USL mută și câștigă la Curtea Constituțională în fața lui Băsescu. Cine are cele mai mari șanse să-i ia locul Iuliei Motoc: „Mă gândesc serios la numire”

USL mută și câștigă la Curtea Constituțională în fața lui Băsescu. Cine are cele mai mari șanse să-i ia locul Iuliei Motoc: „Mă gândesc serios la numire
Publicat: 15/10/2013, 11:38
Actualizat: 06/05/2019, 22:48

Așteptată în luna decembrie, înlocuirea Iuliei Motoc la Curtea Constituțională, după validarea sa ca judecător al CEDO, se va amâna, cel mai probabil până la mijlocul lunii februarie. Motivul este decalarea vacanței postului, Iulia Motoc intenționând să rămână judecător al Curții Constituționale până pe 31decembrie și nu până cel târziu pe 16 decembrie, atunci când îi expiră oficial mandatul lui Corneliu Bârsan, actualul reprezentant al României la CEDO.

Eliberarea unui loc la Curte se va suprapune astfel peste vacanța parlamentară, urmând ca Senatul, care a numit-o pe Iulia Motoc în 2010, să poată desemna un înlocuitor abia după 1 februarie, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Timp de o lună, majoritatea la CCR pentru decizii sensibile riscă astfel să fie dificil de realizat, în condițiile prezenței a 8 din 9 judecători.

Înlocuirea Iuliei Motoc ar urma să schimbe actuala majoritate la Curtea Constituțională, întrucât, în noua configurație a Senatului, postul va reveni USL: Astfel, la CCR ar rămâne 4 judecători numiți fie direct de președintele Traian Băsescu, fie pe filiera PDL, 4 avansați de USL și unul, care ar urma să încline și balanța pentru deciziile politice cele mai importante, de către UDMR.

Până în acest moment USL nu a luat însă o decizie privind nominalizarea pe care o va face. Creditat cu cele mai mari șanse, senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat pentru gândul că, „dacă se va pune problema”, se gândește „serios la o astfel de eventualitate”.

Președintele CCR: „Decizia este în mâna doamnei Motoc”

Schimbarea de majoritate de la CCR, singura instituție care poate răsturna deciziile din Parlament ale USL și, în ultimele luni, aliat al președintelui Traian Băsescu, era preconizată pentru finalul anului, având în vedere că mandatul actualului judecător desemnat de România la CEDO, Corneliu Bârsan, se încheie pe 16 decembrie. În această situație, Senatul urma să voteze un nou titular, pentru cei șase ani rămași până la finalul mandatului început de Iulia Motoc, până la vacanță.

Judecătoarea Iulia Motoc ar intenționa însă să rămână la CCR până la finalul anului, întrucât normele internaționale prevăd că mandatul la CEDO trebuie preluat în cel mult trei luni de la desemnarea în funcție. Cum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a luat decizia de a-i valida numirea pe 1 octombrie, termenul expiră la 1 ianuarie.

„Ca să discutăm noi un calendar avem nevoie de o notificare de la Curtea Constituțională privind vacantarea unui post. Până acum, nu am primit nicio astfel de înștiințare”, a explicat pentru gândul vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, motivul pentru care nu s-a stabilit încă un calendar al numirii. În vară, la momentul înlocuirii altor doi judecători CCR, Aspazia Cojocaru și Ion Predescu, Parlamentul a decis prin vot care vor fi înlocuitorii lor, în martie, cu aproape trei luni înainte de încheierea mandatului acestora, pe 8 iunie.

Contactat de gândul, președintele Curții Constituționale a precizat că, fiind vorba despre un mandat a cărui întrerupere survine înainte de termen, va trimite notificarea, în cele 3 zile prevăzute de lege, după ce postul va fi vacantat. „Eu trebuie să trimit o înștiințare Senatului în termen de trei zile de la vacantarea postului. Din ce mi-a spus până acum, doamna Motoc ar dori să rămână până pe 31 decembrie. Decizia este în mâna doamnei Motoc. A doua zi după ce își dă demisia și se vacantează postul eu trimit înștiințarea la Senat”, a explicat președintele CCR, Augustin Zegrean.

Judecătorul Iulia Motoc nu a dorit să comenteze subiectul.

Înlocuitorul revine PSD. Favorit: Ioan Chelaru

Cum Iulia Motoc a fost desemnată în 2010 judecător al CCR din partea Senatului, nominalizată de coaliția PDL-UNPR la acea dată, aceeași instituție va fi în situația de a-i decide înlocuitorul. După nominalizarea Monei Pivniceru din partea PNL, în martie, noul nume ar urma să vină dinspre PSD.

Până la o decizie oficială în conducerea USL, favorit este Ioan Chelaru, decanul Baroului Neamț, aflat la al treilea mandat de Senator din partea PSD.

Contactat de gândul, Ioan Chelaru a precizat că se gândește „serios la o astfel de eventualitate”, însă susține că nu a primit o propunere din partea conducerii USL, după validarea Iuliei Motoc la CEDO. „Dacă se va pune problema, sigur, după o analiză serioasă a tuturor celor din USL, mă gândesc serios la o astfel de eventualitate”, a arătat senatorul PSD.

Decizia oficială în privința candidaturii la CCR ar urma să se ia după Comitetul Executiv Național al PSD din 8-9 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York