Toader lămurește ce s-a întâmplat până acum în scandalul SIPA: Nu a intrat nimeni în arhivă

Toader lămurește ce s-a întâmplat până acum în scandalul SIPA: Nu a intrat nimeni în arhivă
Publicat: 18/06/2017, 10:59
Actualizat: 05/06/2018, 16:53

„Comisia pentru arhiva SIPA nu a fost constituită, prin urmare încă nu a intrat nimeni în arhivă ! Voi solicita CSM să se consulte cu asociațiile profesionale, apoi să detașeze un judecător sau procuror care, timp de trei ani, să facă parte din comisia pentru arhiva SIPA”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului, a anunțat că nu va fi luată nicio decizie privind arhiva SIPA fără o consultare, precizând că va discuta cu premierul și cu ministrul Justiției pentru a organiza o întâlnire în cel mai scurt timp.

„Ca fost magistrat (actual vremelnic secretar general al Guvernului) o asigur pe doamna judecător Gîrbovan că absolut nicio decizie privind arhiva SIPA nu va fi luată fără o prealabilă și serioasă consultare cu reprezentanții magistraților. Voi discuta cu premierul și ministrul justiției și vom organiza această consultare în cel mai scurt timp posibil”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Reacțiile celor doi vin ce Dana Gîrbovan, președintele UNJR, a readus în discuție desecretizarea arhivei SIPA, întrebând noua conducere a Secretariatului General al Guvernului cine a intrat în arhivă după adoptarea HG de desecretizare și cine o va face de acum încolo.

„Ce se întâmplă în aceste zile pe scena politică confirmă, o dată în plus, justețea motivelor pentru care UNJR și AMR s-au împotrivit modului în care ministrul justiției Tudorel Toader a inițiat și elaborat hotărârea de guvern, asumată de Guvernul Grindeanu, prin care arhiva SIPA va fi inventariată din nou”, susține Dana Gîrbovan într-o postare pe Facebook, făcând referire la suspiciunile potrivit cărora Guvernul și majoritatea parlamentară ar dori să folosească arhiva pentru șantajarea magistraților, născute odată cu decizia ca judecătorii și procurorii să nu facă parte din comisia de inventariere.

Hotărârea de Guvern prevede ca noua comisie de inventariere să fie comupusă din 5 membri: doi de la Secretariatul General al Guvernului, doi de la Ministerul Justiției și unul de la ANP.

„Toate aceste persoane care vor reinventaria arhiva SIPA sunt, așadar, numite politic și sub autoritate politică”, spune Gîrbovan, adresând în acest context întrebări lui Victor Ponta, noul secretar general al Guvernului.

„Este legitim, așadar, să întrebăm noua conducere a SGG cine din cadrul acestei instituții, după publicarea HG 410/2017, a intrat în arhiva SIPA și pe cine noua conducere va delega să intre mai departe în arhivă”, scrie Gîrbovan.

Magistratul este de părere că „toate aceste incertitudini confirmă încă o dată cât de lipsit de încredere este procesul de reinventariere al arhivei SIPA, inițiat într-un mod atât de netransparent de ministrul justiției Tudorel Toader.”

„În aceste momente de nebuloasă politică, o comisie formată numai din oameni numiți politic și sub autoritate politică, intră în arhiva SIPA și au, implicit, acces necontrolat la informațiile de acolo. Cât timp HG 410/2017 este în vigoare va exista mereu suspiciunea ca decidenții politici vor să folosească arhiva SIPA în interese proprii”, mai spune președintele UNJR.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor