Traian Băsescu: „Avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanțe”

Traian Băsescu: „Avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanțe
Publicat: 18/09/2014, 21:06

„Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un tabel cu situația absorbției fondurilor europene și își dă seama că a crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului. Este incredibil (…). Dacă nu am fi avut niciun ban din exterior, mai ales bani gratuiți, de la UE, aș fi spus că Guvernul nu are resurse, dar cum poți să spui tu, ministru al Finanțelor României, că nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă. Atunci de ce ați mai promis un milion de locuri de muncă?”, a spus Băsescu.

El a precizat că „România nu va ieși din dificultate până când nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă”.

Potrivit președintelui, „singura soluție este intervenția statului pentru crearea de locuri de muncă”.

„Guvernul nu înțelege ce are de făcut. Avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanțe, iar incompetența este cu atât mai gravă, când resursele le ai pe masă”, a mai declarat Traian Băsescu.

Preșdintele Traian Băsescu a arătat că „este incredibil” și că „nu a crezut că în România o să audă, în anul 2014, un ministru care spune: Nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă”, în condițiile în care Guvernul trebuie să deruleze fondurile de coeziune.

„Guvernul are resurse și numai Guvernul poate să cheltuiască acești bani. Cum poți să spui, tu, ministru al Finanțelor României și tu, prim-ministru, că nu e treaba Guvernului crearea de locuri de muncă? Atunci de ce ați mai promis că veți crea un milion de locuri de muncă?”, a mai comentat președintele.

Băsescu s-a referit la „afirmațiile privind locurile de muncă pentru tineret”, arătând că „a fost o reacție imediată și promptă a băiatului din discotecă, ministrul pentru Fondurile Europene”.

„Ne informa dânsul despre faptul că Programul Operațional de ajutorare a persoanelor dezavantajate 2014-2020 tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Sigur că nimeni nu te pune să vorbești, când nu știi. Eu vă rog să vă uitați pe acest program și acesta vorbește cum vom cheltui 442 de milioane de euro pentru a asigura celor dezavantajați alimente, ulei, ghiozdane și toate cele, nu locuri de muncă”, a spus Băsescu.

El a continuat: „Guvernul României alocă acești bani pentru a-și completa ceea ce face, din bugetul de stat, în detrimentul investițiilor, adică dăm cadouri celor dezavantajați. Eu nu spun că aceștia nu trebuie ajutați, dar când, din același guvern, cineva spune: Nu-i treaba noastră să creăm locuri de muncă, vedem care este reflectarea în abordarea ministrului Fondurilor Europene: Domnule, să ne luăm pomenile, nu ne interesează pe noi autostrada Pitești-Sibiu, nu ne interesează modernizarea căilor ferate (…), nu ne interesează fondurile pentru a replanta păduri, pe noi ne interesează ghiozdane, să putem să dăm ulei, făină, zahăr, la tot poporul, dacă s-ar putea”.

Potrivit președintelui Băsescu, „dacă ar putea sarăci toți, să devină dependenți de Guvern, Guvernul ăsta ar fi foarte fericit”.

„Cred că am asistat, nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost vorba de o abordare tâmpă. Când tu ai obligația să derulezi programele cu fonduri europene, tu, Guvern, și să ieși în Parlament și să spui că nu ai obligația să creezi locuri de muncă, mi se pare că sunt oameni care trăiesc în altă lume și pe noi ne cred într-o lume a celor care nu gândesc”, a mai comentat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că nu mai deschide subiectul „execuției investițiilor din bugetul de stat pentru anul 2014”, dar este „dureros”.

„Este evident că ele nu s-au realizat. Practic, bani necheltuiți față de programarea, la zi, sunt peste 22%, ceea ce înseamnă că preocuparea acestui Guvern pentru crearea de locuri de muncă este zero și eu vă spun că România nu va ieși din dificultate până nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă. Este singura sursă sigură de venit și în fondul de pensii, și de creștere economică”, a mai afirmat președintele Traian Băsescu.

Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a declarat, marți, în plenul Camerei, la dezbaterea moțiunii simple a ACL, că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, ea apreciind că treaba Executivului e să creeze un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă.

„Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să creăm un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă și încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru”, a spus Ioana Petrescu, în plenul Camerei, la dezbaterea moțiunii simple a ACL intitulată „Ministerul MTO-minciună, taxare, oprirea economiei”.

Ea a arătat că scutirea pe profitul reinvestit și reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creșterii locurilor de muncă.

„Ambele măsuri privind reducerea poverii fiscale pe muncă și scutirea de la plată a profitului reinvestit vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată”, a susținut Ioana Petrescu.

Ea a spus că efectele măsurilor stimulative se resimt în creșterea numărului de persoane ocupate prin serviciul public de ocupare în primele șapte luni ale anului 2014, realizându-se încadrarea unui număr de 234.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului