Urmează AMNISTIA? Toată lumea neagă, dar crede că AR FI NECESARĂ

Urmează AMNISTIA? Toată lumea neagă, dar crede că AR FI NECESARĂ
Publicat: 17/07/2018, 14:34
Actualizat: 25/03/2019, 19:48

Ședința de guvern de marți a început. Pe pagina de Facebook a Executivului, au fost transmise în direct primele 12 minute.

Președintele Klaus Iohannis a invitat-o, miercuri dimineața, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Viorica Dăncilă, anunță Administrația Prezidențială. Întâlnirea vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații că Executivul ar intenționa să adopte o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie.O ședință de guvern era programată pentru marți, ora 14:00, dar au apărut zvonuri că Executivul s-ar putea întruni și joi, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Ar fi ultima săpămână în care Cabinetul Dăncilă ar putea emite ordonanțe de urgență care pot fi adoptate de Parlament. Joi este ultima zi a sesiunii extraordinare.

Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au infirmat intențiile adoptării unei astfel de ordonanțe de urgență.

„I-am întrebat pe doamna premier și pe domnul ministru al Justiției dacă există vreo intenție de adoptare a unei OUG de grațiere pentru ședința de Guvern de marți. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spațiul public,” se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea Digi24.

Nici liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu confirmă discuțiile despre o eventuală despre ordonanțaprivind amnistia și grațierea, dar își nuanțează declarația, atrăgând atenția că nu ar trebui să sufere oameni nevinovați din cauza suspiciunilor că o astfel de măsură ar fi dedicată lui Liviu Dragnea.

„Nu s-a discutat subiectul. Cred că a fost aruncat în presă pe anumite canale, nu e prima oară când se întâmplă și atunci văd că foarte mulți mușcă la subiect și subiectul se umflă,” a declarat Tăriceanu la TVR. „Am fost și astăzi întrebat, dar nu am făcut declarații publice, pentru că eram îmbrăcat nepotrivit. E un subiect care îi pasionează pe foarte mulți. Nu vreau să credeți că mi-e teamă sau mă jenez să discut acest subiect. Primul lucru pe care vreau să îl remarc este cel că această idee a unei amnistii și a unei grațierii nu ar fi de neconceput. S-a mai făcut în România, ultima dată cu foarte mulți ani în urmă.”

Totuși liderul ALDE crede că ar trebui inițiată o dezbatere privind oportunitatea unei astfel de măsuri.

„Unii zic că nu e oportună, pentru că imediat se personalizează discuția și spun că CEL CARE AR BENEFICIA este președintele PSD,Liviu Dragnea. Noi încă avem nu mai puțin de 65 de protocoale secrete, din care trei au fost desecretizate, protocoale de colaborare între SRI și diferite instituții din Justiție (…). Există o decizie a CCR referitoare la ilegalitatea interceptărilor telefonice făcute de SRI la solicitarea Parchetului. Toate aceste elemente au indus temeiuri de nelegalitate în toate anchetele și dosarele și sentințele care s-au dat începând din anul 2009. În aceste dosare putem să bănuim că sunt unii oameni vinovați care au fost deja condamnați sau achitați. (…) Această problemă a protocoalelor ar trebui să o ducem într-o bună zi la CCR și să o tranșăm într-un fel. Cum procedăm în momentul în care conștientizăm că unii oameni au fost condamnați pe nedrept, soluția este una de acest gen, printr-o măsură de corectare a situației. Eu vorbesc, nu de Liviu Dragnea, vorbesc de mii de procese și sunt mii de oameni care au avut de suferit. Din cauza lui Liviu Dragnea trebuie să lăsăm toți acești oameni să sufere pe nedrept?”, a adăugat liderul ALDE.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a ținut să întărească ideea că formațiunea nu este promotorul unei ordonanțe de urgență pentruamnistie și grațiere și exclude ca acest subiect să existe pe agenda Executivului în ședința de marți.

„Informațiile noastre, dat fiind că avem alături de noi și pe ministrul pentru Relația cu Parlamentul (Viorel Ilie, membru ALDE – n.r.) sunt limpezi – marți, pe ordinea de zi nu este prevăzută o ordonanță de urgență care să aibă ca temă grațierea sau amnistia”, a declarat Varujan Vosganian. „Nu am niciun fel de mandat și cred că nimeni nu poate da răspunsul dacă nu se va da deloc sau dacă se va da. În acest moment, singura certitudine este că nu am fost printre promotori și ea nu se va da în ședința de Guvern de marți.”

Liderul Mișcării România Împreună Dacian Cioloș avertizează Coaliția guvernamentală să se gândească serios înainte de a introduce o astfel de ordonanță.

„După ultima încercare de acest fel am avut proteste cu sute de mii de cetățeni în stradă și o tensiune socială imensă,” scrie Cioloș pe Facebook. „Forțarea unei ordonanțe de amnistie și grațiere va fi probabil ultimul act al unei coaliții care nu doar că și-a ratat programul de guvernare dar a guvernat haotic și în niciun caz pentru cei pe care i-a ademenit la vot cu promisiuni deșarte. Ori, nu pentru acest lucru au fost votați, ci pentru că oamenii le-au dat credit așteptând un trai mai bun.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?