Ungaria rămâne pe poziții. Ce mesaj i-a transmis ministrul de Externe maghiar lui Teodor Meleșcanu. „Am avut o întâlnire pe îndelete”

Ungaria rămâne pe poziții. Ce mesaj i-a transmis ministrul de Externe maghiar lui Teodor Meleșcanu. „Am avut o întâlnire pe îndelete
Publicat: 07/09/2017, 21:20

„Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Ceea ce am convenit cu dânsul a fost că, din punctul nostru de vedere, au avut un demers diplomatic. Au apreciat eleganța și argumentele noastre (…) Mi-a zis foarte deschis, pentru că aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea noastră, ci și a Ungariei. Pentru Ungaria, noi suntem al doilea partener extern după Germania. Vă dați seama că interesul de a sprijini aderarea României la OCDE e un interes și al Ungariei pentru că stabilește ritmul și standarde foarte importante în comerțul internațional. În finalul discuției, domnul ministru mi-a zis următoarele ‘Domnule Meleșcanu, Ungaria a sprijinit întotdeauna candidatura României la OCDE. Sper din tot sufletul că în intervalul până când se va reuni OCDE, adică pe 25 septembrie, sper că până atunci nu se va modifica poziția părții maghiare‘”, a declarat Meleșcanu, la Antena 3.

Meleșcanu a declarat că alături de omologul său au convenit că dialogul diplomatic s-a încheiat, pe această temă, între cele două țări și că trebuie să se concentreze pe găsirea unor soluții. În acest sens, Meleșcanu a punctat faptul că diplomații nu pot să îi înlocuiască pe cei abilitați să acționeze, respectiv ministrul Educației și autoritățile locale.

„Am înțeles că ministrul Educației și autoritățile locale vor încerca să găsească o soluționare care să corespundă preocupărilor părinților, dar și să respecte prevederile legale (…) România, ca orice altă țară, trebuie să își promoveze interesele prin mijloacele pe care le consideră cele mai adecvate (….) Nu sunt adeptul unei bătălii, sunt adeptul de a găsi soluții la probleme, chiar dacă uneori partenerul trece peste linia roșie”, a mai spus Meleșcanu.

În acest context, legat de importanța zilei de 25 septembrie pentru România, Meleșcanu a explicat că adoptarea unei decizii în cadrul OCDE se va face prin unanimitate și că votul, din acea zi, nu va fi unul de admitere, ci „un acord al tuturor țărilor ca România să înceapă negocierile de aderare”.

Liviu Pop: Elevii Liceului Teologic Romano-Catolic vor fi arondați la o unitate școlară. Vor avea aceiași profesori

La rândul său, ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat, la Antena 3, că, cei 360 de elevi care ar fi urmat să învețe la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș „vor fi arondați la o unitate școlară” și vor avea aceiași profesori, instituția sugerată de minister fiind Liceul Bolyai Farkas. Decizia finală va fi anunțată, însă, de către inspectorul școlar general al județului Mureș.

„Am primit o scrisoare deschisă de la părinți. Le spun ca ministru al Educației că am urmărit interesul elevului, indiferent că acesta este român sau minoritar, și orice ar incerca să facă unii actori politici, nu vom fi de acord. Avem toate pârghiile să asigurăm dreptul la educație al elevilor din Mureș și din toată țara”, a mai spus Pop.

Cu toate acestea, anterior, inspectorul școlar general, Ioan Macarie, declarase, pentru Mediafax, că „părinții elevilor au refuzat categoric orice propunere” privind școlarizarea copiilor în alte unități de învățământ înființate legal, autorizate și acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” sau Colegiul Național „Unirea.

„Se putea realiza o structură, dar părinții nu au dorit, iar acum ne aflăm în situația foarte complicată de a nu ști cum vor începe copiii școala. Am făcut apel la părinți, dacă le pasă și îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor și să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă școala. Avem dreptul să școlarizăm acești copii în învățământul obligatoriu, doar în acele unități școlare în care există acte de înființare”, a subliniat șeful ISJ Mureș.

România și Ungaria se află în mijlocul unui nou scandal diplomatic, ca urmare a suspendării înființării Liceului Catolic din Târgu Mureș. Ungaria a anunțat că își retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaționale, inclusiv Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, anunțul fiind făcut de secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de această decizie.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru aderare”, a avertizat el.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria, amintind că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane au ieșit în stradă, miercuri seară, în Târgu-Mureș, pentru a protesta față de situația în care se află Liceul Romano-Catolic. La protest a participat și Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

„Am mai explicat și în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-și caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, și dacă este nevoie și la tribunal. În situația actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-și caute adevărul într-o acțiune de avertizare publică pe străzi (…) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată școala confesională ca o valoare, care recunoaște dreptul eparhiotului de a iniția înființarea școlilor confesionale, care recunoaște dreptul părinților la alegere liberă a școlilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinței comune existente și manifestate și acum, că această școală trebuie să existe și funcționeze”, a spus Jakubinyi Gyorgy, potrivit Mediafax.

Reamintim că procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reținerea pentru 24 de ore a șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul și uzurparea funcției, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș pentru abuz în serviciu.

Aceștia au susținut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someșan, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deși, în realitate, „Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeași zi, șeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican