Toți candidații pentru postul de judecător CCR au primit raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei

Toți candidații pentru postul de judecător CCR au primit raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei
Publicat: 07/05/2019, 12:44

Raportul a fost adoptat de Comisia juridică cu 25 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților urmează să decidă, în plenul de marți, care va începe la ora 10.00, persoana care va fi validată poentru postul de judecător al Curții Constituționale.

Viitorul magistrat la CCR îl va înlocui pe pe Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

În cadrul audierilor candidații au vorbit despre ceea ce îi recomandă pentru funcție și despre cum consideră ei că ar trebui să fie un judecător CCR.

Astfel, deputatul PNL Ioan Cupșa a spus că este esențială respectarea Constituției, precizând că o primă condiție a unui magistrat la CCR este independența.

„Fiind convins de nevoia de lege cred în Constituție ca fiind Legea fundamentală pentru fiecare dintre noi. Vreau să vă spun că această Constituție a noastră dă naștere și forță organizării noastre sociale ca stat unitar, independent suveran. Sunt un adept informat al constituționalismului. Îmi place să cred că înțeleg noștiunea statuluid e drept, cât de importante sunt libertățile și drepturile fundamentale pentru oameni. Suntem datori cu toții să protejăm Constituția. CCR asta face, garantează supremația Constituției, ocrotește potrivit legii. Cred că un judecător pentru a fi independent în mod esențial trebuie să fie integru și competent. Integritatea e condiția esențială, fundamentul pentru ca acel judecător al CCR să fie independent. Cred în stabilitate, în justa măsură, dar înțeleg în egală măsură nevoia de schimbare. Dar totul trebuie să se întâmple atunci când intervenim cu justă măsură și va fi nevoie să intervenim”, a afirmat deputatul PNL Ioan Cupșa, marți, în cadrul audierii Comisiei juridice a Camerei.

La rândul său, avocatul Vlad Ștefan, propus de USR pentru postul de judecător la CCR, a declarat că vede ca fiind un atu faptul că nu face parte din niciun partid politic.

„Am 45 de ani. Nu sunt membru al unui partid politic. Nu știu dacă este neapărat un avantaj, dar oferă o privire cu independență și obiectivitate indiferent de taberele politice care dezbat subiectul. Din punctul meu de vedere este un atu. Cred că totuși judecători ide acolo trebie să aibă doza necesară și proporțională de îndepărtare de zona politică. Nu mi-am pregătit un discurs și nici nu vreau să vă vorbesc de lucruri absolut cunoscute, rolul și funcția CCR. Sigur judecătorii Curții trebuie să fie independenți, sigur că trebuie să fie garanții Constituției. Voi insista asupra unui aspect pe care eu în consider absolut esențial în aplicarea Constituției. Constituția este un organism viu. De aceea mie îmi place să spun că dreptul nu e o simplă înșiruire de cuvinte la fel cum viața nu este o simplă înșiruire de secunde”, a spus Ștefan.

El a vorbit și despre deciziile interpretative ale CCR despre care a spus că unele instanțe o aplică și altele nu.

„În opinia mea, ce ar trebui să se întâmple la CCR, este o ponderare în legătură cu deciziile interpretative. Sigur ele sunt apanajul unor sisteme constituționale consacrate. Ele sunt necesare, dar în măsura în care legislația noastră nu consacră prevederile legale cu privire la deciziile interpretative iată există o separare în instanțele noastre. Unii o aplică, alții nu. În legislație nu există reglementat efectul deciziilor interpretative. Ele își au sensul lor, dar nu trebuie să fie excesive”, a conchis Vlad Ștefan.

Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan a spus că statul de drept e esențial într-un stat.

„E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în fața unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcții de conducere la unitățile de Parchet. Mi-am desfășurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-șef al SIIJ. Astfel apreciez că dețin nu doar cunoștințele necesare, dar mai ales experiența în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcție constituie o garanție a respectării independenței. Pornind de la una ditre definițiile statutul de drept, el este garantul drepturilor și libertăților individuale, asigurând securitatea internă și externă a statului. În situația în care aș fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremația Constituției.Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraților pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaților. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie”, a explicat Stan.

Camera Deputaților ar putea vota tot marți propunerile pe care Comisia juridică urmează să adopte raport.

Și Senatul are tot marți aceeași procedură de a audiat candidații în Comisia juridică și posibil ulterior vot în plenul Senatului pentru funcția de judecător la CCR.

Șeful Secției de anchetă, la audierea pentru funcția de judecător CCR: Tot ce emite Comisia de la Veneția nu e obligatoriu

Șeful Secției de anchetă, Gheorghe Stan, a spus la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru funcția de judecător la CCR, că tot ce transmite Comisia de la Veneția nu are caracter obligatoriu, însă în deciziile Curții acestea sunt avute în vedere, fiind și explicate în hotărâri.

Stelian Ion, de la USR, l-a întrebat pe Gheorghe Stan, la audierea din Comisia juridică a Camerei Deputaților pentru funcția de judecător la CCR, dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt de luat în considerare sau pot fi ignorate de către judecătorii Curții.

„Dacă pornim de la decizia recentă a CCR, în considerente se menționează că doar deciziile, regulamentele și directivele sunt obligatorii, din perspectiva Tratatului de la Lisabona. Iar cele înscrise în MCV au calitatea de recomandare, nu sunt obligatorii. Apreciez că tot ce emite Comisia de la Veneția nu e obligatoriu, dar în toate deciziile CCR sunt avute în vedere recomandările Comisiei de la Veneția, pe care le și explică în hotărâri”, a răspuns Gheorghe Stan.

Totodată, șeful Secției de anchetă a fost întrebat și câte articole are Constituția.

„Nu e vorba de număr de articole, că are 153 sau 156 de articole”, a răspuns Stan.

De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a vrut să afle care este explicația „ascensiunii profesionale fulminante” a lui Stan, subliind că acesta a ajuns ca în doar un an să aibă grad de PÎCCJ, performanță pe care, potrivit acestuia, puțini procurori o obțin.

La rândul său, Stan a precizat că toate gradele au fost obținute în baza concursurilor aferente.

Iordache: Cei trei candidați pentru funcția de judecător CCR nu trebuie să se antepronunțe pe cazuri

„Oricare dintre cei trei care va ajunge la CCR nu se poate antepronunța pentru că va avea de luat o decizie la CCR. Va fi invocată poziția pe care au avut-o azi la investitură. E foarte grav să discutăm azi despre o anchetă care e în desfășurare. Rog colegii să fie mult mai atenți atunci când fac referiri la un dosar sau la detalii dintr-un dosar. Până când judecătorul nu se pronunță pe vinovăție sau nevinovăție, ar fi foarte grav să avem noi aici luări de poziție”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, în plenul Camerei Deputaților.

Acesta a mai spus că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu este controlată politic, precizând că statele membre UE pot să țină cont sau pot să nu țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„De ce vă sperie buna funcționare a Secției? Comisia de la Veneția face recomandări. Statele membre pot ține cont sau nu de ele. Președintele Iohannis nu ține cont de Comisia de la Veneția când a convocat referendumul. Eu îi felicit pe toți trei și, în consecință, votul dumneavoastră va hotărî pe cine va trimite Camera Deputaților pentru următorii 9 ani de zile ca reprezentant al nostru”, a mai afirmat Iordache.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris șeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația