Tudose își face „autoportretul”. Ce îl recomandă ca premier

Tudose își face autoportretul. Ce îl recomandă ca premier
Publicat: 27/06/2017, 12:05
Actualizat: 26/03/2019, 01:35

„Puterea de muncă, experiența… Vorbim despre rezultate”, a declarat Mihai Tudose, întrebat ce îl recomandă pentru funcția de premier.

În acest context, Tudose a afirmat că ar fi „un răspuns complicat” să spună dacă a fost surprins de faptul că președintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea sa pentru a forma un nou Executiv.

„Asta facem zilele acestea (lista de miniștri – n.r.). Nu e un demers numai al meu, ci al coaliției (de guvernare – n.r.)”, a mai spus premierul desemnat.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose în funcția de premier.

Procedura prevede ca Mihai Tudose să propună echipa cu care va forma Executivul, urmând ca miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate din Parlament, după care Guvernul să fie votat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, luni seară, premier pe Mihai Tudose, în urma propunerii coaliției majoritare PSD-ALDE. După aproape patru ore de consultări cu partidele parlamentare, șeful statului a primit două propuneri de premier: Mihai Tudose și Siegfried Mureșan, europarlamentar, alternativă avansată de PMP, dar pe care președintele nu a adus-o în discuție, considerând că formațiunile din opoziție nu au venit cu variante concrete și nici nu au demonstrat că ar putea avea o poziție comună în acest sens. Totuși, Traian Băsescu l-a invitat pe Iohannis să-i dea șansa lui Mureșan să coaguleze o majoritate parlamentară, argumentând că el reprezintă „generația Macron” și „generația Trudeau”.

Liberalii au decis să rămână în Opoziție și să nu vină cu o variantă de prim-ministru, liderul PNL, Ludovic Orban, precizând că ipoteza formării unei majorități este departe, dar că nu exclude ideea alegerilor anticipate.

USR a cerut retragerea propunerii Mihai Tudose, motivând că acesta nu respectă criteriile de integritate, fiind acuzat că și-a plagiat o parte din lucrarea de doctorat. De altfel, Tudose s-a numărat printre doctorii de la Academia SRI care au făcut cerere de renunțare la titlul de doctor.

Cine este Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu și cadru didactic la Academia SRI

Mihai Tudose, propus acum de Dragnea premier și acceptat de Iohannis, pe care doar votul din Parlament îl mai desparte de scaunul de la Palatul Victoria, este absolvent de Drept și a mai deținut portofoliul economiei în perioada 2014-2015, în Guvernul Ponta. În ultimul an, Tudose a fost implicat în scandalul „doctorilor lui Gabriel Oprea”, el cerând Academiei de Informații a SRI să renunțe la titlul academic. Deși își făcuse doctoratul cu Gheorghe Onișoru, Tudose a semnat o cerere de renunțare la doctorat alături de alți opt demnitari care își făcuseră tezele cu Oprea.

În 2010, Tudose a obținut diploma de Doctor în domeniul Științe Militare și Informații, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informații. Lucrarea s-a intitulat „Protecția infrastructurilor critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleași instituții, iar în 2013 ocupa postul de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, SRI, conform cv-ului său. El a predat și la Universitatea „Dimitrie Cantemir”.
Tudose, în vârstă de 50 de ani, a terminat facultatea în 1994 și a deținut pe rând funcția de șef birou senatorial, în perioada 1992-1999, apoi, timp de un an, a fost jurist la SC Farex SA Brăila și consilier județean, iar din 2000 până în prezent a fost deputat.

După ce, în 2006 a urmat cursurile Colegiului Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, în 2007 a obținut un master în Politici Economice Europene la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în 2007 a devenit doctor al Academiei Naționale de Informații. Mihai Tudose este unul dintre „doctorii” Academiei Naționale de Informații, dintre care opt și-au făcut tezele sub coordonarea lui Gabriel Oprea, care au făcut cerere de renunțare la titlul academic.

Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securității naționale la Colegiul Superior de Securitate Națională, Serviciul Român de Informații, în 2006. În același an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Național de Apărare – București.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzațiilor de plagiat.

Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanță la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de științe agronomice si medicină veterinară București, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – București.

Mihai Tudose și-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza și rezolvarea conflictelor armate”, la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Național de Apărare.

Potrivit CV-ului, Mihai Tudose este președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților; comisie pe care a mai condus-o în perioada 2004-2014, iar din 2000 până în 2004 a fost membru.

În perioada 2014-noiembrie 2015, Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, în guvernul Ponta.

Mihai Tudose a fost ales deputat PSD de Brăila la alegerile parlamentare din 2016.

Ministrul propus a fost președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă și este din 2012 președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania.

Tudose a ocupat mai multe funcții în PSD în ultimii 25 de ani. Acesta este membru în FDSN din 1992. Din 1994 până în prezent este membru în Consiliul Național PSD.

În perioada 2004-2008, Tudose a fost președintele organizației PSD din municipiul Brăila, iar din 2014 până în 2015 a fost președinte al Organizației Județene PSD Brăila. Din 2015 până în prezent este vicepreședinte PSD Național.

Potrivit declarației de avere, deputatul deține un apartament în municipiul Brăila, două autoturisme Mercedes și o colecție filatelică estimată la 30.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor