Titus Corlățean îi răspunde lui Kelemen Hunor: „Poziția statului român nu poate fi supusă nici negocierii, nici compromisului politic”

Titus Corlățean îi răspunde lui Kelemen Hunor: „Poziția statului român nu poate fi supusă nici negocierii, nici compromisului politic
Publicat: 05/07/2014, 17:20
Actualizat: 05/07/2016, 20:43

Ministrul de Externe, Titus Corlățean a reacționat astăzi, după ce gândul, a dezvăluit că UDMR amenință să iasă de la guvernare și i-a dat un ultimatum premierului Pontadupă ce Ministerul Afacerilor Europene(MAE) a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa(FUEN), al cărui vicepreședinte este Kelemen Hunor. Mai exact, MAE a susținut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziționându-se astfel împotriva UDMR.

Într-o precizare remisă gândul, ministrul de Externe confirmă intervenția României, prin MAE, în cauza deschisă de UDMR la Tribunalul UE, precum susținerea poziției Comisiei Europene de respingere a inițiativei cetățenești privind drepturile minorităților. Colățean precizează că aceeași poziție a fost adoptată și în altă cauză similară, în acest caz fiind vorba de un litigiu inițiat de Consiliul Național Secuiesc.

„Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudențială a competențelor UE în domenii care țin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. România susține poziția principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale”, se arată în precizarea ministrului.

Titus Corlățean adaugă că în această procedură se confruntă două puncte de vedere contradictorii, cel al UE pe care România îl consideră corect și cel al Ungariei care „care dorește să își atingă, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnațional al minorităților etnice maghiare din state membre ale UE”.

„E o chestiune de stat și nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal”

Ministrul de Externe nu se declară dispus de a reveni asupra deciziei, insistând că aceasta nu este o chestiune de orgoliu sau o problemă de ordin personal.

„Poziția exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziție consecventă a statului nostru, o chestiune de stat și nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de externe, că exprimarea poziției statului român nu poate fi supusă nici negocierii, și nici compromisului politic”. se arată în precizarea lui Corlățean.

Gândul a dezvăluit astăzi că un proces la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg aruncă în aer coaliția de guvernare de la București. UDMR amenință că va ieși de la guvernare și i-a dat un ultimatum în acest sens premierului Victor Ponta după ce Ministerul Afacerilor Europene(MAE) a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a inițiativei cetățenești privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa(FUEN), al cărui vicepreședinte este Kelemen Hunor. Mai exact, MAE a susținut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziționându-se astfel împotriva UDMR. Kelemen Hunor a declarat, pentru Gândul, că nu a existat o consultare în coaliție pe tema acestui subiect. „A fost o acțiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenției”, a spus liderul UDMR. Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieșirea de la guvernare, în condițiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen a admis, indirect, că acesta este o variantă de lucru. „Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziția mea foarte hotărâtă o cunoaște premierul, de la el aștept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”, a spus Kelemen Hunor, pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?