Un partid din opoziție vrea introducerea votului electronic la distanță

Un partid din opoziție vrea introducerea votului electronic la distanță
Publicat: 11/03/2019, 15:03
Actualizat: 12/04/2019, 15:25

„Este un proiect de lege pe care îl considerăm necesar și fundamental pentru ca cât mai mulți cetățeni români să participe la vot. Unul dintre motivele pentru care tinerii nu vin la vot este dificultatea de a participa la acest proces Votul prin telefonul mobil este unul dintre mijloacele prin care societatea poate fi mai prezentă electoral”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

Senatorul Nicu Fălcoi a declarat că în ianuarie cei de la USR au făcut un sondaj de opinie iar 71,7% din populația cu drept de vot a declarat că se va prezenta la vot. De asemenea, acesta a spus că majoritate și-ar dori votul electronic.

Una dintre probleme ar fi încrederea în votul electronic la distanță.

„Am vorbit cu specialiști români și din străinătate, inclusiv din Estonia, acolo unde este deja implementat, discuții care au dus până la forma acestui proiect”, a spus Fălcoi.

Acest proiect se află în dezbatere publică de circa două luni, dar niciun partid politic nu a trimis un reprezentant la dezbaterile USR, a menționat senatorul Fălcoi.

„Actualul sistem electoral din România, prin construcția sa, îngrădește drepturile unor categorii sociale de a vota. (…) Dincolo de faptul că România înregistrează un număr din ce în ce mai mic de cetățeni care votează la fiecare scrutin electoral, se evită de mai mulți ani să se ia o decizie care ar putea fluidiza votul românilor aflați în afara granițelor țării și care ar putea asigura secretul votului pentru cetățenii cu dizabilități”, arată expunerea de motive înaintată de parlamentari.

USR arată că de această modalitate de vot vor beneficia cele peste 3 milioane de români plecați în afara țării, unde deplasările în locațiile de votare sunt costisitoare.

„Scopul legii este acela de a rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă cetățenii români, probleme la care sistemul de vot clasic nu are încă răspunsuri. O primă problemă identificată de noi este aceea că, dat fiind faptul că peste 3 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau pentru a studia la universități, deplasarea în alte localități unde se află consulate/ambasade pentru a vota poate fi de cele mai multe ori costisitoare, dacă nu chiar imposibilă. Pe lângă faptul că statul român trebuie să cheltuiască în plus pentru a asigura funcționarea acestor secții de votare la standardele celor din țară, și cetățenii români trebuie să investească timp și bani pentru deplasarea la reprezentanțele consulare pentru a-și exercita un drept fundamental”, arată expunerea de motive.

Totodată, parlamentarii USR reclamă problemele persoanelor bolnave sau cu dizabilități care nu se pot deplasa în secțiile de vot.

„De asemenea, persoanele bolnave sau cu dizabilități, mai ales cele cu probleme de vedere sau locomotorii, se confruntă cu dificultăți suplimentare în a participa la procesul de vot: nu există cabine de vot special adaptate nevoilor acestora, care să asigure respectarea exigențelor de proces de votare secret, direct și independent. În plus, posibilitatea de a vota în spitale, azile sau case de bătrâni rămâne restrânsă, chiar și prin folosirea urnei mobile”, notează politicienii USR.
Motivarea arată că o astfel de lege ar diminua riscul de fraudă electorală.

„Un alt aspect pe care nu îl putem trece cu vederea este faptul că prin folosirea votului clasic ca unică modalitate de vot, riscul de fraudă electorală rămâne unul destul de ridicat. Prin folosirea votului pe Internet putem vorbi despre respectarea unor standarde de exigență verificabile- votul este secret, direct, transparent și mult mai accesibil cetățenilor, indiferent de locație”, conform motivării USR.

Proiectul de lege mai arată că, prin implementarea votului electronic la distanță, cetățeanul va primi confirmarea că votul său a fost înregistrat în urna electronică, că a fost procesat și mai ales că a fost numărat corect, fără vreo intervenție externă ulterioară sau vreo eroare umană.

Parlamentarii USR susțin că propunerea legislativă nu va elimina posibilitatea votului clasic, ci este o modalitate alternativă și complementară acestuia.

Ei mai notează că alte avantajele pe care acest tip de sistem le aduce sunt: numărarea rapidă și corectă a voturilor, încurajarea tinerilor și persoanelor care lucrează duminica sau sunt plecate din țară să voteze, oferirea unei platforme alternative de exprimare a opțiunilor politice unor cetățeni care au fost marginalizați în acest sens până acum (persoanele cu dizabilități).

Proiectul prevede că votul electronic la distanță va putea fi acordat și în cadrul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

Dacă legea va fi adoptată, procedura de vot electronic la distanță va avea o etapă experimentală, care se va desfășura pe parcursul următoarelor trei scrutine naționale consecutive.

Proiectul mai prevede că sistemul de vot electronic se supune unui proces de verificare și certificare de către Serviciul de Telecomunicații Speciale și de către o organizație independentă din domeniul securității informatice, desemnată de către Autoritatea Electorală Permanentă prin licitație publică internațională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?