Titus Corlățean, ministru desemnat la Justiție: „Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlățean, ministru desemnat la Justiție: Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian
Publicat: 07/05/2012, 15:46
Actualizat: 22/08/2013, 14:33

Titus Corlățean, propus pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în fața parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

„Ca om politic, într-o deplină libertate de exprimare, am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a instrumentat un dosar penal cunoscut al unui lider politic cunoscut”, a spus Corlățean cu ocazia audierii sale în comisiile juridice reunite ale Parlamentului.

Corățean a ținut să explice că s-a referit astfel la respectivul dosar după ce una dintre probele materiale „extrem de solide” aduse de acuzare în acea speță, respectiv existența unei sume de bani „care s-ar fi dat”, a fost contestată pentru motivul că banii aduși de procuror ca probă ar fi fost tipăriți și puși în circulație la câțiva ani după momentul la care ar fi fost comise faptele.

„Nu contează cine este cel vizat în respectivul dosar, că este om politic sau un simplu cetățean. Voi denunța cu fermitate astfel de practici și astfel de situații”, a spus Corlățean.

Totuși, el a dat asigurări că din postura de ministru al Justiției nu va permite politizarea și nici polemizarea actului de justiție.

„Vă asigur că realizez acum că am folosit o formulă inadecvată și că, în calitate de ministru al Justiției, nu voi permite sub nicio formă polemizarea actului de justiție, nici de o parte, nici de cealaltă, niciodată”, a mai spus Corlățean, în lunga sa declarație făcută în față comisiilor parlamentare de specialitate.

La începutul lunii martie, Corlățean declara că procurorul din dosarul Zambaccian, în care este judecat Adrian Năstase, ar trebui arestat în cazul în care fostul prim-ministru nu va fi găsit vinovat și condamnat.

Titus Corlățean ar fi declarat, pe 21 martie, la TVR Info, că „în sistemul magistraturii și în sistemul public sunt probleme mari și va trebui aplicată o balanță comună pentru toți”, calificând dosarul Zambaccian drept „o încălcare flagrantă a legii” și precizând că procurorul de caz ar trebui arestat dacă Adrian Năstase nu va fi condamnat.

Declarația lui Corlățean a fost amplu și vehement contestată de fostul ministru al Justiției Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiției susținea că opiniile ferme ale ministrului desemnat al Justiției Titus Corlățean în privința modului în care trebuie să lucreze procurorii reprezintă „un adevărat pericol” la adresa independenței acestora, precum și „un act de intimidare”.

„Opiniile ferme pe care Corlățean le are în privința modului în care trebuie să lucreze procurorii («procurorul ar trebui arestat, dacă Năstase nu este condamnat») și să răspundă pentru rechizitoriile pe care le întocmesc reprezintă un adevărat pericol la adresa independenței procurorilor, un act de intimidare a acestora”, susținea Macovei, referindu-se la declarațiile lui Titus Corlățean făcute, la sfârșitul lunii martie, la TVR Info.

În opinia fostului ministru al Justiției, este „inacceptabil ca un posibil ministru al Justiției să fie ferm convins că, dacă într-un dosar inculpații sunt achitați, procurorii trebuie arestați”.

„Să nu uităm nici că Titus Corlățean a făcut zid în jurul inculpatului Constantin Nicolescu, fiind prezent la mitingul de susținere a acestuia, la Pitești, alături de Ponta, Năstase, Severin, Hrebenciuc etc., la judecarea recursului împotriva măsurii arestării preventive dispuse de judecător. Există astfel riscul ca Titus Corlățean să încerce să influențeze justiția, pentru ca membrii PSD să nu fie anchetați, arestați sau condamnați. Nu m-ar mira să aflăm din nou că la ședințele de partid se decide cine să fie anchetat, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu și a lui Adrian Năstase”, preciza Monica Macovei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...