USR-PLUS, joc periculos în scandalul „Anghel Saligny”. Dacian Cioloș și Dan Barna se retrag din ședința de Guvern de miercuri seara: Nu cred că premierul poate să o facă

USR-PLUS, joc periculos în scandalul „Anghel Saligny”. Dacian Cioloș și Dan Barna se retrag din ședința de Guvern de miercuri seara: Nu cred că premierul poate să o facă
Publicat: 01/09/2021, 18:29

USR-PLUS a decis să boicoteze ședința de guvern în care Florin Cîțu vrea adoptarea programului „Anghel Saligny”, astfel că cei doi lideri, Dacian Cioloș și Dan Barna, au decis să nu participe la continuarea discuțiilor la Palatul Victoria din această seară. Decizia-fulger vine după schimbul de replici tăioase cu premierul, care nu vrea să renunțe la proiectul prin care primarii vor primi 10 miliarde de euro pentru proiecte locale.

Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că vor convoca o ședință a coaliției pentru joi, în care vor decide cum vor proceda în continuare.

„La ultima ședință a coaliției am discutat despre mai multe proiecte, proiectul PNDL 3 nu a fost avizat. Din punctul nostru de vedere, trebuie să ne întoarcem în coaliție și să decidem cum continuăm. Dacă premierul decide să ține ședința fără USR-PLUS, înseamnă că va fi cu 2 partide din coaliție. Nu cred că poate să o facă. Dacă o face, vom avea o ședință a Biroului național în care vom decide cu ce mandat mergem mâine la coaliție”, a spus Cioloș.

Dan Barna a confirmat că USR-PLUS nu va participa miercuri seară la şedinţa de Guvern de la ora 19.00.

„Mâine dimineață convocăm o ședință a coaliției pentru a decide cum vom proceda în continuare. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore şi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional”, a spus Barna.

Întrebat dacă USR-PLUS va susţine moţiunea de cenzură a AUR, Barna a reiterat că toate opţiunile sunt pe masă. Copreședintele USR PLUS Dan Barna a transmis, anterior un mesaj partenerilor de la guvernare: “Nu vă jucați cu USR PLUS!”.

Vicepremierul a făcut referire la includerea proiectului PNDL “Anghel Saligny”, în valoare de 50 milioane de lei, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de miercuri, fără ca USR PLUS să subscrie.

Dacian Cioloș a declarat în prima parte a zilei de miercuri că miniștrii formațiunii sale politice – USR PLUS – se vor retrage din Guvern (ceea ce ar duce, practic, la căderea guvernului) dacă nu sunt respectate solicitările privind desființarea Secției Speciale și negocierea noului program de dezvoltare.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație

Ministrul Dezvoltării – Cseke Attila – a declarat, la Antena 3, că proiectul ”Anghel Saligny” a fost trimis la Ministerul Justiției, pentru a fi avizat, încă din data de 12 august 2021, numai că încă nu a fost primit vreun răspuns.

”Cine primeste în copie trebuie sa dea observații, să ceară eliminarea unor articole sau nu. De la Ministerul Justiției nu am primit nicio observație”, a spus ministrul Attila la Antena 3.

”Un document original este unul careconține toate avizele prealabile. Iar la Justiție sosește abia la final, pentru că MJ avizează la final. Orice alt document despre care se vorbește în spațiul public nu este document original. Faptul că se prezintă o adresă de înaintare nu dovedește faptul că ar fi vorba de un document original. Iar dacă avizul MFP s-ar fi dat abia ieri (deci documentul se afla la MFP) – n.red. – Ministerul Finațelor Publice –, înseamnă că documentul original nu se putea afla la MJ”, spun, însă, reprezentanții Ministerului Justiției.

Pe de altă parte, premierul Cîțu a declarat – după ce ședința, care a început la ora 11:00, a fost suspendată și amânată pentru ora 19:00 – că ”toate proiectele care sunt pe ordinea de zi a Guvernului respectă toate procedurile legale. Niciun proiect nu poate să fie aprobat sau publicat în Monitorul Oficial fără să aibă procedura legală parcursă”.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern programul „Anghel Saligny”, fapt care a genetat revolta USR-PLUS și a doua criză majoră din coaliție, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul USR-PLUS Vlad Voiculescu. Ședința Executivului, care a început la ora 11.00, a fost suspendată, Guvernul anunțând că ședința va fi reluată de la ora 19.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun