Gândul
  • Publicat:
Politică

USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens

USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens
USR-PLUS: Testarea în masă în condiţiile distanţării sociale este un non-sens

Alianţa USR PLUS consideră că măsura testării tuturor bucureştenilor în acest moment este populistă. USR-PLUS nu vede sensul testării în masă în condiţiile distanţării sociale. Alianţa susţine testarea periodică, în special a şoferilor şi vatmanilor RATB, farmaciştilor, vânzătorilor.

„Această declaraţie, întărită şi de Nelu Tătaru, secretar de stat şi noua propunere de ministru al Sănătăţii, este o ofensă adusă oricărei raţiuni medicale şi nu o strategie destinată controlului epidemiei. În România, din cauza acestei frenezii a măsurilor negândite, COVID-19 tinde să devină din ce în ce mai mult o infecţie nosocomială. Specialiştii USR PLUS susţin că testarea în masă în condiţiile distanţării sociale extinse este un non-sens. Măsurile de izolare tocmai de aceea au fost impuse – să scădem transmiterea virusului de la om la om. Nu avem în acest moment nici capacitatea logistică şi nici organizarea necesară implementării măsurii în timp util. Bunul-simţ epidemiologic ne îndeamnă să testăm periodic, zilnic chiar, câte un mic eşantion de cadre medicale din fiecare spital, pe lângă contactele involuntare ale pacienţilor diagnosticaţi prea târziu. Peste 15% dintre persoanele depistate pozitiv în România sunt cadre medicale”, potrivit USR-PLUS.

Alianția USR spune că trebuie testați toţi pacienţii cu suspiciune clinică de COVID-19, precum şi familiile personalului medical din spitale.

„Alianţa USR PLUS consideră că o strategie mult mai eficientă ar fi să testăm periodic inclusiv persoanele care pot fi vectori involuntari de infecţie – şoferi RATB, vatmani, farmacişti, persoanele care lucrează în magazinele alimentare – interfaţa cu persoanele vulnerabile în această perioadă”, arată sursa citată.

Victor Costache a demisionat joi de la Ministerul Sănătăţii. Premierul Ludovic Orban a anunţat că îl propune pe Nelu Tătaru pentru funcţia de ministru deplin.

Învestirea lui Tătaru urmează să aibă loc joi după-amiază

Inchide