Turcan acuză „ilegalități în cascadă” la Educație pe tema concursurilor pentru directori. „La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!”

Turcan acuză ilegalități în cascadă la Educație pe tema concursurilor pentru directori. La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!
Publicat: 10/01/2017, 11:49
Actualizat: 10/01/2017, 13:29

„Ilegalități în cascadă la Ministerul pesedizat al Educației! Am avut dreptate când am spus ca PSD a modificat un Ordin de Ministru printr-o fițuică fără nicio valoare juridică. Vineri, toate Inspectoratele Școlare au primit nota nr. 24187 din 6.01.2017 prin care aveau liber la numirea pe funcții a directorilor care nu au promovat concursul sau care nu au participat la acesta, așteptând să vină PSD să-i numească în funcție pe criterii politice. Nu au primit și Ordinul de Ministru, din simplu motiv că el nu exista în data de 06.01.2017! Abia aseară, în 9.01.2017, au publicat în Monitorul Oficial nr. 20/09.1.2017 (Partea I) Ordinul de Ministru nr. 3.044 care preia informația din nota de vineri”, a scris Raluca Turcan pe Facebook, atașând, în cadrul postării, copii ale notei care a fost transmisă inspectoratelor școlare, dar și a Ordinului de Ministru.

Turcan susține că PSD a acoperit o ilegalitate cu o altă ilegalitate, publicând un Ordin de Ministru antedatat.

„PSD trebuie să răspundă de ce Ministerul Educației a transmis către toate inspectoratele nota nr. 24187 din 6.01.2017, în loc să trimită Ordinul de Ministru? Răspunsul este foarte simplu: vineri, 6 ianuarie 2017, nu a existat un Ordin de Ministru! La trei zile, după ce i-am avertizat de ilegalitate, au publicat un Ordin de Ministru antedatat!”, a afirmat Turcan.

„Așadar, ministrul PSD a antedatat un act doar pentru a-și ascunde sfidarea la adresa legii în vigoare. Autoritățile statului ar trebui să se autosesizeze, iar vinovații să răspundă penal”, a conchis liderul interimar al PNL.

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că a decis modicarea regulilor astfel încât foșții directori de școli care au picat concursul sau nu s-au prezentat să ocupe în continuare aceste posturi deoarece nimeni nu dorea să preia conducerea acelor unități de învățământ. După o circulară transmisă vineri către inspectoratele școlare, luni a fost emis un ordin în acest sens.

,,Au rămas foarte multe locuri vacante în urma acestui concurs, conform metodologiei, aceste locuri au fost ocupate de persoane care au fost propuse de către consiliile profesorale împreună cu inspectorul general și consiliul de administrație. Dar erau excluși de aici foștii directori și directorii adjuncți. S-a ajuns într-o situație de blocaj săptămâna trecută, în care, chiar în urma acestor numiri făcute pe locurile vacante, un număr de vreo 380 de posturi de directori și vreo 300 de posturi de directori adjuncți nu puteau fi ocupate pentru că nu dorea nimeni să ocupe aceste posturi. Inspectorii generali care aveau misiunea de a rezolva această chestiune nu găseau persoane care să ocupe aceste posturi. În acest context am considerat necesar, în urma consultării și cu sindicatele și cu ceilalți colegi din minister, să luăm decizia aceasta, să nu lăsăm școala, începând de astăzi, fără conducere. Această decizie nu se aplică retroactiv, așa cum s-a spus foarte mult în ultimele două zile, se aplică pentru aceste posturi și nu e restrictivă, pentru că ea completează, lărgește sfera de alegere pentru inspectorii generali”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educației.

Pavel Năstase a adăugat că aceste posturi vor fi ocupate temporar de foștii directori, urmând ca în vară să fie organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

Gândul a scris că 666 de posturi de director și director adjunct la școli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcție dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare. Este prima decizie pe care noul ministru al Educației, Pavel Năstase, a luat-o, punându-și semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă pe care a trimis-o vineri inspectoratelor școlare. Asta în condițiile în care metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar documentul semnat acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare.

Secretarul de stat, Liviu Pop, a declarat, pentru Gândul, că luni va fi emis și un ordin de ministru, însă trebuia găsită rapid o soluție pentru ocuparea posturilor vacante până încep cursurile după vacanță.

„Vă întreb, dacă sunteți mamă și aveți copil și merge la școală și nu știți cine conduce școala luni nu știu dacă e chiar bine”, a comentat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...