„Uninominalul e o aberație”. Parlamentarii din România vor să se aleagă ca în Germania

Uninominalul e o aberație. Parlamentarii din România vor să se aleagă ca în Germania
Publicat: 24/01/2013, 18:46
Actualizat: 07/08/2014, 07:54

Abia ieșiti dintr-o rundă de alegeri, politicienii încep să facă planurile pentru următoarea perioadă electorală. Cu tonul dat de Victor Ponta care a anunțat la începutul săptămânii constituirea în cel mai scurt timp a unei comisii parlamentare de cod electoral, actorii politici pun pe hârtie variantele de lucru. La nici cinci ani de la introducerea sistemului de vot uninominal, varianta nu mai este considerată potrivită, reîntoarcerea la votul pe liste sau o formulă combinată de tip german sunt luate în calcul de toate partidele parlamentare.

AVERTIZARE ANM: Se schimbă brusc vremea în toată țara. Vezi aici PROGNOZA METEO PENTRU ORAȘUL TĂU

Prima variantă presupune votarea unei liste, mandatele fiind distribuite proportional partidelor în funcție de scorul electoral. Sistemul a fost folosit în România până în 2008, la parlamentare, și este menținut în cazul europarlamentarelor. Varianta a doua, pe sistem german, înseamnă un vot pe persoană, uninominal, și un vot pe o listă. De asemenea, o cameră a Parlamentului, Senatul, este reprezentanta regiunilor. Astfel, în Germania, în prima cameră, Bundestag echivalenta Camerei Deputaților, alegerile se desfășoară în baza unui vot uninominal cu compensare, în care cel care obține peste 50% câștigă mandatul, restul locurilor fiind redistribuite în funcție de listele de partid. În cea de-a doua Cameră, Senatul, membrii sunt desemnați de structurile de conducere ale regiunilor. Asemănător cu acest sistem este și cel belgian, membrii Camerei Reprezentanților fiind aleși prin vot pe liste, iar senatorii fiind aleși printr-un sistem de vot mixt: 40 dintre ei sunt votați de fiecare comunitate în parte, cea flamandă și cea franceză, 21 sunt aleși de structurile de conducere ale regiunilor flamande, franceze și germane (10, 10, 1) și 10 sunt cooptați în funcție de puterea partidelor.

Pe această idee merg majoritatea liderilor politici din România, primul care a anunțat-o fiind chiar premierul Victor Ponta. Pledând încă de la sfârșitul anului trecut pentru schimbarea legii electorale în primăvară 2013, Ponta, care a susținut că actualul sistem electoral este un eșec, și duce mai departe ideea regionalizării, corelată cu votul pe liste.

„Ori ne întoarcem la listă, lista fiecarui partid, cu 300 de deputați, iar Senatul trebuie să aibă ca atribuții doar reprezentarea regiunilor și a autorităților administrației publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare județ să aibă, ca în America, un număr de doi senatori. În zilele următoare colegii din Parlament vor face demersuri pentru ca până la 1 februarie să avem constituite Comisia privind reviziuirea Constituției, cât și o Comisie de reviziuire a legilor electorale, ca să adoptăm în această sesiune o nouă Lege electorală și să știm cum se vor vota parlamentari în 2016 și măsurile legale astfel încât numărul lor să fie clar delimitat”, a declarat Ponta.

Pe aceeași idee a mers și liderul PSD Viorel Hrebenciuc, care a declarat, la Gândul LIVE, că ideea modificării legii electorale a venit chiar de la el, susținând revenirea la votul proporțional pe liste.

„A fost o idee de-a mea, dar am văzut că a fost îmbrățișată de mai multă lume. Cred că cel mai bine este revenirea la votul proporțional pe liste. Prin Constituție o să stabilim și numărul de parlamentari. Putem adopta modelul belgian, senatul să fie un reprezentant al regiunilor”, a spus Hrebenciuc.

Variantele sunt și în analiza liberalilor.

PDL, de la uninominal la modelul german

Susținători în trecut ai sistemului uninominal, chiar și în varianta câștigătorul ia totul, democrat-liberalii au ajuns acum și ei la concluzia că un sistem mixt ar fi mai potrivit. PDL și-a făcut deja o comisie pentru modificarea legii electorale, condusă de fosta deputată Sulfina Barbu, vicepreședinte al partidului, care va elabora un proiect în acest sens, proiect care va fi supus aprobării Consiliului Național de Coordonare, la sfârșitul lui februarie.

„Am stabilit principiile legii: parlament unicameral, 300 de parlamentari și vot mixt pe sistem german. Realitatea ne-a demonstrat că, din păcate, într-un sistem uninominal, în România, partidelor, indiferent de ce reprezentare au ele în Parlament, le este foarte greu să-și pună în practică proiectele. Experiența ne-a demonstrat că sunt parlamentari aleși uninominal care vin și spun „cine ești tu, partid? la revedere!”, fiind mai interesați de propriile interese”, a declarat pentru gândul Sulfina Barbu.

Vicepreședintele PDL a adăugat că în următoarea perioadă va iniția o serie de consultări cu societatea civilă astfel încât varianta de cod electoral propusă de pedeliști să se bucure de o largă susținere.

PPDD: „Uninominalul este o aberație”

Chiar dacă sunt noi în Parlamentul României, și pepedediștii au un punct de vedere conturat. Liderii deputaților PPDD, Radu Popa, merge tot pe sistemul german datorită reprezentării proporționale, dar și pentru că, spune el, ar intra în Parlament mai mulți specialiști.

„Cred că sistemul german este cel mai bun pentru că asigură o reprezentare proporțională în Parlament și asigură prezența unor specialiști pe diverse domenii, de doctori, juriști, profesori, care văd altfel lucrurile și este nevoie de astfel de oameni în Parlament. Sistemul de 50% pe vot uninominal, 50% vot pe liste este cel mai acoperitor. Poți pune candidați la uninominale pe liderii partidelor, acolo unde ești sigur că vor câștiga, iar pe liste treci toate elitele, competențele partidului. Iar pragul electoral al trebui să rămână, fie că e 3%, fie că e 5%, nu contează”, a declarat Popa, contactat de gândul.

Ceva mai tranșant decât liderul deputaților, liderul de la Senat al PPDD, Tudor Barbu, specificând că vorbește în nume personal, critică actuala lege electorală și sugerează că votul pe liste este cel mai de dorit. Mai mult, el transmite un mesaj concret liderilor puterii, spunând că actuala guvernare ar trebui să țină cont de rezultatul de la referendumul din 2009, cu 300 de parlamentari.

„Sistemul de vot de acum, care a dat naștere la dezastrul din 9 decembrie, este o aberație. Următoarea lege electorală ar trebui să țină cont de rezultatele de la referendumul din 2009, cu 300 de parlamentari. Victor Ponta și Crin Antonescu au refuzat să pună în aplicare rezultatul și iată la ce dezastru am ajuns, 588 de parlamentari, e o dramă. Trebuie să se renunțe la prosteala cu votul uninominal și trebuie găsită o formulă prin care votul pe liste să fie în cea mai mare parte. Ori total, ori mixt, pentru că prin vot pe liste poporul își asumă o strategie și o ideologie politică, dacă susțin un anume program de guvernare sau nu”, a spus Barbu, pentru gândul.

UDMR preferă listele

Nici udemeriștii nu sunt departe cu gândul de aceste schimbări, viceliderul maghiarilor din Camera Deputaților, Marton Arpad. „Noi întotdeauna am susținut necesitatea legii electorale pe un sistem proporțional sau, în cel mai rău caz, unul mixt. Denumirea de uninominal este una inventată la noi în țară, este un sistem păcătos. Votul politic este prea puternic ca să însemne ceva. Noi suntem pentru modificarea Constituției în sensul în care Parlamentul să aibă două camere, dar cu competențe diferite, iar Senatul să fie pe regiuni. Să câștige mandatul cel cu cel mai mare număr de voturi, indiferent dacă are sau nu peste 50%”, a declarat, contactat de gândul, Marton Arpad.

Referitor la reducerea numărului de parlamentari, maghiarii, așa cum au susținut în mai multe rânduri, nu agreează această modificare pentru că, așa cum spune Marton, nu ar exista o reprezentare proporțională corectă.

„Numărul de parlamentari nu ar trebui redus la 300 pentru că atunci ar interveni probleme de reprezentare teritorială. Pentru o reprezentare corectă, ar trebui să existe 300 de deputați, plus minorități, și aproximativ 100 de senatori. România este o țară atât de mare și importantă, din punct de vedere al numărului de locuitori și al întinderii, încât este nevoie de două camere, cu 300 de deputați”, a completat liderul UDMR.

De aceeași părere este și colegul său deputat, Mate Andras, care susține tot revenirea la sitemul de vot pe liste, iar, dacă nu este posibil, pledează pentru modelul german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...