Un deputat PNL, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare de instanța supremă. Reacția lui Orban

Un deputat PNL, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare de instanța supremă. Reacția lui Orban
Publicat: 20/06/2019, 15:14

„Condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. (…) Suspendă condiționat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, se arată în minuta Înaltei Curți. Decizia poate fi contestată.

Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA, pentru că, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, beneficiind de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan (secretar general), și-ar fi folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale.

„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA.”, preciza DNA la acel moment.

Orban: Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E suspendat din această calitate

Ludovic Orban a declarat, joi pentru Mediafax, că Mihai Voicu, condamnat de ÎCCJ la 3 ani de închidoare cu suspendare, nu mai este membru al PNL, această calitate fiindu-i suspendată, conform prevederilor statutului partidului.

„Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situația aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanță este suspendat din calitatea de membru, își pierde calitatea de membru, pe care o dobândește numai dacă este achitat de instanța de fond. Practic Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecință directă, dar ca să fie clară probabil o să luăm act în reuniunea Biroului Executiv”, a afirmat Ludovic Orban, joi, pentru Mediafax.

Liderul PNL a adăugat că pierderea calității de membru al partidului nu duce automat la pierderea calității de deputat, în cazul lui Mihai Voicu. Acesta a mai spus că liberalii vor lua act de suspendarea lui Voicu, la următoarea ședință a Biroului Executiv al formațiunii.

„În legătură cu mandatul său de deputat, faptul că nu mai este membru nu duce la pierderea calității de deputat. Până se va pronunța decizia definitivă a instanței, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. Revine în calitatea de membru numai dacă este achitată. Dacă este condamnat și în instanța de apel atunci își pierde definitiv calitatea de membru al PNL și nu se mai poate reînscrie până la reabilitare”, a conchis Orban.

Articolul 22, alineatul 4 din statutul PNL, referitor la modul în care este pierdută, prin retragere, radiere sau excludere, calitatea de membru al partidului, prevede că: „Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.

Foto: Mediafax Foto / Răzvan Lupică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024