Tokes: Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureștiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie

Tokes: Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureștiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie
Publicat: 01/08/2013, 13:11
Actualizat: 25/03/2019, 23:02

Europarlamentarul Laszlo Tokes, care i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, „protectorat pentru Transilvania”, i-a transmis premierului Victor Ponta, după reacția acestuia la declarații, că ardelenii s-au „săturat ca Bucureștiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes precizează, într-un comunicat de presă, ca reacție la declarațiile de marți ale premierului, care spunea, referindu-se la cererea de „protectorat pentru Transilvania”, că regretă că „n-avem un președinte al României care să-și îndeplinească atribuțiile constituționale și să ia poziție atunci când sunt atacate integritatea teritorială și independența statului român”, că „Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are țara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internațional”.

„Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenția că atunci când Austria s-a înțeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să amenințe integritatea teritorială a României sau granițele ei. Iar în ceea ce privește ideea independenței, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are țara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internațional. Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureștiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat – mai mult sau mai puțin – că, în mod succesiv, puterea de la București este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluții. După ce au dus țara în faliment, acum încearcă să dreagă busuiocul cu credite externe și minciuni politice”, a precizat Tokes.

El cere ca maghiarii și românii din Ardeal să fie lăsați să-și rezolve singuri problemele.

„În calitate de cetățean european și maghiar din Ardeal, cer să fim lăsați să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor și maghiarilor din Ardeal, ci întregii țări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori își vede doar propriile interese și propria putere. Nota de plată pentru aceste comportamente, însă, ne revine tot nouă, cetățenilor contribuabili ai României”, a mai precizat Tokes.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, în 27 iulie, la Universitatea de Vară Balvanyos de la Băile Tușnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare națională, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

El a mai spus că trebuie să fie selectați specialiști care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că „secuimea are un steag”, și împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe „pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”, susținând totodată că Băile Tușnad, unde se desfășoară Universitatea de Vară „Balvanyos, reprezintă o zonă autonomă a Ținutului Secuiesc.

Premierul Victor Ponta a reacționat, marți, la declarațiile lui Laszlo Tokes, spunând că afirmațiile acestuia „nu sunt doar insultătoare, ci chiar penale și ar fi trebuit sancționate și de președintele Traian Băsescu dacă România ar fi avut un președinte”.

„Sunt declarații nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, ci și penale făcute de domnul Tokes și de alți domni pe acolo. Regret faptul că nu avem un președinte al României care să își îndeplinească atribuțiile constituționale și să ia poziție atunci când este atacată integritatea teritorială și independența statului român. Vă rog să o faceți dumneavoastră, președintele țării are alte ocupații în această perioadă! Vă rog să luați poziție oficială, să informați instituțiile europene atunci când europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declarații și propun lucruri împotriva intereselor noastre naționale și europene. Repet, dacă aveam un președinte, asta trebuia să facă președintele, dar neavând președinte al României, vă rog să îl supliniți dumneavoastră”, i-a spus Ponta ministrului de Externe.

Premierul preciza că, din punctul său de vedere, declarațiile lui Tokes si ale celorlalte persoane sunt nu doar insultătoare, ci chiar împotriva legii penale.

„Poate chiar la un moment dat cineva, nu noi, că justiția e independentă, dar justiția va vedea dacă asemenea lucruri se pot întâmpla într-o țară care se respectă și într-o țară europeană”, a conchis Ponta marți.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...