• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

ULTIMĂ ORĂ. Klaus Iohannis, anunţ important după demisia lui Victor Costache: „Am semnat numirea noului ministru. Nelu Tătaru va depune jurământul astăzi”

ULTIMĂ ORĂ. Klaus Iohannis, anunţ important după demisia lui Victor Costache: „Am semnat numirea noului ministru. Nelu Tătaru va depune jurământul astăzi”
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, despre stare de urgență / Sursă FOTO: Mediafax Foto - Andreea Alexandru

Președintele Klaus Iohannis susține la Palatul Cotroceni o declarație de presă după demisia din funcție a ministrului Sănătății, Victor Costache, și propunerea șefului guvernului ca înlocuitor să fie secretarul de stat Nelu Tătaru.

Șeful statului a anunțat că a semnat decretul privind numirea lui Nelu Tătaru în funcţia de ministru al Sănătăţii.

„Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia în acest moment în sistemul sanitar şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus”, a declarat Iohannis.

El a precizat că Nelu Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de joi.

„Pandemia afectează puternic toate statele membre UE și e nevoie de acțiune comună susținută. Din perspectiva României și a priorităților noastre, intenționez să sublinez la discuții aspecte foarte importante. În primul rând, la nivelul EU, prin Comisia Europeană au fost demarate achizițiții în comun: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare, echipamente de laborator .A devenit crucială dezvoltarea, urgentarea achizițiilor comune. E important ca aceste proceduri să fie terminate cât mai repede pentru ca România să poată intra rapid în posesia acestor produse. La nivel european s-a decis în baza unui proiect aprobat în timpul președinției noastre constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale în cadrul unui mecanism european comun de răspuns la dezastre”, a mai declarat Klaus Iohannis.

„România este primul stat membru al UE care a primit acceptul Comisiei pentru constituirea acestei rezerve a UE pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă achiziția făcută de România în numele UE de 10 milioane va viza ventilatoare, măști și echipamente de protecție.Procedura de achiziție e independentă de procedurile derulate de Comisia Europeană, dar vom putea și noi să cerem o parte din acestă rezervă strategică Vom prezenta eforturile făcute deja de România în proiect, voi cere o finanțare mai mare pentru acest mecanism. Le voi transmite partenerilor noștri din UE că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare intacte iar pentru asta trebuie eliminate blocajele. Libera circulație a bunurilor e esențială și pentru menținerea activității economice”, mai spune președintele.

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că un alt aspectat pe care îl va menționa este „repatrierea românilor aflați fie în afara UE, fie în state membre, care vor să revină în România. E importantă cooperarea, mai ales că multe state au impus restricții”, spune președintele.

„Cea mai vulnerabilă categorie sunt muncitorii sezonieri, facem tot ce putem pentru a-i aduce acasă în contextul restricțiilor. Voi sublinia și necesitatea găsirii unor soluții de atenuare a crizei în plan economic și social. Efectele se resimt în toate statele membre și situația se înrăutățește constant.România e puternic afectată de criză, mai ales în sectorul industrial și avem mare nevoie de acțiune coorodnată la nivelul UE. Trebuie să gândim o strategie de recuperare post criză. Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie un plan pentru sprijinirea recuperării. UE în ansamblu traversează o perioadă extrem de dificlă, ne confruntăm cu o realitate tot mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid. Sunt convins că proiectul european va ieși întărit din acestă grea încercare”, a mai spus șeful statului.

În finalul declarației, președintele le-a transmis un nou mesaj românilor prin care îi îndeamnă să respecte restricțiile impuse de autorități.

„Dragi români, în finalul declarației vreau să reiau apelul meu: respectați vă rog restricțiile impuse de autorități. Stați acasă ca să ne protejăm sănătatea. Știu că e greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos”, a mai spus Klaus Iohannis.

Inchide