Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Tudor Pendiuc, unul dintre ex-baronii PSD, condamnat la 8 ani de închisoare. Sentință grea și pentru fiica sa

Tudor Pendiuc, unul dintre ex-baronii PSD, condamnat la 8 ani de închisoare. Sentință grea și pentru fiica sa

Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, a primit miercuri o sentință grea de la Tribunalul București. Decizia nu este, însă, definitivă.

Fostul primar al municipiului Piteşti Tudor Pendiuc a fost condamnat miercuri de Tribunalul Bucureşti la 8 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, fiica sa, Emanuela Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare.

Ce conține dosarul Publitrans

În cazul „Publitrans”, prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de euro. Tudor Pendiuc a fost condamnat la o pedeapsa de 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.

Potrivit instanței, inculpatul urmează să execute pedeapsa cea mai grea, și anume 6 ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, rezultând o pedeapsă de 8 ani de închisoare.

Fiica lui Tudor Pendiuc, Emanuela Elena Pendiuc, a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită. Totodată, instanța a condamnat-o la o pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. Potrivit instanței, inculpata urmează sa execute pedeapsa cea mai grea, și anume 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, rezultând o pedeapsă de 5 ani de închisoare.

Condamnare mai veche pe numele lui Pendiuc

În urmă cu un an, Tudor Pendiuc a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Pitești, după ce inițial Pendiuc fusese achitat de Tribunalul Arges.

Instanța îi stabilise fostului primar un termen de încercare de 3 ani în care trebuia să respecte mai multe măsuri, dar și să presteze 90 de zile de munca neremunerată în folosul comunității la Direcția de Sănătate Publica Argeș sau Inspectoratul Scolar Județean Argeș. În acel dosar, fostul edil Tudor Pendiuc a fost judecat pentru că l-ar fi instigat pe seful ADP să asfalteze un drum.

Tudor Pendiuc a condus administraţia locală a municipiului Piteşti din anul 1992 până în 2016, fiind cel mai vechi primar de municipiu din ţară. 

Primarul Tudor Pendiuc a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar de corupţie în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local.

Pendiuc a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, în acelaşi dosar fiind cercetată şi fiica sa, Ema Pendiuc, precum şi mai mulţi oameni de afaceri.

Inculpaţii din dosarul privind concesionarea transportului public de persoane din Piteşti au fost trimişi în judecată pe 20 martie 2015, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Bucureşti. Tudor Pendiuc a fost pus în libertate sub control judiciar pe 14 august 2015, după mai mult de nouă luni de arest preventiv.

Printre restricţiile impuse de instanţă nu se numără şi aceea de a-şi exercita funcţia deţinută anterior, însă nu are permisiunea de a lua legătura cu inculpaţii şi martorii din dosar, mulţi dintre ei angajaţi ai Primăriei Piteşti sau ai unor instituţii subordonate.

Inchide