Tăriceanu, reacție dură după scrisoarea ambasadelor: Am îndoieli că aceste comentarii sunt făcute în cunoștință de cauză

Tăriceanu, reacție dură după scrisoarea ambasadelor: Am îndoieli că aceste comentarii sunt făcute în cunoștință de cauză
Publicat: 22/12/2017, 15:34
Actualizat: 22/12/2017, 15:44

„Având în vedere că abia ieri (joi – n.r.) am încheiat votul la ultima lege, la 317, iar aceste legi nu au fost încă traduse, în așa fel încât cineva din străinătate să poată să citească și să se informeze corect, dați-mi voie să-mi pun semne de întrebare asupra surselor de informare și a corectitudinii informațiilor pe baza cărora au făcut aceste aprecieri”, a declarat Tăriceanu.

El a vorbit despre o „informare superficială”, din surse publice.

„În momentul de față am mari îndoieli că sunt făcute în cunoștiință de cauză și nu sunt preluate mecanic diferite informații care au apărut în spațiul public într-o dispută care în loc să fie strict pe legile Justiției, a devenit ultrapolitică între majoritate și opoziție. Dacă acestea sunt informațiile preluate, probabil că aceste îngrijorări, din punctul lor de vedere ar fi justificate. Eu cred că nu sunt justificate, iar în momentul în care vor avea posibilitatea să citească textele de lege, să facă o analiză în adâncime, se vor lămuri”, a mai spus președintele Senatului.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei solicită, într-un comunicat, ca factorii implicați în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și să ceară avizul Comisiei de la Veneția.

„Facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general. Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament”, se arată în comunicatul de presă.