Tudose îi trimite luni lui Iohannis „actele” noilor miniștri, dar nu are și un „plan B”

Redactor:
Liviu Dadacus
Tudose îi trimite luni lui Iohannis „actele” noilor miniștri, dar nu are și un „plan B”
Premierul Mihai Tudose îi va trimite, în cursul zilei de luni, președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a trei noi miniștri, după ce, în cursul săptămânii trecute, a reușit să impună liderului PSD Liviu Dragnea și CExN al PSD schimbarea titularilor portofoliilor respective.

CExN al PSD a votat, vineri, ca Paul Stănescu să preia funcțiile de vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, și Marius Nica să preia ministerului Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb.

În cursul serii de joi, foștii miniștri au demisionat, deși toți membrii CExN și-au manifestat susținerea pentru aceștia și au lăudat la unison activitatea lor.

Demisiile au survenit ca urmare a declarațiilor publice făcute de Tudose, care a avansat posibilitatea de a-și da demisia dacă din Guvern nu pleacă miniștrii cu probleme la DNA și care afectează, astfel, „relația cu Bruxelles-ul”, respectiv Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

„Social-democrații nu au renunțat la cele două colege. Ele au luat decizia de a-și prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situații care părea aproape imposibil de rezolvat. PSD și CExN în unanimitate și-au arătat susținerea pentru ele”, a spus Dragnea vineri, într-o declarație de presă susținută în comun cu Tudose.

„Ce am avut de spus, am spus, ce-a fost de făcut, s-a făcut. Sunt foarte mulțumit de noua structură”, a comentat lapidar și premierul, care a arătat că luni va trimite „actele” la Iohannis cu noile propuneri.

Tudose a declanșat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunțat că nu este „într-un moment fericit” al relației cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona și de a declanța astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relației dintre Dragnea și premierul Grindeanu.

Mai mult, Tudose a anunțat că va face „o mini remaniere” care va viza mai mulți miniștri „cu probleme de percepție la nivelul opiniei publice și, în unele situații, la nivelul Comisiei Europene” și că va avea o discuție „bărbătească” cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid.

Abordând o poziție de forță în relația sa cu Dragnea, înainte de întâlnirea „informală” de la partid, Tudose s-a văzut la Cotroceni cu șeful statului, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre remanieri și posibilitatea de a „semna actele” în cursul săptămânii trecute.

După ședința CExN a PSD de joi seara, care a durat 6 ore și s-a încheiat cu demisiilore miniștrilor Shhaideh, Plumb și Cuc, în ciuda sprijinului acordat de toți membrii CExN, precum și după ședința CExN de vineri, când s-au votat noile propuneri de miniștri, tensiunile din PSD par a se fi aplanat, cel puțin pentru moment.

Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat „actele” încă din cursul dimineții de vineri, iar Rovana Plumb va deveni președintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid. Cuc rămâne simplu deputat.

După CExN de vineri, Dragnea l-a indicat pe președintele Klaus Iohannis drept „dușmanul comun”. El a anunțat că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniștri și va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidențiale, susținând că nu mai are încredere că șeful statului nu se implică politic. Mai mult, Dragnea l-a invitat pe Iohannis să devină membru PSD dacă mai vrea să vorbească despre PSD.

La rândul său, Tudose s-a limitat la a preciza că are o relație „instituțional-corectă” cu președintele Iohannis, fără a-l ataca.

Întrebat dacă a discutat cu Iohannis despre cele trei nominalizări înainte de CExN al PSD, Tudose a negat și a evitat să se propunțe asupra unui eventual scenariu în care șeful statului ar refuza vreo propunere.

„Cred că luni le voi înainta, voi anunța că vin propunerile și să stabilim împreună calendarul depunerii jurământului. Nu am vorbit cu domnia sa încă. Nu există un >, nu am plecat de la premisa că respinge propunerile”, a spus Tudose.

Dacă președintele Iohannis va accepta toate propunerile și va semna decretele de numire, ceremonia de depunere a jurământului de către cei trei noi miniștri ar putea avea loc chiar în cursul serii de luni. În cazul în care președintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democrații vor fi nevoiți să se reunească din nou în CExN și să decidă calea de urmat.

Inchide