UNPR își caută loc pe liste pentru parlamentare.Ce negocieri se poartă cu PSD și PNL

UNPR își caută loc pe liste pentru parlamentare.Ce negocieri se poartă cu PSD și PNL
Publicat: 22/06/2016, 17:22
Actualizat: 11/10/2016, 19:05

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochițoiu, a declarat marți pentru MEDIAFAX că fuziunea cu PNL este una dintre variantele de negociere luate în calcul pentru alegerile parlamentare. Cei din PNL nu au negat această ipoeză și au venit cu o condiție: UNPR trebuie să adere la criteriile de integritate ale liberalilor.

„Este o discuție. La ora aceasta, datorită faptului că se reașează raportul de forțe în Parlamentul României – pleacă unii în administrația locală, s-au încheiat alegerile locale, se reevaluează variante, se refac aranjamente pentru toamna care va să vie, toate partidele negociază cu toate partidele în Parlament. Bineînțeles că nici UNPR, a treia fosță politică parlamentară, nu face excepție. Liderul nostru a fost împuternicit să negocieze o alianță parlamentară cu partidele parlamentare – PSD, PNL, ALDE. În acest moment se desfășoară aceste discuții”, a declarat Vochițoiu pentru MEDIAFAX.

La rândul lor, lideri ai PNL au admis că fuziunea este o „posibilitate”, dar au insistat că una dintre condițiile prime este ca UNPR să își asume criteriile de integritate, ceea ce ar duce la tragerea pe linie moartă a lui Gabriel Oprea.

Despre alianțele cu PSD pe care le au în teritoriu, Vochițoiu a precizat că ele rămân în picioare, dar că „poimâne trebuie să se închidă niște majorități la niște consilii județene – Timișoara, Caraș Severin și Maramureș – și, funcție de ce stabilim la nivel central, acele înțelegeri se vor duce până la nivel local”.

„Mai departe, UNPR trebuie să asume majoritatea parlamentară și să se rupă de PSD. Mâine vor anunța ei dacă sunt de acord cu aceste condiții, plus majoritățile locale unde ne ajută”, au precizat surse liberale pentru MEDIAFAX.

Alina Gorghiu: „Nu oferă nimeni nicio fuziune”

O decizie în privința fuziunii liberalilor cu UNPR va fi luată ședința Biroului Politic Național al PNL, de săptămâna viitoare, a spus Alina Gorghiu, care a ținut să precizeze că există discuții de colaborare cu toate partidele, în afară de PSD, în contextul în care „miza alegerilor parlamentare este foarte mare”.

Gorghiu a susținut, în acest context, că un simplu dialog PNL-UNPR devine o „dramă națională”, în timp ce o alianță PSD-UNPR este privită cu ochi buni.

„Nu s-a luat o decizie în PNL, pot să vă confirm că avem discuții cu toate aceste partide în afară de PSD, poate fi orice partener de dialog (…) miza alegerilor parlamenatre este foarte mare”, a declarat Gorghiu.

Întrebată dacă PNL va condiționa o alianță sau o fuziune cu UNPR de excluderea lui Gabriel Oprea, Gorghiu a răspuns: „Noi nu avem dialog cu Gabriel Oprea, ci cu domnul Valeriu Steriu. (…) Nu vreau să discut despre Gabriel Oprea, dar vă spun că în general noi avem un statut și niște criterii de integritate și orice fel de eventuală alianță cu altcineva, orice partener trebuie să respecte aceste criterii. Altfel nu avem nicio discuție, aceasta este o premisă, nu este o condiție. Acest lucru, la PNL, va fi literă de lege, indiferent de partenerul de moment pe care îl avem”.

Ulterior, însă, copreședintele PNL a ținut să clarifice că termenul de „fuziune” este folosit în mod eronat și că nu oferă nimeni UNPR-ului nicio contopire prin absorbție, pentru că posibilitatea acestei decizii nu există în prezent.

„Nu le oferă nimeni nicio fuziune cu PNL-ul, asta vreau să fie clar. Faptul că sunt discuții, e o chestiune normală. În vederea eficientizăii scorului în toamnă”, a ținut să puncteze Gorghiu miercuri, în Parlament.

Liviu Dragnea: „Vor exista niște efecte”

Perspectiva fuziunii dintre UNPR și PNL a fost comentată de Liviu Dragnea care a arătat că „aceste lucruri nu fac bine relațiilor dintre PSD și UNPR și cred că vor exista niște efecte”. Politica progresiștilor în teritoriu pare să-i fi deranjat mai tare pe social-democrați, întrucât liderul PSD a accentuat faptul că în Timiș și Maramureș UNPR s-a întâlnit în repetate rânduri cu liberalii pentru discuții referitoare la constituirea de majorități, o consecință fiind și aceea că PSD nu mai face majoritate cu UNPR în Consiliul Județean Timiș.

„Colegii de la UNPR s-au tot întalnit cu cei de la PNL din Maramureș, am înțeles au fost în vizită și la domnul Cherecheș. Eu vă spun, ca președinte al PSD, că din partea noastră lucrurile sunt neschimbate, daca UNPR-ul la final va declara că vrea să păstreze alianța, vom continua discuțiile fără să fie afectate de tot felul de informații pe surse”, a declara miercuri Liviu Dragnea.

Oricum ar fi, liderul PSD a declarat că, din informațiile pe care le are de la șeful UNPR, Valeriu Steriu, cei de la PNL au decis să facă fuziune cu UNPR, iar cei de la UNPR le-au răspuns. Discuțiile între social-democrați și progresiști vor continua, spune Dragnea, după ce vor primi un răspuns clar de la UNPR, dar și după ce partidul din care face parte și Oprea se va „vindeca” de instabilitate. Până atunci, PSD nu acceptă în niciun caz o „politică de șantaj”, a precizat Dragnea, pentru că mâna partidului este foarte puternică, și așteaptă, chiar până la alegerile parlamentare, un răspuns din partea UNPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?