Traian Băsescu a fost reclamat din nou la CNCD pentru declarații privind romii

Traian Băsescu a fost reclamat din nou la CNCD pentru declarații privind romii
Publicat: 11/07/2014, 22:38

Romani CRISS a depus o nouă plângere la CNCD prin care solicită sancționarea președintelui Traian Băsescu pentru „atacurile rasiste” la adresa romilor, se arată într-un comunicat al organizației.

În continuare, ONG-ul reproduce declarația de miercuri a președintelui: „Clanurile de romi au protecție politică, care, de regulă, este însoțită și de protecție a instituțiilor statului care vizează lupta împotriva crimei organizate și acesta a fost motivul pentru care în CSAT s-a emis hotărâre specială care vizează lupta împotriva crimei organizate încă din anul 2009. La vremea aceea, crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă. După hotărârea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, poliție, DGIPI, care au început lupta împotriva acestor clanuri și convingerea mea este că statul va câștiga lupta cu aceste clanuri”.

„Romani CRISS se exprimă în mod explicit în favoarea aplicării legii și a combaterii crimei organizate. Acest lucru trebuie să aibă loc pentru toți suspecții, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politică. Însă, discursul președintelui este foarte periculos pentru că prezintă romii ca infractori”, mai spune organizația în comunicat.

Potrivit ONG-ului, din afirmațiile președintelui rezultă că la nivelul CSAT a fost adoptată în anul 2009 o strategie de luptă împotriva crimei organizate la nivel local, iar șeful statului sugerează că această strategie vizează clanurile de romi, clanuri care beneficiază de protecție politică.

Președintele Traian Băsescu a fost amendat, în 10 februarie, de CNCD, pentru declarațiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

„Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ținând cont de faptul că președintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”, se arăta într-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

Președintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmații, de asociația Romani CRISS.

Pe de altă parte, în iulie anul trecut, CNCD a decis că declarația făcută de președintele Traian Băsescu la o întâlnire cu reprezentantele Clubului Femeilor de Afaceri – „Cum Dumnezeu femeia romă poate ține cinci – șase copii, iar românca nu poate ? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (…)” – nu constituie discriminare, încadrându-se în limitele libertății de exprimare.

În octombrie 2011, președintele a primit un avertisment de la CNCD pentru o declarație, făcută într-o emisiune televizată, în care a comentat opoziția Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerșesc la Helsinki.

„Nu poți să îi spui finlandezului, țiganii nu au fost la Helsinki și nu au cerșit. Ce poate să facă diplomația când Guvernul constată că țiganii cerșesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomația, pentru că acolo e reacția opiniei publice?”, a spus șeful statului.

În aceeași emisiune, Băsescu a afirmat, referindu-se la monarhie, că „80% din români sunt convins că vor să își aleagă șeful de stat”. „Bun, rău, dar știu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viață și mai lasă și moștenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilități, ce te faci? Rămâi cu el șef de stat?”, a spus președintele.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, în 23 mai 2007, să-l sancționeze pe Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei „țigancă împuțită” de către șeful statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare.

Laura Mitran, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu