Toader, după revocare: Voința premierului este decisivă, o voi respecta / Ce părere are despre posibilul său înlocuitor la Ministerul Justiției

Publicat: 18/04/2019, 09:23

„Îi voi da un telefon (premierului, n.r.) în prealabil și sigur voi merge. La momentul în care am stabilit că voi merge la 9.30, înțeleg că nu era trimisă la Cotroceni. Am văzut și eu, mă rog, așa, exprimări diferite.

Premierul mi-a spus ieri, textual: Eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciați, vă gândiți și mâine ne întâlnim și îmi comunicați. Dacă a trimis la Cotroceni (revocarea,n.r.), sigur că demisia mea rămâne fără obiect. Există Constituția, există o decizie a CCR, care spune că premierul are rolul decisiv în procedura de numire și revocare a unui ministru. Guvernul îi aparține primului ministru, nici președintelui, nici Parlamentului. Voința primului ministru este decisivă și o voi respecta”, a declarat ministrul Justiției.

Toader a mai subliniat că este mulțumit de experiența dobândită în cadrul Ministerului.

„Eu nu-mi propun să fac polemici. Am fost doi ani și două luni ministru al Justiției, peste jumătatea duratei mandatului. Mi-am îndeplinit obligațiile, niciodată nu poți să mulțumești pe toată lumea. Plec mulțumit de experiența pe care am dobândit-o”, a declarat Tudorel Toader.

Toader, despre Nicolicea la Ministerul Justiției: Aș face o mare greșeală să mă pronunț

Toader a evitat să vorbească despre propunerea PSD ca Eugen Nicolicea să preia funcția de ministru al Justiției, subliniind că îl cunoaște doar în limita relaționării instituționale și că cei care l-au propus trebuie întrebați detalii despre acesta.

„Trebuie să întrebați pe cei care l-au propus, pe cei care l-au numit. Eu îl cunosc în limita relațiilor instituționale și aș face o mare greșeală să mă pronunț”, a spus ministrul Tudorel Toader, întrebat ce părere are despre Eugen Nicolicea, propunerea PSD la Ministerul Justiției.

Precizările vin după ce deputatul Eugen Nicolicea este propunerea la ministerul Justiție în locul lui Tudorel Toader, după ce PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.

Toader: Visul meu nu e să fiu procuror

Tudorel Toader a infirmat zvonurile potrivit cărora urmează să preia funcția de procuror general, în condițiile în care procedura de selecție este în plină desfășurare, ministrul subliniind că nici „nu i-a trecut prin minte așa ceva”, deoarece nu dorește să fie procuror și la final de carieră.

„Eu am văzut la o televiziune ieri (miercuri, n.r.) că voi fi procuror general. Nu, categoric, nu voi fi procurorul general. Nici nu mi-a trecut prin minte așa ceva. Visul meu nu e să fiu procuror și la sfârșit de carieră”, a spus Tudorel Toader.

Procedura de selecție pentru ocuparea funcției de procuror general este în plină desfășurare, mandatul actualului șef al PÎCCJ urmând să se încheie la finele lui aprilie.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, miercuri, decizia luată în ședința PSD de retragere a sprijinului politic pentru Tudorel Toader, anunțând că a fost votată în ședință demiterea acestuia și speră că decizia să fie dublată de demisie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase