Ultimele modificări din lista miniștrilor lui Grindeanu. Dragnea anunță că negocierile s-au încheiat: Cabinetul e gata

Ultimele modificări din lista miniștrilor lui Grindeanu. Dragnea anunță că negocierile s-au încheiat: Cabinetul e gata
Publicat: 03/01/2017, 10:37
Actualizat: 30/03/2019, 02:04

„Lista (miniștrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completă. Acum am terminat discuția cu domnul Sorin Grindeanu (…) Colegii de la ALDE astăzi au terminat discuțiile. Mâine o să ni le transmită. Patru ministere revin ALDE. (…) Vor fi 8 femei în guvern”, a declarat Dragnea, la RTV.

Dragnea a afirmat că lista miniștrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmează să fie prezentată, marți, în ședința CEX al PSD.

Președintele PSD a mai spus că cele patru noi ministere vor fi Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri și Anteprenoriat, Ministerul Apelor și Ministerul Pădurilor.

„Sunt trei mari războaie care se vor duce în lume, al apei, hranei și energiei”, a motivat Dragnea decizia de a înființa noi ministere.

La negocierile care au avut loc în primele zile ale anului între PSD și ALDE, Ministerul Afacerilor Externe a fost principalul motiv de dispută, ALDE propunându-l pe Teodor Meleșcanu, în timp ce PSD dorește să numească un om din rândul social-democraților, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Până la această oră, la conducerea Ministerului de Externe sunt vehiculate următoarele nume din PSD: Natalia Intotero, Ana Birchall, dar și un tehnocrat (inițial era vorba de Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe și actual consilier al lui Klaus Iohannis).

ALDE, în schimb, ar vrea să obțină ministere mai grele precum Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Energiei, dar și Ministerul Mediului, la conducerea căruia este vehiculat copreședintele formațiunii, Daniel Constantin, însă, negocierile sunt în curs, potrivit surselor citate.

Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin ar urma să dețină următoarele portofolii: Daniel Constantin – Ministerul Mediului, Sorin Cîmpeanu – Ministerul Comunicațiilor, Steluța Cătăniciu – Ministerul pentru relația cu Parlamentul.

Deputatul PSD, Florin Iordache, vehiculat la Ministerul Justiției și în guvernul condus de Sevil Shhaideh este „din nou în cărți”. În continuare sunt vehiculați: Mihai Tudose la Ministerul Economiei, Gabriel Vlase la Ministerul de Interne, Georgian Pop la Ministerul Apărării , Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Petrea la Ministerul Tineretului și Sportului, Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, Florin Jianu la Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri și Anteprenoriatului.

În schimb, numele noi care au fost vehiculate sunt: Cristian Socol sau Viorel Ștefan la Ministerul de Finanțe, Marius Nica la Ministerul Fondurilor Europene, Mihnea Costoiu la Ministerul Educației, Iulian Iancu la Ministerul Energiei, Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Muncii, Sorina Pintea sau Cristina Elena Dinu la Ministerul Sănătății, Ana Birchall la Ministerul pentru Afaceri Europene.

Calendarul instalării Cabinetului Grindeanu

În ceea ce privește calendarul de acțiuni pentru instalarea noului Guvern, președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni, ar putea avea loc chiar miercuri, dacă președintele Klaus Iohannis va aproba solicitarea coaliției PSD-ALDE, în acest sens. La scurt timp, șeful statului a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, că este „de principiu” de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de miercuri, 4 ianuarie.

Concret, potrivit liderului PSD, pe 3 ianuarie, la ora 10:30, vor fi convocate Birourile Permanente ale celor două Camere, iar la ora 12:00 se vor întruni plenurile Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca la ora 14:00 fiecare partid să aprobe în forul său de conducere lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, iar la 16-16:30 să aibă loc depunerea de către premierul desemnat a structurii Guvernului, a listei Cabinetului și a programului de guvernare.

depunere de către premierul desemnat a structurii Guvernului, a listei Cabinetului și a programului de guvernare. – See more at: https://www.realitatea.net/liviu-dragnea-declaratie-de-presa-la-ora-14-00_2017481.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb#sthash.AUNCfFJq.dpuf

Miercuri, între ora 8:00 și 14:00 va avea loc audierea membrilor Guvernului în comisiile din Parlament, iar între 15:00 și 18:00 prezentarea programului de guvernare și votul de învestitură.

Tot miercuri, potrivit liderului PSD, ar urma să se desfășoare și ceremonia de depunere a jurământului de către noul Executiv, la Palatul Cotroceni.

„Propunem ca miercuri, ora 19:00, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului. Vom trimite o scrisoare președintelui României”, declara, la acel moment, Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, preciza că, tot miercuri, la ora 21:00, ar putea avea loc prima ședință de Guvern „dacă acest calendar cu acea rezervă de depunerea jurământului va fi respectat”, în care să adopte ordonanța de organizare a Cabinetului și proiectul de lege de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...