firme Microsoft sumele de bani necesare acoperirii valorilor licențelor.

Mediafax: Ați discutat la vremea respectivă cu ministrul Comunicațiilor despre situația licențelor?

Călin Popescu Tăriceanu: Din moment ce aceste decizii au fost luate prin hotărâre de Guvern, desigur că din Guvern face parte și ministrul Comunicațiilor.

Mediafax: Pe reprezentanții Fujitsu îi cunoșteați? Ați avut vreo discuție cu ei?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu am avut discuții cu reprezentanții Microsoft sau Fujitsu pe aceste subiecte. Corespondența mi-a fost adresată și mie și secretarului general de la acea vreme. Dar pot să vă spun că, în acea perioadă, am primit solicitări și probabil că au fost și întâlniri cu ambasada SUA, cu ambasada Austriei, cu cea a Irlandei, pentru că firma Microsoft în Europa are sediul în Irlanda, care erau bineînțeles…Lla noi, chestiunea aceasta se numește trafic de influență. La ei, nu. Ei susțin firmele lor naționale, într-o logică ce mi se pare normală și firească.

Guvernul nu a făcut nicio plată, nici către firma Microsoft, nici către firmele satelit pe care le -au folosit în România, pentru că aici au folosit și o serie de firme satelite. Mai văd în mass-media că aș fi primit mită de la o firmă austriacă. Aici e interesant, eu cred că există sau a existat la momentul respectiv, că au existat mai multe dosare care s-au ocupat de această chestiune… Dacă nu mă înșel, prin 2015 a apărut în public existența unui dosar în baza căruia au fost condamnate niște persoane. A fost o gășculiță de băieți deștepți, români și austrieci, care au beneficiat de pe urma acestor contraccte și în momentul în care Poliția austriacă a început să facă cercetările, au spus >, așa încât rămâne să ne mândrim cu această etichetă de țară coruptă.

Mediafax: Luni ajunge solicitarea în ședința Biroului Permanent. Veți participa la ședința Biroului?

Călin Popescu Tăriceanu: La ședință voi participa, dar la acest subiect nu voi interveni în niciun fel. Bine, nu se decide nimic în Biroul Permanent. Nu are abilitarea. Dosarul va fi trimis către Comisia Juridică, aceasta se va reuni, va deschide dosarele și abia atunci voi avea posibilitatea să studiez care sunt acuzațiile din dosar.

Mediafax: Liviu Dragnea spunea că le recomandă colegilor să se uite în dosar și ulterior vor decide cum vor vota. Ce le recomandați colegilor din ALDE?

Călin Popescu Tăriceanu: Același lucru.

Mediafax: Ați discutat cu președintele PSD în ultimele 24 de ore pe acest subiect?

Călin Popescu Tăriceanu: Nu, nu.

Mediafax: Ați găsit o explicație de ce nu ați fost anunțat încă de ieri, de la 15.00, când a ajuns solicitarea DNA la Senat? Aseară nu știați…

Călin Popescu Tăriceanu: Sunt lucruri care nu mai au relevanță. Relevantă este această încercare prin care senzația mea este că se dă startul la campania electorală. Avem o situație în care un candidat la prezidențiale e anunțat. Poate că se dorește ruperea coaliției. E o încercare de care am mai auzit: încercarea „Guvernului meu nr. 2″.

Interviul integral cu Călin Popescu Tăriceanu va fi difuzat de agenția Mediafax vineri dimineața, de la ora 10.00.

Președintele Senatului explică dacă este de acord cu amnistia și dacă se teme de o posibilă valiză care să îl compromită. Totodată, Tăriceanu vorbește despre legile justiției, Comisia de la Veneția și posibila excludere a ALDE din grupul European ALDE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai