Unde vrea să ajungă Victor Ponta după ce se va retrage din politică

Unde vrea să ajungă Victor Ponta după ce se va retrage din politică
Publicat: 24/07/2012, 10:15
Actualizat: 31/07/2014, 15:43

Premierul Victor Ponta a mărturisit, într-un interviu acordat Der Spiegel, că, dacă ar renunța la viața politică, și-ar dori să lucreze la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, pentru a lupta împotriva politicienilor care „calcă în picioare drepturile omului”.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!

Ponta și-a expus aceste planuri de viitor, întrebat fiind dacă ar mai putea trăi în afara politicii. „Oricât de mult aș iubi această profesie, există viață dincolo de politică. (…) Dacă nu aș mai fi în politică, aș lucra ca procuror, poate m-aș întoarce la postul meu anterior de procuror anticorupție. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung să lucrez la Curtea Internațională de Justiție de la Haga și să îmi exersez meseria împotriva dictatorilor. Ar fi frumos: să trăiesc într-o Europă unită și să îi urmăresc în justiție pe acești politicieni îngrozitori care au călcat în picioare drepturile omului”, a povestit Victor Ponta.

„Nu am comunicat suficient de bine cu Europa”

Premierul român, a cărui guvernare a fost criticată profund de Bruxelles, a explicat, în cadrul aceluiași interviu, că UE l-a înțeles greșit, recunoscând că nu a „comunicat suficient de bine cu Europa”.

„Nu am explicat întotdeauna bine politicile mele, nu am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am o problemă cu a corecta percepțiile greșite și a clarifica neînțelegerile care au generat îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. De aceea, după ce m-am întors de la Bruxelles am acceptat responsabilitatea de a clarifica toate punctele pentru care am fost criticați și de a lua măsurile necesare pentru a-i convinge pe partenerii noștri europeni – chiar și cele care sunt mai mult de responsabilitatea Parlamentului decât a mea”, a declarat premierul român.

Ponta a acceptat să acorde acest interviu în biroul său din București, afirmând că vrea vorbească „deschis” despre poziția sa, dar refuzând să răspundă la întrebările referitoare la acuzațiile de plagiat cu privire la teza sa de doctorat, precizează revista germană.

Premierul a declarat, de asemenea, că Guvernul său a „promis să respecte pe deplin independența justiției” și să acționeze în cadrul Constituției.

Despre suspendarea lui Băsescu: „Nu a fost decizia mea personală”

„Ce nu înțeleg oamenii din Europa: Procedurile de suspendare nu au fost decizia mea personală, ci rezultatul unei rezoluții a Parlamentului în urma faptului că majoritatea reprezentanților poporului sunt de părere că Băsescu și-a depășit atribuțiile. Constituția României permite un astfel de referendum. Dar acum, la cererea Bruxelles-ului, va fi folosită o procedură anterioară: referendumul va fi validat doar dacă se prezintă la urne jumătate dintre persoanele cu drept de vot”, a explicat Ponta.

Întrebat dacă el consideră că Băsescu ar trebui să rămână în funcție dacă prezența la referendum va fi de doar 45 la sută, cu o majoritate clară împotriva președintelui, premierul a declarat că „va fi decizia acestuia (din urmă) dacă va rămâne sau nu în funcție”. „Ar trebui să se întrebe el însuși, într-o asemenea situație, pe cine reprezintă, dar cu siguranță nu majoritatea poporului. Dar încă o dată: îmi voi respecta cuvântul chiar și într-o astfel de situație”, a adăugat el.

Telefonul de la Berlin care nu a mai venit

Referitor la raportul MCV publicat de Comisia Europeană în urmă cu o săptămână, Ponta consideră că faptul că „aceste rapoarte bianuale există este în primul rând responsabilitatea lui Băsescu”. „Corupția nu s-a diminuat în timpul președinției sale. Dimpotrivă. De la aderarea la UE în 2007, am coborât șase locuri pe lista Transparency International. Dar Guvernul meu va face tot ce îi stă în putință pentru a combate corupția. Și sperăm foarte mult că vom putea adera la Schengen în toamnă”, a continuat el.

Referindu-se la relațiile cu Germania, Ponta a declarat că i-ar plăcea să invite politicieni germani de marcă la București.

Întrebat dacă l-a deranjat faptul că Angela Merkel l-a sunat pe Băsescu în loc să îl sune pe el, Ponta a răspuns că există o relație de lungă durată între Merkel și Băsescu, „relații strânse între conservatori”. El s-a declarat însă „optimist că va reuși să convingă Guvernul german de faptul că intențiile sale sunt cele mai bune”. „Ar ajuta, bineînțeles, dacă Berlinul ar asculta argumentele ambelor părți din România”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ