Un secretar de stat de la Educație va reprezenta statul la Electrica SA

Publicat: 20/11/2013, 18:51
Actualizat: 19/05/2015, 20:12

Secretarul de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, a fost numit astăzi în AGA a Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica SA București. Apropiat al lui Andronescu, Paraschiv este din 1992 profesor la Universitatea Politehnică, în care a deținut, în timp, mai multe funcții de conducere. De profesie este inginer, absolvind în 1992 Facultatea de Mecanică Agricolă la Institutul Politehnic.

O ordonanță recentă a Guvernului trecută prin Parlament prevede că membrii AGA ai companiilor de stat pot lua, începând din septembrie, nu doar 41-47 de lei lunar, ca până acum, ci până la 25% din salariul fix al dsirectorului general.

Un loc în AGA la S.C.D.F.E.E. Electrica S.A. i s-a găsit și lui Marcel Bogdan Pandelică, membru PSD din 1995 și vicepreședintel al PSD Pitești, în prezent subsecretar de stat la Departamentului pentru Energie, în timp ce lui Călin Gabriel Onaca, fost consilier al președintelui CJ Dolj (PSD), acum secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene i s-a rezervat reprezentarea statului în AGA Societății Comerciale Electrica Distribuție Muntenia Nord S.A. Ploiești.

Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, va fi membru al Consiliului de Administrație la S.C. Hidroelectrica-Serv S.A., iar Marius Alexandru Dunca, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și președintele tineretului PSD Brașov, filială județeană condusă de ministrul pentru EWnergie Constantin Niță, întră în AGA la CE Oltenia S.A.

Maricel Popa. Foto: Liviu Chirică // Mediafax

Maricel Popa este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Iași, numit în februarie secretar de stat la Ministerul Economiei pentru domeniul Energiei. Conduce grupul de firme Omega Tehnoton, s-a remarcat, până la numirea în Guvern, prin mai multe contracte cu statul. Potrivit propriilor declarații de interese, contractele semnate din 2003 până în 2010 cu CNADNR și primării din județul Iași au însumat peste 15 milioane de lei.

Totodată, Dan Manolescu, secretar de stat la ministerul Finanțelor a intrat în Consiliul de Administrație al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderilor Mici si Mijlocii S.A.-IFN. Susținut de PNL, Manolescu reprezintă statul și în CA al EximBank.

Secretara lui Ponta a fost la un pas de numirea în AGA NuclearElectrica

Pe lista reprezentanților statului în companiile din Energie a fost și Geanina Pușcașu, consiliera care se ocupă de agenda premierului Victor Ponta. Una dintre cele mai discrete figuri de la Palatul Victoria, în ciuda faptului că ia parte la toate întâlnirile oficiale importante ale prim-ministrului, Geanina Pușcașu figura, în mapa neoficială a șefinței de Guvern, ca propunere pentru a reprezenta statul în Adunarea Generală a Acționarilor la una dintre cele mai importante companii în energie – NuclearElectrica SA, cunoscută public mai ales pentru remunerațiile mari.

La finalul ședinței de Guvern, Biroul de Presă al Guvernului a fost abilitat să transmită doar că „nu a fost desemnată ca reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acționarilor de la Societatea Națională Nuclearelectrica S.A.” Contactat de gândul pentru a preciza dacă propunerea a fost discutată în Guvern și, eventual, respinsă sau amânată, purtătorul de cuvânt Mirel Palada, care a fost prezent la reuniunea miniștrilor a evitat să dea un răspuns. „Nu vă pot sugera decât să contactați Biroul de Presă”, a precizat Palada.

Geanina Pușcașu a venit la Guvern, pe un post de consilier de stat în Aparatul propriu al Prim-Ministrului, în iunie 2012, de la Parlamentul European unde a fost, timp de mai mulți ani, asistenta soției premierului, Daciana Sârbu. Anul trecut a fost numită în comisia de privatizare a aceleiași companii, de unde a încasat 11.805 lei și membră a CA al FNGCIMM – IFN.

La Palatul Victoria se ocupă de agenda premierului și consemnează ceea ce se discută în întâlnirile oficiale. În această calitate, deși foarte disceretă, apare, în fundal, în mai toate fotografiile de la întâlnirile importante ale lui Victor Ponta.

Geanina Pușcașu, alături de ministrul de Externe, Titus Corlățean, la Palatul Elysee

Alături de ministrul de Externe, Geanina Pușcașu a făcut parte din cercul restrâns de oficiali prezenți la întâlnirea lui Victor Ponta cu Joe Biden la Casa Albă.

Toți reprezentanții statului în AGA și în CA ale societăților de stat pot primi, din septembrie, până la 25% din indemnizația fixă a directorului general la companiei, indiferent de performanța acesteia. Deciza legată de cuantumul exact o ia tot AGA. Potrivit datelor Guvernului, salariile fixe ale directorilor de comapnii din energie sunt printre cele mai mari – 29.000 la CE Oltenia, 40.000 de lei lunar la Electrica Furnizare, 50.000 de lei la Electrica SA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete